Nejproslulejší řízky ve Vídni


15. února 2012, autor Eva,



 Pokud se někdy dostanete do Vídně, určitě navštivte restauraci Figlmüller a dejte si, jak uvádí na svých webovkách, nejproslulejší řízky ve Vídni. A řekla bych, že nejen nejproslulejší, ale také největší.
Řízek o velikosti sloního ucha se pomalu nevejde na talíř a máte co dělat, abyste ho snědli. Jestliže se vám nezdaří do sebe nasoukat řízek, z něhož by u nás udělali tři slušné porce, můžete ho zabalit do speciálního papíru a folie, které jsou zde k tomuto účelu k dispozici, a vzít si ho s sebou.
 
 
 
Vídeň jsme navštívili před pěti lety a tehdy stála řízková lopata 6,5 EUR, nyní už podražila na 13,90 EUR. Ale pořád je to gurmánský zážitek, který stojí za to absolvovat, což dokazují neustálé fronty před restaurací.
 
 
 
Rodinná restaurace Figlmüller má dlouholetou tradici, prapradědeček Johann ji založil v roce 1905. Na jejích webových stránkách se dočtete, že speciální Figlmüller řízek se připravuje z vepřové kotlety a že kuchař každý čtvrtkilový kousek masa rozklepe paličkou na průměr přes 30 cm.
A na rozdíl od telecího Wiener Schnitzel se nesmaží na másle, ale zásadně na rostlinném oleji, který se po každém smažení vymění. V kuchyni Figlmüller spotřebují měsíčně tisíce litrů oleje, který je dále zpracováván na biopalivo. Řízky obalují výhradně ve strouhance z housek, kterým u nás říkáme „kaiserky“.
Aby byl řízek krásně křupavý, nenechávají teplotu rostlinného oleje náhodě. Na smažení potřebují 3 různé pánve. Nejprve se řízek položí do pánve s rozpáleným olejem a následně putuje do dalších dvou pánví, aby se šetrně usmažil. Tento nákladný proces je originální recepturou firmy Figlmüller.
V restauraci si můžete objednat i jiná jídla než vídeňský či vepřový řízek, jako kuřecí řízek, přírodní kuřecí prsíčka, restovaná telecí játra či smažený ementál s tatarkou a hranolky („smažák“ není ryze české jídlo, jak nám odborníci přes gastronomii podsouvají) anebo rakouskou specialitu tzv. Surschnitzel, což je řízek z naloženého vepřového masa, a také Wiener Schnitzel z telecího.
 
Restauraci najdete poměrně snadno, nalézá se v ulici Bäckerstraße, kde jsou podzemní garáže. Když vyjedete z podzemí nahoru, tak Figlmüller je hned naproti. Pokud už máte zaparkováno jinde, tak je to za Stephansdomem.
 
Aby to nebylo jen o jídle, dám taky trochu kultury.
Tak toto je slavný Burgtheater, kde hrál Pavel Landovský:
 
 
Císařský palác Hofburg. Bydleli v něm všichni Habsburkové. Samozřejmě i Franz Josef I se Sisi, která si tam jako první císařovna nechala zbudovat parádní koupelnu srovnatelnou s těmi dnešními. Inu, Sisi byla o něco napřed než její současníci:
 
 
 
Rakouský parlament je postaven ve stylu antiky, před ním stojí bohyně Athéna, která má symbolizovat, že uvnitř se scházejí jenom ti chytří a moudří (vím, taky si říkáte, že před naší poslaneckou sněmovnou by se hodila socha Švejka).
 
 
Zde zasedá Národní rada (Nationalrat), dolní komora rakouského parlamentu. Tvoří ji 183 poslanců, kteří jsou voleni na funkční období 4 let:
 
 
Zde zasedá Spolková rada (Bundesrat), horní komora rakouského parlamentu Tvoří ji 62 členů, které vyšle každá z devíti spolkových zemí a jejich počet se řídí dle velikosti té či oné země:
 
 
 
Historický zasedací sál, v němž se rokovalo za Rakousko-Uherska. Nyní se zde scházejí pouze výjimečně, a to v případech, kdy by měly zasedat obě komory pohromadě, což je např. volba prezidenta.
 
 
 
Radnice:
Nejznámější dominanta Vídně, a to Dóm Svatého Štěpána (Stephansdom). Jeho nejvyšší věž měří 137 m:
A nakonec Votivkirche. Tento kostel ve stylu francouzské gotiky byl postaven jako poděkování Bohu za to, že Franz Josef I přežil v roce 1853 atentát. Chtěl ho ubodat maďarský krejčí Janos Libényi, protože potlačil vzpouru v Uhrách, ale císař se mu ubránil.






Zařazeno v kategorii Postřehy, Reportáže, cestování



Počet komentářů na “Nejproslulejší řízky ve Vídni” - 4


    Katka   (16.2.2012 (12.44))

    Pěkný..to je ale schnitzel, my jezdíme do Vídně na kávu a vánoční trhy, tož je to kousek.. (pěknou dceru máš..:))


    Eva   (16.2.2012 (21.16))

    No jo, vy to máte z Moravy kousek nach Wien, to nám by se to kafíčko nevyplatilo:-))))


    Debeft   (17.2.2012 (17.12))

    To poslední ale není Stephansdom, ale Votivkirche ( http://de.wikipedia.org/wiki/Votivkirche_(Wien) )


    Eva   (17.2.2012 (19.37))

    Moc Vám děkuji Debefte za podnětný komentář. Už jsem si to opravila, snad jsem teď dala správné foto.



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička