S Blbounem do říše pohádek


14. dubna 2012, autor Eva,



Titul S Blbounem do říše pohádek zcela vystihuje, o čem tato knížka pro děti je. Jeníček a Mařenka mají tatínka dřevorubce, hodnou maminku a vyznají se dobře v lese. Jednou si děti vyrazí s tátou do lesa a při sběru borůvek se zatoulají do pohádkového světa. Zde potkají Blbouna nejapného, který jim bude dělat průvodce. 
A jako Homer Simpson má rád koblihy a je trochu přitroublý, tak tento Blboun miluje bábovky a je stejně tak přitroublý. Potkají Karkulku, Ježibabu s perníkovou chaloupkou, čerty, vodníka, hejkala, Budulínka, Smolíčka s jelenem a dokonce i Sněhurku a sedm trpaslíků.
Jednotlivé příběhy nejsou koncipovány jako klasické pohádky, které mají úvod, zápletku, vyvrcholení, rozuzlení a závěr, ale jako „zastávky“ během putování ve světě plném pohádkových postav. Děj je kompaktní a navazuje na sebe.
Autoři Renata Petříčková a Michal Vaněček v podstatě převyprávějí klasické pohádky po svém, ze zlých postav udělají dobračiska a vysvětlí, jak se to má s nimi doopravdy a jak tito „zlouni“ přišli ke své špatné pověsti. Ve vyprávění nechybí vtip, humor a originální nápady. Sama jsem byla při čtení zvědava, jak to vše dopadne a jaké řešení autoři zvolí pro objasnění pohádkového „případu“.
Nejvíce se mi líbila úsměvná příhoda, jak vodníkovi mlynář vezme „štikátko“, což je takové udělátko na svolávání štik. Mlynář mu sic „štikátko“ vrátí, ale požaduje, aby zbavili mlýnský náhon skřetů. A zde nastupuje Blboun přežraný hrachem, který, aniž by to tušil, je doslova „vyprdí“ z vody. Legrační je také mluva hejkala, zejména když prohlašuje, že se na to může „vyhejknout“.
Knížka se dobře čte, věty nejsou komplikované či překombinované, má jednoduchý styl, kterému děti snadno porozumí. Přesto bych některá souvětí roztrhala na jednoduché věty.
Nelíbilo se mi pouze, že se často opakuje již jednou řečené, jako např. že děti znaly les jako málokdo, že Blboun je nelétavý pták či že kouká nejapně. Sdělení, že ho ostatní považují za hlupáka, by se rovněž dalo opsat jinak.
Kniha je určena pro děti od šesti let. Vhodnější by však byla pro starší děti. Pro ty, které již mají načteny klasické pohádky. Malé děti totiž vůbec nemohou tušit, koho a co zde parodují, a když se potom dostanou např. k původní pohádce o Karkulce, mohou mít v hlavě zmatek.
Kouzelný svět Blbouna nejapného mi připomíná pohádkovou říši, v níž žila princezna Arabela.  Proto si myslím, že by knížka mohla sloužit jako podklad pro scénář televizní pohádky či miniseriálu.
Ilustrace Ondřeje Zahradníčka jsou rozkošné. Realistická a srozumitelná kresba je přesně to, co se dětem líbí. Vzpomínám si, že jsem jako dítě milovala knížku Z deníku kocoura Modroočka, a to hlavně díky ilustracím Heleny Zmatlíkové. Naopak jsem se bála ponurých kreseb Jiřího Trnky v Andersenových pohádkách. Zahradníčkovy obrázky jsou však veselé a milé.
Nakonec, posuďte sami:
 
 
 
„To je velejetel obrovský,“ pravil vodník Stulíček.
 






Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy



Počet komentářů na “S Blbounem do říše pohádek” - 5


    fotoeva   (5.4.2012 (20.19))

    Evi máš pravdu jsou to moc hezké kresbičky,hned bych si tu knížku vzala do ruky a dala do čtení.


    Renata Petrickova   (27.5.2012 (14.20))

    Jsem ráda,že se knížka líbí - alespoň kresby :-)


    Eva   (28.5.2012 (15.23))

    Líbí se mi i ten text, dobře jsi to napsala. Že se tam občas něco opakuje, děti ani nevnímají, to jen my dospělí šťourové:-))))



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička