Něco o mně


13. prosince 2011, autor redakce,



Vítězka soutěže Antické báje, autorka digitální kresby Harpyje, se představuje:

Dobrý den,
 
          jmenuji se Markéta Petričáková. Je mi 23 let. Již odmala ráda kreslím a maluji. Tato práce mne naplňuje. Přijde mi nádherné tvořit, kreslit, malovat a využívat při tom rozmanitých technik. Pořád je čemu se učit a člověk tak dělá radost sobě a hlavně i ostatním lidem. Je nádherné někoho obdarovat svým výtvorem a vědět, že se mu líbí. Vyzkoušela jsem si rovněž pár grafických technik, které jsou úžasné.
A ty barvy jak překrásně voní! Škoda jen, že nemám žádnou svoji dílničku, kde bych se touto tvorbou mohla zabývat. V poslední době se pokouším kreslit digitálně. I tato technika je zajímavá a jako snad všechno má své klady a zápory. Hotový obrázek se skládá pouze z dat, a tak Vám nezbývá, než běžet do tiskárny a nechat ho vytisknout, abyste viděli, jak vůbec vypadá.
           
Základní školu jsem vystudovala v Lokti nad Ohří. A když jsem potom přemýšlela, kam se dál vydat, co bych mohla v budoucnu dělat, ale hlavně jak uplatnit svou tvořivost, nejrozumnější volbou se zdála být Střední Průmyslová škola keramická v Karlových Varech. Vybrala jsem si obor Výtvarné zpracování keramiky a porcelánu. Ve škole jsme se hodně věnovali kresbě a vytváření vlastních návrhů. Samozřejmě první na papír, nakonec jsme je i realizovali. To mě velmi bavilo, vždy s napětím očekávat, jak dopadl výrobek, který právě vyšel z pece. Byla to opravdu zajímavá práce a vyzkoušela jsem si dekoraci na přežahnutý střep, na glazuru, i dekorování drahými kovy.
Po ukončení této školy jsem chtěla pokračovat dál, a tak jsem úspěšně prošla přijímacím řízením na Univerzitě J.E.Purkyně v Ústí nad Labem. Je tam velice malá pravděpodobnost, že Vás přijmou, a tak jsem volila obor, kde bych měla největší šanci. Dostala jsem se na obor Design keramiky a porcelánu. Zde jsme navrhovali tvary výrobků, dělali technické nákresy a nakonec samotné výrobky vytvářeli. Práce to byla opravdu zajímavá. Sledujete proces výroby od vašeho nápadu, přes vytváření nákresů, forem až po odlévání, přežah, glazování a nakonec výpal výrobku a jeho zdobení. Jediný negativní vliv byl ten, že jsme na práci měli velmi málo času, pouze necelé tři týdny. Pracovali jsme od svítání do soumraku, spali v ateliéru na lavicích, zachumláni do spacáků. Nebylo to moc příjemné, a proto jsem se rozhodla přestoupit na jiný obor. Pochopitelně to nebyl jediný důvod.
Složila jsem úspěšně zkoušky na obor Vizuální design. Zde jsme vytvářeli vizuální podobu reklamních předmětů, knižních přebalů, zabývali se reklamou a propagací. Dělali jsme reklamní letáky, plakáty k filmům, plakáty k reklamám a divadelním představením. Také jsme měli nádherný předmět grafické techniky. Kde nechyběla litografie, dřevoryt, linoryt ani suchá jehla.
Kvůli nemoci jsem však musela studium přerušit a od té doby pracuji jako živnostník v designérské a aranžérské činnosti. Náplň mé práce je navrhování designu do interiéru, realizace maleb na zeď, malba dekorace v podobě obrazů. Také dělám plakáty, reklamní letáky, bannery, loga a dá se říci snad od každého něco. Mým cílem však je stát se ilustrátorem.
 
 
 
 
 
 
 






Zařazeno v kategorii Antické báje, Postřehy, Soutěže





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička