Albert Nobbs


18. března 2013, autor Eva,



Glenn Close nikdy nepatřila mezi mé oblíbenkyně. Ostatně to je úděl hereček, které hrají převážně záporné role. Jak byste si taky mohli oblíbit ženskou, která z pomsty upeče králíčka, domácího mazlíčka celé rodiny, protože osudově přitahovala Michaela Douglase, chce stáhnout 100 + 1 dalmatinů a ušít si z nich kožíšek, a jako protřelá markýza de Merteuil dožene k smrti paní de Tourvel, jelikož má nebezpečnou známost s Valmontem. 
Po zhlédnutí filmu Albert Nobbs jsem změnila názor a zařadila Glenn Close mezi nejlepší a nejsympatičtější herečky, neboť tato dáma si hvězdnou slávu a červený koberec bezesporu zaslouží.
 
http://thefilminformant.com/wp-content/uploads/2012/01/Albert-Nobbs-Website.jpg
 
Děj filmu se odehrává koncem 19. století v Dublinu. V přepychovém hotelu Morrison slouží číšník Albert, o němž se brzy dozvídáme, že je ve skutečnosti ženou. Do truhličky pod podlahou si pečlivě schraňuje vydělané peníze a tato hned na začátku filmu prozrazená indicie nám dává tušit, že děj se bude točit kolem těchto peněz a že pravděpodobně vyústí ve tragédii. 
Albert dostane nechtěně do svého pokojíku společníka. Je jím malíř Hubert Page, který maluje hotel, a než svou práci udělá, musí někde bydlet. Hubert odhalí Albertovo tajemství, aby se vzápětí poté přiznal k vlastnímu tajemství. I on je žena. A ze stejných důvodů jako Albert.  V té době bylo takřka nemožné, aby žena, která není vdaná a která nemá žádné rodinné zázemí (Albert byla bastard ze zámožné rodiny, ale její pečovatelka i bohatá matka, která ji na dálku živila, zemřely), sehnala práci a mohla žít jako samostatná jednotka.
Obě ženy se spřátelí. Hubert žije s přítelkyní, která se tváří jako jeho manželka. Oběma to tak vyhovuje, neboť tento společenský status jim dovolí přežít. Nemusí padnout v pokrytecké společnosti až na úplně dno a živit se prostitucí či jiným nedůstojným způsobem. 
Albertovým snem je koupit si trafiku, proto si střádá peníze pod podlahu. Hugo mu (ji) poradí, aby převzal(a) jeho (její) mustr a oženil(a) se s Helen, komornou v hotelu. Helen by mohla dělat v trafice prodavačku a Albert by obchod vedl. A Albert zahájí bitvu o Helen. Začne se jí dvořit. Připlete se do toho však údržbář v hotelu, pohledný, vypočítavý a bezohledný Joe. Helen navádí, aby naoko s Albertem chodila, ale ve skutečnosti z něho mámila peníze. A po uši zamilovaná Helen jej poslouchá…
Jak to všechno dopadne, neprozradím. Že tragicky jsem už naznačila, ale to napadne každého, že toto nemůže skončit dobře.
Faktem je, že Glenn Close ve filmu excelovala a jako muž byla naprosto uvěřitelná.
 
http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/02137/glenn4_2137000b.jpg
 
http://static.guim.co.uk/sys-images/Observer/Pix/pictures/2012/4/26/1335436421780/albert-nobbs-glenn-close-008.jpg
 
Herecky jí zdatně sekundovala Janet Mc Terr v roli Huberta. Její hloubavé a chápavé oči dokázaly říci vše.  
 
 
 
http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRsiUX1l2cryeE04VSrrs9AjN6sdbYz_x0vG2J1c4hzgHGzTWre
 
Zlého a násilnického hezouna si střihl Aaron Johnson.
 
http://1.bp.blogspot.com/-Ah5ZJU1j7_g/T9rnWeZfo6I/AAAAAAAAExQ/19DXN4Ec5lI/s1600/Albert-Nobbs-hot-gorgeous-Aaron-Johnson-Cork-are-ya-mad-are-ya.png
 
http://uk.web.img3.acsta.net/r_640_600/b_1_d6d6d6/medias/nmedia/18/83/39/48/19866194.jpg
 
A křehkou, city zmítanou Helen dobře zahrála Mia Wasikowska.
 
http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRz-E90RnQ0FYnUvxl5nPDKGcRkhIxfbWlDwF2DPUjfeI–cDpl
 
http://www.timeshighereducation.co.uk/Pictures/web/e/g/o/THE_Culture_260412.jpg
 
Režisérem filmu byl Rodrigo Garcia. Glenn Close se spolupodílela na scénáři s Johnem Bannwillem.
 
Jenom škoda, že se tak skvělý film vůbec nedostal do kin a hned šel na DVD. Já bych na něj do kina určitě šla.
 
 






Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy



Počet komentářů na “Albert Nobbs” - 2


    Radka V.   (19.3.2013 (13.42))

    Tak na ten film se podívám, ale jí jsem měla vždycky celkem ráda, hraje skvěle. Tohle psaní Ti neskutečně sedí, jako od profíka o))), ale myslím to vážně...


    Eva   (19.3.2013 (19.09))

    Je to jen takový postřeh, do recenze to má daleko. Jediný, kdo uměl psát recenze byl T. Baldýnský (nezapomenu na jeho geniální recenzi Kill Bill, kdy přeházel kapitoly stejně jako to dělá ve filmu Tarantino), ale ten se zaškrábl někde na Nově. V současnosti je to jen Mirka Spáčilová, i když jí lidé spílají, že všechno zkritizuje a nic se jí nelíbí, tak se s ní vesměs ztotožňuji.



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička