Božské strategie


21. prosince 2011, autor cVoK,



Když tak někdy sleduji zprávy všeho druhu a původu, nevycházím z úžasu a občas mě napadají vskutku kacířské myšlenky. Ale nepředbíhejme.
Tak například při výzkumu vztahu občanů k Internetu v Německu bylo odhaleno několik případů naprosté závislosti lidí na Síti, kdy zcela obyčejní, dospělí, vzdělaní a jinak normální jedinci dovedli svou závislost do naprosté krajnosti a kupují si plenky pro dospělé, jen aby se od té kouzelné bedny nemuseli hnout opravdu ani na krok. A já jsem si myslel, že existují místa, kde si každý dojde docela samozřejmě a rád…
V saúdskoarabské Džiddě zase plánují postavit nejvyšší budovu na světě. Zapomeňte na nějakou profláknutou Eiffelovku – její směšně pouhé tři stovky metrů výšky dnes nestačí ani na žebříček sedmdesáti nejvyšších budov světa. Dosavadní rekordní věž, dubajská Burdž Chalífa se svými 828 metry má být trumfnuta novým monstrem o hezky zakulaceném jednom kilometru výšky. Nevím, jak Vás, ale mě jen tak napadá: Kde to skončí? Na úrovni vrcholu Mount Everestu nebo orbitální dráhy Země? Zdá se, že někteří z architektů neznají legendu o Babylónské věži.
Američan Jon Minnoch vážil svého času 635 kilogramů a protože mu hrozilo riziko smrti, dokázal zhubnout o 419 kilogramů. Do roku 1983 byl tento 216 kilový švihák živoucím důkazem nejúčinnější diety na světě. Nevím, jak to přesně říci, ale mě by spíše zajímalo, jak se k té své původní váze s prominutím prožral.
Mám takovou kacířskou teorii: To se jednou sešli všichni bohové světa – Ježíš, Alláh, Šiva, Buddha, Zeus, Krišna, japonský císař a vůbec i všichni ostatní – a dali si turnaj, takovou malou strategickou PC hru. Každý měl pro ty své paňáce nějakou výhodu – ten vojenskou sílu, jiný intelekt nebo špičkovou vědu a techniku, další ropná pole, některý duchovno, jiný plyn a uhlí – a teď se navzájem mezi sebou trumfují, podnikají kroky ve prospěch svých říší, kupují a prodávají, kooperují, vymýšlejí jaderné zbraně, nelegální kopírování, hanbaté obrázky nebo zahraniční politiku. Nepochybně sledují s rostoucím údivem i pobavením, jak se my tady na té modré kouli můžeme roztrhnout vejpůl, jen abychom udělali na ty ostatní paňáce dojem a zdání nadřazenosti. Nebo naopak odhazujeme svou vlastní důstojnost a dar inteligence vysedáváním ve vlastních výkalech u blikajících beden a požíráním jídla v množství, jenž by jinak nasytilo polovinu hladovějících Súdánců.
A všichni ti naši Bohové se královsky baví. Rychleji, výše, silněji. Déle, více, mocněji. Jaderné pumy, čůrající panenky, biotechnologické zbraně, elektroničtí špióni, kecy zvící velikosti XXXL a dámy s velikostmi FF – ano, bohové musí být šílení.
Ale pozor – natolik, aby zapomněli na tlačítko GAME OVER, natolik šílení zase nejsou …..








Zařazeno v kategorii Ostatní literatura, Postřehy



Počet komentářů na “Božské strategie” - 3


    Eva   (21.12.2011 (13.08))

    Skvělý fejeton! Opravdu zajímavé postřehy a vtipně zpracované. Nejvyšší budova na světě? A to jako proč? Aby při teroristickém útoku zemřelo více lidí? S těmi tlustými lidmi to také nechápu, oni už jsou tak obézní, že se nemůžou hýbat a i kdyby mohli kousek popojít, tak už neprojdou futry od dveří. Někdo jim to jídlo tedy musí nosit, někdo je musí udržovat v hygieně /jak takovýho plejtváka?/, někdo jim musí k tomu pomoc, aby se prožral na takovou váhu. A proč to ten dotyčný dělá? Vždyť ho zabíjí! S těmi bohy mě něco podobného taky napadlo:-))). A i v rámci jedné církve to nemá logiku,což hezky parodují v Simpsonových v díle o Johance z Arku. Kdy Bůh pomáhá zároveň Angličanům a Francouzům.


    Eva   (21.12.2011 (13.15))

    Ještě k těm plenám. Děda mi vyprávěl, že se za první republiky scházeli v hotelu v salonku karbaníci a hráli nonstop celý den poker. A vůbec neodcházeli od stolu a byl tam sluha, který po celou dobu hry vynášel nočníky.


    Eva   (21.12.2011 (13.20))

    Jo a přesunuji tvůj fejeton na titul.



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička