Kašna v Überlingenu a Imperia


28. července 2012, autor Eva,



Nejkrásnější kašna u Bodamského jezera je v Überlingenu. Jmenuje se „Reiter über den Bodensee" = „Jezdec přes Bodamské jezero“ a jejím autorem je bývalý hrnčíř a současný sochař Peter Lenk (nar. 6. června 1947 v Norimberku). 

 

 

 

Název sousoší vychází ze středověké balady básníka Gustava Schwaba „Jezdec a Bodamské jezero", která líčí spanilou jízdu alsaského posla, jenž na svém oři přecválal zamrzlé Bodamské jezero.

Jezdec, sedící na vrcholu šestimetrové betonové skulptury, představuje spisovatele a básníka Martina Walsera.  Má na nohou brusle. Peter Lenk k tomu vysvětluje: „Nesmrtelný básník – krasobruslař na koni na zamrzlé hladině oceánů německých dějin. Povstane, až se led stane nebezpečně tenkým, potom vytočí své piruety“.  

 

 

Provokativní umělec tvrdí, že pro podobu mořských panen, obklopujících jezdce, jej inspirovaly dcera, manželka a tchýně. Myslím, že snadno rozeznáte, která je která.

 

 

Nejslavnějším dílem Petera Lenka je socha Imperia v přístavu v Kostnici. Odlil ji z betonu v roce 1993. Je devět metrů vysoká a váží 18 tun. Je otáčivá, na kulatém podstavci, ve kterém je integrovaná stanice pro měření hladiny podle vodočtu, se otočí kolem své osy za čtyři minuty.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Imperia s obrovskými prsy a odhaleným klínem představuje kurtizánu a socha je alegorií kostnického konzilu, který se konal v letech 1414 – 1418. Během těchto pěti let zde došlo k největšímu srocení prostitutek ve středověku a bylo počato nejvíce levobočků, a to jak světskými vládci, tak duchovními. Proto Imperia drží ve vztyčených rukou dva nahé muže, v pravé ruce císaře, který třímá v rukou říšské jablko, a v levé ruce papeže, který má na hlavě papežskou tiáru.

 

Není jisté, zda se jedná o císaře Zikmunda a papeže Martina V., kteří byli v té době u moci, či zda to jsou představitelé moci církevní a světské obecně.  Umělec tak chtěl satiricky vyjádřit, že i ty nejmocnější vládce ovládají nízké pudy.  Že se církev cítila dotčena, netřeba zdůrazňovat.

 

 

 

 

 

Ještě video Imperie:

 

http://www.youtube.com/watch?v=oaT6PYWg9AE

 

 

 







Zařazeno v kategorii Postřehy, Reportáže, cestování





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička