Jak rozdojili jalovici


1. srpna 2010, autor Eva,



V příloze MF Dnes jsem četla rozhovor s členem ekofarmy Krišnův dvůr nedaleko Benešova. Stoupenci hnutí Hare Krišna tu hospodaří na 40 hektarech půdy a jsou, co se týče zemědělských plodin, naprosto soběstační, dokonce ještě prodávají přebytky.
Průvodce farmou Martin nastínil v rozhovoru „zcela jiný a nový“ přístup k pěstování rostlin. Pole hnojí chlévskou mrvou a střídají plodiny, čímž zachovávají přirozenou obnovu půdy….! Asi nikdy neslyšel o osevních postupech, podle nichž se v zemědělství jede už po tisíciletí. Ty jsou založeny právě na střídání plodin, běžně se o nich učí i děti ve škole. I hnojení chlévskou mrvou tu bylo odjakživa, neboť co jiného by s ní zemědělci dělali, než vyvezli na pole. Jinak by se lidstvo za chvíli topilo v dobytčích výkalech.
Dále Martin vysvětluje, že jako vegetariáni se neobejdou bez mléka, a z toho důvodu chovají krávy. Koneckonců, už Krišna byl původně pasákem krav, a proto je kráva v hinduistickém náboženství posvátná a nesmí se porážet. A kráva je, jak známo, běžný savec a aby měla laktaci, musí se nejprve otelit. Jinými slovy, aby měla mléko, musí se jí narodit tele.
Nabízí se logická otázka: co dělají s těmi telaty, co se těm kravám narodí, zejména v případě, že se jedná o býčka. Vzhledem ke svému přesvědčení jej přece nemohou zabít. Že by postavili důchoďák pro bejky? Ale ne, Martin mě hned v dalším odstavci zcela vyvedl z omylu. Nač telátka? Oni totiž už rozdojili dvě jalovice! Když si s ní hezky promluvíte, dotyčná to pochopí a začne dávat mléko, přestože nikdy tele na svět nepřivedla. Nakonec – proč ne? Když u konkurence umí chodit po vodě a počnout dítě bez pohlavního styku, tak proč by Krišna nezařídil dojnici bez telete?
Ostatně, v Sovětském svazu údajně soudruzi dokázali podojit i býka… Nevěříte?






Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Ostatní literatura, Postřehy



Počet komentářů na “Jak rozdojili jalovici” - 3


    kovbojka   (2.8.2010 (17.03))

    Tenhle zázrak se dá vysvětlit jako falešná březost.


    Eva   (2.8.2010 (17.40))

    Jo, falešná březost však trvá dva tři měsíce /pokud se tedy náhodně objeví, protože to se nedá naplánovat/ a nemůžeš na tomto vystavět produkci mléka..


    Peggy   (18.12.2017 (18.02))

    Neuveritelne, Evi. Napadlo me, jak to, ze je tolik mleka. Nemyslis, ze ho redi vodou, nebo dovazeji ze zahranici?



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička