Jistoty versus svoboda


8. července 2010, autor Eva,



Nejvyšší soud ve Spojených státech vydal rozhodnutí, že jednotlivé státy a města ve Spojených státech nesmí omezovat právo Američanů vlastnit zbraň. Pro možnost vlastnit zbraň hlasovalo pět soudců z devíti, tedy něco přes polovinu. Zhruba více než polovina Američanů dává přednost neomezování, svobodě volby, a to i přesto, že taková „svoboda“ je vykoupena mnoha vraždami – ve Spojených státech je denně zastřeleno v průměru osmdesát lidí – a že neustále hrozí riziko toho, že kdejaký magor může postřílet jejich děti ve škole či že se sami stanou terčem ostřelovače.
Podobně polarizovaná je americká společnost, co se týče zdravotní reformy, kterou nedávno prosadil prezident Obama. Pokud to velmi zjednoduším, tak zavedl systém podobný systémům zdravotního pojištění v Evropě, tedy povinné zdravotní pojištění pro všechny. Američané, kteří nejsou pojištěni u soukromých pojišťoven, musí být pojištěni u státní zdravotní pojišťovny. Za sociálně slabé a nezaměstnané, kteří na to nemají, je bude stejně jako u nás platit stát. Dalo by se očekávat, že takto spravedlivý sociální systém většina lidí uvítá. Nestalo se tak. Naopak se proti němu vzedmula obrovská vlna odporu, dokonce i chudí protestovali a tvrdili, že si o svém zdraví i léčení chtějí rozhodovat sami a nepřejí si, aby jim stát cokoliv vnucoval.

Nikdy jsem nebyla ve Spojených státech a pouze z vyprávění vím, že mentalita lidí se v jednotlivých státech velmi liší, co se líbí v San Franciscu, odsuzují v Detroitu. Domnívám se však, že jedno má patrně část americké populace společné: ještě stále zde existuje velké procento lidí, kteří nechtějí nařízení, direktivy a zásahy státu, svoboda jim je nade vše, a to i za cenu rizik a nejistot.

A tak nevím, jestli je to pro sociálními výhodami zlenivělé Evropany dobrá či špatná zpráva…






Zařazeno v kategorii Postřehy



Počet komentářů na “Jistoty versus svoboda” - 3


    Indigo   (12.7.2010 (21.46))

    Kultura národa ovlivňuje mnohé, aniž by si toho byl jeden bezpečně vědom. Politika je věc druhá. Možná nejde o svobodu v pravém slova smyslu.Možná jde jen o rozum, který by byl schopen rozlišit dobré a naopak. Ovšem za předpokladu, že nehovoříme o prostoru a času, kde je ve hře i nutné zlo.


    Eva   (13.7.2010 (16.59))

    Indigo, ta kultura a historie ovlivňuje víc než politika (myslím momentální)... asi u nich stále přetrvávají geny, kdy osídlovali Ameriku a byli zvyklí bránit své pozemky a svůj majetek se zbraní v ruce.... a když bylo potřeba, nemilosrdně stříleli...


    Radka V.   (29.6.2012 (15.59))

    To je přece staré pravidlo: co je dobře pro mě, nemusí být dobře pro tebe a naopak...nemyslím, že to je až tak kulturou, ale spíše tím, kde, komu a s jakou výbavou přijdeme na tento svět..od toho se odvíjí většina našich životních postojů...



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička