Soukromé pasti


19. září 2011, autor Eva,



Včera jsem shlédla na Nově epizodu ze Soukromých pastí pod názvem Manželství nebo život. Nevím, jaké byly předchozí díly z nové série, protože jsem je neviděla, ale tento poslední mě nadchnul. Nic tak dobrého jsem z původní televizní tvorby dlouho neviděla.
Na téma nevěra zde scénáristka Mirka Vopavová vypráví příběh úspěšného chovatele koní a jeho podváděné manželky. Možná si řeknete zcela banální příběh, takových se již stalo mnoho. Co mě však na něm zaujalo, byla perfektní psychologie postav hlavních hrdinů. Autorka zjevně „opisuje ze života“, neboť znám hned dva takové týpky, mimochodem oba jsou „na ránu“.  
Lukáš Vaculík skvěle zahrál podnikatele, který přestože bohatý, je svým způsobem primitiv. Scéna, kdy na oslavě nutí zpívat manželku „Whiskey, to je moje gusto“, a ona poslušně zpívá, vystihuje jeho úroveň a hudební „vkus nevkus“. Snob, který předvádí své dítě, jak cvičenou opici, navenek se honosí dokonalým a harmonickým manželstvím a doma svou ženu ponižuje a shazuje. Nabob a pozér, který se ukazuje před svými přáteli, před ženami, chce být obdivován a hýčkán. Syna vychovává v domnění, že jediná správná autorita je on, zpochybňuje školský systém a tvrzením „Ať mi to Marie Terezie přijde říct sama“, dokazuje, že se ho vzdělávací proces dotknul jen okrajem.  
Tereza Kostková výborně ztvárnila, jak to mají některé ženy zbohatlíků těžké. Musí svému muži nepřetržitě zajišťovat „fullservice“, stará se o chod firmy, o domácnost, vozí syna do školy a na kroužky, musí být neustále příjemná, společenská, atraktivní a připravená na sex.  Své vlastní zájmy a potřeby zcela potlačí v prospěch „šťastné rodiny“, aby se nakonec od svého „živitele“ dozvěděla, že de facto „nic nedělá“.  
http://i.idnes.cz/11/081/sph/JAZ3cdad5_ome_pasti_Manzelstvi_nebo_zivot_17.jpg

http://www.tyden.cz/obrazek/201109/4e772cf8b4b4a/soukrome-pasti—manzelstvi-nebo-zivot-18-4e772f634d4c3.jpg

Pošramocený manželský vztah nakonec vyústí ve scéně, kdy uzurpovaná manželka pozve na návštěvu své spolužačky, avšak žezlo nad průběhem večera převezme její samolibý manžel a rozbije tak pohodovou intimní „holčičí“ atmosféru. A jako vrchol všeho, jedna z kamarádek se stane jeho milenkou.
Lukáš Vaculík bravurně předvádí despotu ve způsobu, jakým ženu bere za ruku, jak nějaké ochočené zvířátko, či jak arogantně jedná se svými zaměstnanci.
Nebudu dopodrobna popisovat, jak to všechno dopadlo, nakonec jste to pravděpodobně viděli sami. Chtěla jsem jen vyzdvihnout, jak skvěle je film napsán a natočen. A těším se na další pokračování Soukromých pastí.







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy



Počet komentářů na “Soukromé pasti” - 3


    Agin   (19.9.2011 (17.37))

    Neviděla jsem, ale tvůj výcuc je bezva upoutávka na další díly...dík.


    fotoeva   (20.9.2011 (9.08))

    Musím se přiznat,že na mě silně tenhle díl zapůsobil.Popsala jsi ho přesně,já se pak k němu v myšlenkách vracela.Také jsem jiný díl neviděla,ale tenhle rozhodně nebyl ztracený čas před obrazovkou.Krásně jsi vyhmátla ty okamžiky.


    Eva   (23.9.2011 (14.37))

    Já se taky už těším na další díly, díky za komentáře.



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička