Hook 30-07-12


30. července 2012, autor skraloup13,



Tak jsme my od Hooka četli, že polovina dětí v tomhle rozesmátým státě nevystačí se svým kapesným. To jo. To by sedělo. A možná to bude víc než polovina, jelikož v poslední době se zdražuje kde co.

Něco je ve vzduchu, jak by řek Tapin, jedna z hlavních postav knih Pod Junáckou vlajkou a Devadesátka pokračuje. Asi nějaký svinstvo, nějaká plíseň, protože úroda kytek je nevalná a jointa dnes pořídíte mnohem dráž, než loni. Fakt se těm mladejm nedivím, že jsou ve smyku, že nestíhaj, že si musej rozpočet vylepšovat drobnejma úsluhama, že to maj prostě těžší.

Ale tohle je demokracie, tohle je svobodnej život, tohle je to nejlepší, co nás mohlo potkat. Tedy, aspoň to všichni zhulení inťoši, od Vaculíka po Putnu, tvrděj.

My od Hooka jsme včera debatili o tom, co pozitivního nová doba přinesla. Je to už víc než dvacet let, co se máme dobře a svobodně, je tu jistej vodstup, takže když na něco přijdem, mělo by to bejt objektivní, nezatížený předsudkama, prostě mělo by to mít platnost kitátu tesanýho do kamene. Ehm, nepřišli jsme na nic.

Tedy, když pominu to, že můžu jezdit na fesťáky a jsem omezen jen financema, který mám v kapse, že si můžu dělat prdel z Vendy Klausů a vůbec ze všech smažek, co vedou tenhle stát a nezavřou mě (snad), že si můžu na Václaváku koupit cinknutej matroš a zeptat se pak strážce pořádku, jestli nemá voheň, že můžu bejt bezdomovec a nikdo mne nepopotahuje za to, že nechci hákovat, že můžu blejt před Ruským velvyslanectvím, že nemusím na vojnu, že jsem prostě svůj a nikdo mi to nemá právo vzít.

Jo, tak tohle všechno bych jako měl, já i my ostatní, ale nejsem si jist, jestli tohle nakonec je to hlavní, kvůli čemu jsme pustili ke korytům všechny ty zloděje, co si z nás vobyčejnejch, co jim kradení příliš nejde, dělaj prdel, zatímco oni se grilujou na Maledivách.

Ale co, my od Hooka si nestěžujem. Sice je ten vokolní svět nějakej divnej, ale uvědomujem si, že nic není dokonalý a jak jeden myslitel řek, demokracie je ze všech systémů to nejmenší zlo. Dávám tomu mysliteli hlasitě za pravdu, zvlášť když vidím, jak lidumil Sokol je schopen s entuziasmem sobě vlastním kvůli jednej jízdě načerno zlikvidovat život komukoliv, ale v duchu si říkám, že onen filosof je pěkná píča. S prominutím.

Tohle nejde napsat na stránku – je to příliš košaté téma. Víc to rozebírám v knize Nasrat, co vyjde na podzim. Nějak říjen, listopad.

Jo, poslední věc – slyšel jsem nechtěně v rádiu kus rozhovoru s Hegerem. To je ministr zdravotnictví. Redaktor se ho na cosi zeptal a pan ministr vytočeně odvětil, že takhle se ptát nejde, jelikož onen redaktor porovnává dvě věci.

Chtěl bych panu ministrovi mimo záznam sdělit, že když se něco porovnává, tak jde vždy o dvě a více věcí. Jednu věc porovnávat je debilita, neb už porovnaná je. Dám příklad – vemte do ruky knihu. Ať ji mrdnete kam chcete, je sama a porovnaná. Z těch našich kvíkváků mi jde občas hlava kolem.

Dnes bude hezky, jelikož bude chcát.







Zařazeno v kategorii Četba na pokračování



Počet komentářů na “Hook 30-07-12” - 2


    Eva   (30.7.2012 (9.55))

    Vy od Hooka to vidíte moc černě, svoboda je nezměřitelná.


    skraloup13   (11.8.2012 (16.20))

    mno, my si myslíme, že to vidíme ještě docela dost optimisticky :-)



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička