Grém a kaloše


24. února 2012, autor Eva,



Moje hradecká babička vždycky chodila nakupovat do Narpy, protože se tak dříve jmenovala papírnictví. A koberce prodávali u Hainišů, textil zase měli u Brodů.  Obchody prostě nazývala po majitelích z první republiky. A nebyla sama, používalo to více Hradečáků.
 
U babičky jsem pro to měla zvlášť pochopení, protože děda měl hospodu a velkoobchod piva a komunisti mu to všechno, stejně jako Brodovým a Hainišovým, vzali. Co jsem ale nikdy nepochopila, bylo, že říká guláši „kuláš“ a galoším „kaloše“. Když jsem se přestěhovala do Sedlčan, zjistila jsem, že tady je to přesně opačně.
 
První pes, kterého jsme si pořídili, byla kolie. Už je sice několik let v nebi, ale díky ní jsem se mohla seznámit s půvabem sedlčanské mluvy.
 
„Jé, vy máte krásný štěňátko, to je gólie, že jo,“ slýchávala jsem od lidí, když jsem vyrazila na procházku. 
 
Postěžovala jsem si kamarádce Radce, že všichni říkají Daníkovi gólie a přitom je to kolie.
 
„Ale vždyť to je gólie!“ prohlásila s nevyvratitelnou logikou Radka.
 
Sedlčaňáci (to říkám jen já náplava, domorodci o sobě tvrdí, že jsou Selčaňáci) také rozlišují grém a krém. Krém je na obličej a grém na boty. Já zase udivuji hradeckým dialektem, když v krámě požaduji deset deka sekanej, jdu k doktoroj a v Praze jezdím tramvajej. Nechápu, proč se tomu pořád tak divej. To je jak vysvětlovat malýmu klukoj.
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 







Zařazeno v kategorii Ostatní literatura, Postřehy



Počet komentářů na “Grém a kaloše” - 9


    Agin   (25.2.2012 (9.54))

    Mám kamarádku na Broumovsku, které také trvalo nějakou chvíli, než pochopila, kde má hledat cukle, co jsou to štrample, že na jeseň lišči šušči baj na tretuaře a když jsem jí řekla " Dževucha poč hef a mače niči?", byla z toho cela preč. Že chodime do masařa a do holiča, to už byla poslední kapka. Nicméně mne nezatratila....takovou mám kamarádku.


    Agin   (25.2.2012 (9.55))

    Joooo a ona zase říká kakavo..........


    Eva   (25.2.2012 (16.41))

    Kakavo se na Hradecku taky říká... a taky neumíme 4. pád, protože se říká vidím kluci, brouci anebo i v lese jeleni...


    Agin   (25.2.2012 (17.21))

    Diče, diče, něpovědajče.....


    Radka V.   (25.2.2012 (20.14))

    Toto je i moje téma,jako Ostravák mám nepřeberné množství historek.Jak já nesnáším "nasviť" místo krásného "rožni", slova ciment, nebo čekuláda přímo nesnáším o))), a přímo miluji to naše "tož děcka", miněno jakékoli věkové skupině..Agin, můj malý synek se rozplakal, že neví co ta babička chce, když má srovnat ten tepich a vzít si štramplíčky o)))


    Agin   (25.2.2012 (20.44))

    Radko V. A co šebleflu mate tež? Nebo podaj mi hevaj tu kryku.... Tož doval jake dřysty.... '-)


    eliah bruno   (26.2.2012 (17.41))

    tož dřyst : Antek še krenči... bo bende sruL tak zrovnal sem si tepich/ a oblik trampliky/ a potem aji gatě/ sem frajer veliky// ....... fčil se mje možna ptatě/ jak rande dopadlo/ děvucha sice fajna/ robila divadlo// pry: Marně gatě sundavatě..../ ja vam nědam bo vas něznam!! /// ...hehe :-)


    Eva   (26.2.2012 (20.14))

    ja vam nědam, ja vas něznam, bo ješče paněnka...


    karel   (25.11.2012 (21.02))

    Todle je eště fajnová mluva, to u nás u Podkérkonoši ani kór neznáme. U nás chodíme k dochtoroj, místo ulakem jedeme Ančkou Lánskou a u řeznika si ponevic kupujem kousek flákoty, vono umleť to je lepši doma :-))



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička