Státní maturita – nekompromisní zabiják aneb kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.


5. února 2012, autor Bosorka,



Když se o této možné změně v oblasti maturit začalo hovořit, byla to pro mne jedna velká neznámá. Vlastně jsem se o to v té době ani moc nezajímala, času dost, ne? Jenže pak jsem se najednou ocitla v prvním a následně druhém ročníku na gymnáziu a lhostejnost byla tatam. Vždyť ono se to opravdu blíží! Po zjištění, co vlastně „ta státní maturita“ obnáší, jsem měla docela radost. Proč ne? Vždyť je to koneckonců spravedlivé. Snad se blýská na lepší časy. V posledních letech mohl onu „zkoušku dospělosti“ vykonat kde kdo, a taky vykonal. A co z toho? Jedině to, že se dnes každý druhý pyšní maturitou, přitom v  konečném výsledku neumí nic. (Tím samozřejmě netvrdím a ani nechci, že každý, kdo v minulých letech maturitu udělal, je hlupák.) A tady je kámen úrazu. To je přeci to, co chceme, skandují demonstrující studenti! Nic nedělat, ale chlubit se všude „lejstrem“, které dnes už stejně skoro nic neznamená. Trend je hold trend. A státní maturita se v tomto ohledu stává pro mnohé velkým a nebezpečným protivníkem. Ovšem bez práce nejsou koláče, to ví přece každé malé dítě! Chceš mít maturitu? Tak se uč a dokaž, že máš na to „lejstro“ právo! A pokud ne, svět se nezboří. Dá se snad vůbec ona zkouška považovat za základ úspěchu? Já jsem přesvědčená, že tomu tak není. Maturita neznamená vše, jak si mnozí myslí. Samozřejmě pokud člověk studuje gymnázium, nemůže být o neudělání maturity řeč a toho si je každý student, který podává přihlášku na střední školu, dobře vědom. Jiná věc ale je, když si chci například jaksepatří „dát do nosu“ a nabažit své chuťové pohárky. Pak mě přeci nezajímá, kolik měl kuchař jedniček na maturitním vysvědčení (jestliže ho vůbec má), ani jestli ví, že svíčková není vyjmenované slovo. Hlavně když má jasno v tom, že se k  ní rozhodně nehodí kečup.







Zařazeno v kategorii Ostatní literatura



Počet komentářů na “Státní maturita – nekompromisní zabiják aneb kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.” - 4


    Eva   (6.2.2012 (13.41))

    Bosorko vítej na Sůvičce. Doufám, že jsem z textu správně pochopila, že jsi zastánce státních maturit, protože je to spravedlivé, od všech jsou vyžadovány stejné znalosti a už nemůže docházet k tomu, že by si to školy "usnadňovaly", jen aby vykázaly dobré papírové výsledky. V druhé části úvahy se zabýváš tím, že maturita ovšem není všechno a schopnosti člověka se prokážou teprve v zaměstnání. Já bych k tomu jen dodala zkušenost: Ani vysoká škola není všechno! Je to jen o něco lepší startovací čára, nic víc, nic míň.


    Bosorka   (6.2.2012 (21.52))

    Děkuju, přesně takhle to bylo myšleno. To máš určitě pravdu, ale přece jenom ta lepší startovací čára poskytuje aspoň nějakou naději na lepší práci. A naděje přece umírá poslední. :)


    Bosorka   (6.2.2012 (22.04))

    Ještě bych chtěla dodat, že se budu pokoušet (sice až za dva roky, ale chci být dostatečně připravená) o přijímačky na žurnalistiku a touto formou bych chtěla na svém psaní zapracovat. Proto tebe a všechny ostatní na tomhle webu moc prosím, kritizujte, kritizujte, kritizujte! Opravdu moc mi tím pomůžete. Budu vděčná i za vaše náměty a návrhy o čem psát. Chci zkusit i něco jiného, více v novinářském stylu, než jak nás to učí ve škole, ale nemám kde brát inspiraci. Předem moc děkuju.


    fotoeva   (7.2.2012 (9.56))

    Bosorko vítám tě tady.Kritizovat nemám zrovna co.Tvůj článek mě zaujal.Určitě jsi na dobré cestě.



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička