Kostel svatého Mikuláše


8. prosince 2012, autor Eva,



Předevčírem měl svátek Mikuláš, chtěla jsem k tomuto dni napsat něco o kostelu svatého Mikuláše v Hradci Králové, ale nestihla jsem to. Takže o tomto unikátním díle dávám něco až dnes, sice pozdě, ale jak říká Jack Nicholson ve stejnojmenném filmu Lepší pozdě nežli později.
Kostel svatého Mikuláše Divotvorce je stavba, která mě fascinovala už jako dítě, když jsem s rodiči chodila do Jiráskových sadů krmit veverky. Tenkrát jich tam bylo hojně a jedly oříšky přímo z ruky. A taky tu byl v kleci medvěd. Nyní zde, na soutoku Labe s Orlicí, mohou děti krmit kachny a nutrie.

 
 
Kousek odtud je socha znázorňující soutok Labe s Orlicí. V roce 1934 ji vytvořil Josef Václav Škoda.
 
 
 
Nedaleko Jiráskových sadů je Gymnázium J. K. Tyla a jako studenti jsme do sadů chodili kouřit a také, teď už to můžu prásknout, krást kytky pro paní profesorky, když jsme nechtěli být zkoušeni. Myslím, že ony věděly, odkud květiny pochází, nebyly hloupé, ale hrály s námi tu hru a předstíraly radost a překvapení.  
 
 
Kostelík je, stejně jako většina pravoslavných a řeckokatolických chrámů na východním Slovensku, celý dřevěný a je postaven bez použití jediného „klinčeku“. Původně byl postaven na začátku 16. století v obci Habura nedaleko Medzilaborců jako pravoslavný kostel svatého Michaela archanděla. Habuřané jej v roce 1744 prodali obci Malá Poľana a zde sloužil jako řeckokatolický kostel svatého Mikuláše Divotvorce až do začátku 1. světové války.  Během války byl zničen, přestal se používat a byl víceméně odsouzen k zániku. V třicátých letech minulého století však Malou Poľanu navštívil tehdejší starosta Hradce Králové J. V. B.  Pilňáček a do polorozbořeného svatostánku se zamiloval. Kostel koupil, na vlastní náklady jej nechal rozebrat, převézt do Hradce a znovu postavit v Jiráskových sadech.
 
 
 
 
 
28. října 1935 byl vysvěcen a otevřen jako pravoslavný chrám na památku československých legionářů, kteří zahynuli v Rusku.
 
 
 
O několik desítek let později chtěli Habuřané kostel vrátit a po mnoho let se táhly spory, komu vlastně tato ojedinělá stavba patří. Kostel nakonec zůstal Hradečákům, protože v pozůstalosti starosty Pilňáčka se našla kupní smlouva na kostel za 12 tisíc Kčs.
 
 
 
 
 
Habuřané se však nechtěli smířit s tím, že by kostelík neměli, a tak se spojil starosta Habury, bývalý ministr vnitra Petr Čermák, pravoslavná církev a vlivné firmy a dali si za úkol obnovu kostela na východním Slovensku. Pověření odborníci vyrazili do Hradce, svatostánek vyměřili, zakreslili, ofotili a v Habuře postavili naprosto přesnou repliku, která byla vysvěcena v roce 2011.

 
Zdroj: http://img.ihned.cz/attachment.php/10/32372010/otu358D7HMjklPWcfhpqrxyz1STw2ARm/Habura_kostel.jpg
 
Oba kostely má pronajaty pravoslavná církev, která zde pořádá mše. Ten starší, originální, hradecký, se začne příští rok rekonstruovat a počítá se na to s náklady kolem 20 mil. korun.
Téma Jiráskovy sady ještě neopustím, ještě bude elektrárna na Labi, která je v seznamu UNESCO.

 






Zařazeno v kategorii Postřehy, Reportáže, cestování



Počet komentářů na “Kostel svatého Mikuláše” - 4


    karel   (8.12.2012 (21.09))

    Zajímavé, dobré!


    Radka V.   (9.12.2012 (21.07))

    Bezvadný..až Ti ten Hradec závidím o)


    Eva   (12.12.2012 (20.30))

    Karel díky za pochvalu. Radko, Hradec je přeci nejlepší místo k žití, je to i statisticky potvrzené:-)))


    karel   (12.12.2012 (22.42))

    Eva nám napsala :"Radko, Hradec je přeci nejlepší místo k žití, je to i statisticky potvrzené". Hradec je určitě hezkej, bydlel jsem tam rok na ubytovně, dyž jsem jezdil v Ingstavu. Také jsem tam byl vyšetřovanej jako svědek vraždy v hospodě u Stoletý!Ale to už je skoro 42 let. Teď budu asi tvrdit, že Podkrkonoší je nejlepší místo k žití, i když statisticky nepotvrzené :-))



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička