Hook 25-10-12


25. října 2012, autor skraloup13,



V Národním vinařském centru ve Valticích proběhne degustační večůrek (čti kalba bez mantinelů) a pár odborníků, co po skončení budou moct mluvit, vybere víno, který si bude smět říkat Svatomartinský.

Kámoš vod Hooka, kterej rozumí vínům už vod narození a z Enziána a Alpy dokáže namíchat takovej ryzlink, že křičíte vo pomoc ještě dva dny po, tvrdí, že stejně jako loni vyhraje starej Teodor Neužil, kterej vína rozličnejch značek vyrábí z jablek, který pěstuje ve svým sadu bez chemickejch postřiků, takže když to zkvasí, maj jeho produkty jiskru, chuť, jsou ve svým výrazu klenutě zaoblený a plný slunce, větrů a rozesmátejch včel, jež jabloně opylují a jsou rády, ty včely, že díky absenci DDT a jinejch dusíkatejch hnojiv nedostanou v sadu starýho Neužila sračku.

Kámoš taky povídal, že než se Neužil tohoto mistrovství dobral, soutěžil v kategorii čůč, tedy vín, jejichž společným znakem je, že v nich absentuje vinná réva. Při prvním čůčobraní, jehož se kdysi zúčastnil, měl dobře našlápnuto, dělal si prý tehdá zálusk na objev roku, akorát měl smolíka, neb jak to víno převážel, tak tím poskakováním na erodované vozovce zrosovatělo a nešlo vyklepat z flašek, takže i když porotcům tvrdil, že je fajn, silný a sladký jak nutella, nedostal cenu žádnou.

Trochu ho to tenkrát mrzelo, ale asi dva roky nato se dostal do kategorie vín, což je u nás extraliga a tam kraluje k naprosté spokojenosti všech. Pár lidí prej Neužila přemlouvalo, aby, když je tak skvělej vinař, zkusil dělat Svatomartinský i z vinnej révy, ale Neužil to sveřepě odmítá, že se s révou pěstovat nebude, že jabka jsou lepší, maj víc šťávy, tedy i větší stáčivost na hektar a navíc z nich jde udělat i štrůdl. Z hroznů sice taky, ale žrát se to nedá. Tak co.

Ufff… trošku jsem se rozepsal, ale to asi proto, že jsem se dnes ráno vrátil rychlíkem z Orlickejch a ještě jsem takovej rozespalej a darebnej. Taková vykulená najva, jestli mi rozumíte.

Ombudsman, kterej je bystrej a všeho si všímá, s povděkem kvitoval fakt, že v domovech pro seniory důchodcům, kteří trpí, podávaj tlumicí léky. Prej je to tak správný a humánní.

No, nám vod Hooka to sice tak nějak taky přijde správný, ale – prostě myslíme, si, že by ty léky mohli ušetřit, protože když někdo trpí hlady, tak je lepší mu dát řízek, než nějaký klepky na bolest. Ale jelikož nikdo z nás není ombudsman a ani se v nejbližší době nehodlá stát někým takovým, nebudem se do toho šťourat.

Možná jen, že by měli nějaký zmrdy pozavírat.

Mirda Kalousků předložil ke schválení rozpočet, chvilku počkal a pak si ho zase vzal zpátky. Přijde mi to jak nějaká předváděčka. Víte, jak vám ukážou deky z peří ptáka Noha, pak vás strčej do mrazáku a po hoďce se zeptaj, jestli si jednu nechcete koupit na doživotní splátky. A že až ji splatíte, tak vám ji pošlou.

Kurva, asi jsem nezvolil nejšťastnější příklad, ale jde mi vo to, že já už se ty debily nahoře snažím nevnímat, protože to, co předváděj, je absurdní drama k zeblití.

Ornella Štiková nasadila pleťové masky, zábaly ze zkvašeného sladu a botoxové koupele, neb jak se sama vyjádřila, už ji sere, že si ji každej plete s matkou.

My od Hooka si myslíme, že to je marnej boj a na jejím místě bychom se smířili s tím, že je holt za zenitem. Prej jí ostatní celebrity říkaj dýně.

(Pro ty, co nevědí – dýně je podzimní strašák bez vlastního názoru.)

Před chvílí chcalo. Silně, neúprosně, bez oddechu. Prach z cest je v kanálech a holubi, křečovitě se držící okapů, zvolna osychají. Možná jsem si to ale všechno vymyslel.

To je vše.







Zařazeno v kategorii Četba na pokračování





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička