Soukromé pasti – Útěk


27. září 2011, autor Eva,



Další pokračování Soukromých pastí pod názvem „Útěk“ mě zklamalo. A nezachránil to ani poutavý námět, ani můj oblíbenec Vojtěch Dyk v hlavní roli či účast Heleny Houdové. Možná to bylo tím, že minulý díl pod názvem Manželství nebo život nastavil laťku příliš vysoko jsem a že jsem byla příliš natěšená. 
Příběh vypraví o začínajícím fotografovi Jakubovi. Miluje Petru, rovněž fotografku, a plánují svatbu. Během Petřina pobytu v Barceloně si Jakuba „vyhlédne“ cílevědomá Anežka, která jej de facto svede. Petra odhalí nevěru a pro pokračování dalšího vztahu si klade podmínku, že s ní Jakub musí odletět do Barcelony, i když to pro něho bude znamenat přerušit slibně se rozvíjející kariéru. Poté, co si Jakub koupí letenku, Anežka mu oznámí, že je těhotná. Jakub opouští Petru, bere si Anežku, a když se jim narodí dítě, z manželství „uteče“, protože se v něm „dusí“ a chce se věnovat „opravdovému umění“. Tolik ve zkratce děj.
Zdroj: http://nd05.jxs.cz/924/968/1d1d0b8ffd_78539025_o2.jpg
Zdroj: http://www.topvip.cz/wp-content/uploads/2011/08/Soukrome-pasti-Utek_06-550×388.jpg

A teď, co se mi nelíbilo:
  1. Příliš dlouhá expozice. Seznámení diváka s velkou láskou Petry a Jakuba bylo vleklé, věčné objímání, pusinkování, muchlování a neustálé „ťuťu ňuňu“ bylo až únavné. Roztahané byly i pasáže, kdy se hrdinové ocitali na střeše, některé bych zkrátila či zcela vynechala.
  2. Vojtěch Dyk byl nevýrazný, bez emocí, nemastný neslaný. Všichni ostatní herci jej přehrávali, zejména Jiří Mádl.
  3. Zápletka, jak Anežka nahání a užene Jakuba, byla zpracována velmi naivně a nepřesvědčivě.  Navíc Anežka ze začátku vystupuje jako ta, která mu pomáhá v uměleckém rozjezdu, a poté se změní v úplnou a nechápavou „slepici“, kterou zajímají jen tapety do bytu.
  4. V okamžiku, kdy se Jakub začíná stávat renomovaným fotografem, se ožení a má rodinu. A začne brát podřadné kšefty kvůli penězům. Myslím, že fotograf, jehož práce se vystavují až v New Yorku, toto nemá zapotřebí, ten bere jen dobrou práci za velmi dobré peníze a nemusí „čučkařit.“
  5. Postava Jakuba jedná značně iracionálně. Zprvu se zachová jako „správný chlap“ a vezme si ženu, kterou nemiluje, jen proto, že je těhotná. Nakonec ji opustí, protože chce dělat svou kariéru. Ale pokud toto udělá v okamžiku, když ji a své dítě jde navštívit do porodnice, tak to musí být „óbr“ svině. Na to neexistuje žádná omluva, i kdyby mu nabízeli focení celé Obamovic familie.
  6. Autoři nám podsouvají, že pokud někdo chce dělat „velké umění“, nemůže mít rodinu. Což je blbost. To by nám ten „umělecký svět“ brzy vymřel. I divocí rockeři pokračovali v kariéře s normálním rodinným zázemím. Viz Ozzy Osbourne.
  7. Podivná byla postava jeho kamaráda, jakéhosi novodobého Vocilky, kterého perfektně hraje Jiří Mádl. Nepochopila jsem, zda to byl osobní manažer či zástupce nějaké agentury.
  8. Jakub bydlí v naprosto úžasném bytě, odkud je vstup na střechu a z té je nádherný výhled na Prahu se žižkovským vysílačem v pozadí. Tento byt prodá a přestěhuje se řadového domku kdesi v satelitu, na který si vezme hypotéku. Po prodeji tak luxusního bytu na tak atraktivním místě by v žádném případě nepotřeboval žádnou hypotéku.
Celý příběh mně přišel příliš prvoplánový, klouzal po povrchu. Řešil věčné dilema mezi rodinou a profesním rozletem, ale řešil ho špatně. To, co provedl Jakub Anežce ho kvalifikuje do řady „záporáků“, i když to tak asi nebylo myšleno. Ale já to tak chápu. Proto se mi to asi nelíbilo.






Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička