Pacific


31. října 2011, autor Eva,



Česká televize uvádí skvělé seriály, ale neumí na ně přilákat pozornost. Příkladem byl seriál In Treatment, který pod názvem V odborné péči prošel téměř bez zájmu diváků.
Přitom se jedná o originální předlohu věhlasné Terapie s Karlem Rodenem, kterou nás teď masírují skoro všechna média. Psychoterapeuta zde naprosto úžasně ztvárnil Gabriel Byrne.
Dalším špatně propagovaným „kouskem“ je desetidílný americký válečný seriál Pacific, který právě běží a o němž se ČT ve svých upoutávkách zmiňuje jen okrajově.
Producenty zmíněného seriálu jsou Tom Hanks, Steven Spielberg a Gary Goetzman, kteří natočili veleúspěšné Bratrstvo neohrožených, jež získalo v roce 2001 cenu Emmy.
Na osudech tří amerických námořníků jsou zde naturalisticky vylíčeny boje v Pacifiku za 2. světové války. Projekt vznikl podle knih With the Old Breed (od Eugena Sledgeho) a Helmet for My Pillow (od Roberta Leckieho).
 
 
Zdroj: http://i.idnes.cz/10/041/gal/TT3254c9_p1.jpg
 
Seriál rovněž vychází ze zážitků skutečných účastníků bojů o Quadalcanal, na Iwo Jimě a v Okinawě, kteří se na konci každé epizody představí formou rozhovorů.
 
Zdroj: http://gamechurch.com/wp-content/uploads/2010/11/wallpaper-the-pacific-1600.jpg
 
Nikdy nezapomenu na vyprávění jednoho válečného veterána, jak trávili několik měsíců na ostrově, kde po celou dobu pršelo, jak se brodili v bahně, dokonce v něm utopili vojenskou techniku, jak jim zvlhl proviant, že byl nepoživatelný, jak měli neustále promočené oblečení i boty, až mu z toho uhnily malíčky na nohou. Dále se zmiňuje o totálním rozkladu morálky celé osádky. Byli psychicky úplně zdeptaní a už jim bylo vše zcela jedno, jen se modlili, aby přestalo pršet.
Díky těmto rozhovorům dělá seriál dojem polodokumentu. Možná proto mnozí namítají, že válečná sága Bratrstvo neohrožených byla lepší. Nemyslím si to, Pacific je jen jiný, horší určitě ne.
 


Zdroj: http://www.pacificfans.com/wp-content/gallery/screenshots/battle.png

 

I když televize nedělá seriálu bombastickou reklamu, neměli byste si ho nechat ujít. Třeba jen proto, abychom si uvědomili, že současná situace není tak příšerná, že se nám žije relativně dobře a že lidé prožívali a prožívají mnohem horší dramata.
 

 






Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy



Počet komentářů na “Pacific” - 2


    P.F.Zarken   (2.11.2011 (1.38))

    Evi, něco takového jsem našel na Ulozto, tak to někdy zkusím. Já se na televizi takřka nedívám. Nejraději se v poslední době dívám na filmy a seriály při kuchyňských pracech na noutbuku. Momentálně si dávám každé ráno u snídaně jeden díl - Ztraceni lost. Díky za upozornění a měj se fajn*****


    Eva   (2.11.2011 (20.16))

    Pavle děkuji za komentář. Já se teď koukám akorát na tu Terapii, ale když to srovnám s tou americkou verzí, tak ta byla mnohem lepší. Roden ty ostatní herecky dost převyšuje a je to znát.



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička