Tak trochu osvěty


9. července 2013, autor Eva,



Míváte po kalbě šílené křeče v nohou? Celé vás to k ránu zkroutí bolestí, že ani nemůžete dospat? Anebo vás chytají křeče po sportovním výkonu? Zejména po běhu, lyžování či cyklistice? Prozradím vám, čím to je. Chybí vám hořčík. Nejen alkohol, ale i velká fyzická námaha jej vyplavují z těla. A proto jej musíte do těla zase dostat.
Nekonzumujte však pouze samotné rozpustné tablety magnézia, které jsou běžně k dostání v obchodních řetězcích. A nedávejte si ho „radši víc“, abyste měli jistotu, že vás už křeče nechytnou. Nadužívání hořčíku má své stinné stránky, odbourává vápník a vede k artrotickým bolestem v kloubech. Kupte si radši v lékárně léky, které obsahují trojkombinaci vápník-hořčík-zinek, a nepřekračujte denní dávku jedné tabletky.
Minulý rok jsem na vlastní kůži poznala, jaké to je, když ujedete na kole 30 – 40 km v kopcovitém terénu, doma pak zasednete spokojeni a unaveni k televizi či zalehnete ke knížce a najednou vás to čapne. Ukrutně to bolí. Proto jsem si každé ráno rozpustila tabletu hořčíku a ještě jsem si při každé vyjížďce na kole jednu hodila do bidonu (pro ty z vás, co nehopsají na kole, tak to je cyklistická lahev). Jenomže ke konci sezóny mě začala pobolívat kolena. Lékárnice mi vysvětlila, čím to je, a poradila mi, ať hořčík kombinuji zásadně s vápníkem. A od té doby mám pokoj.
Pokud vás však ještě nikdy svalové křeče nepřepadly, vykašlete se na to. Užívat léky jako prevenci čehokoliv nemá smysl. To byste museli vyzobat celou lékárnu a dostali byste se akorát do lékové pasti (stav, kdy na vedlejší účinky léku berete další lék a na jeho vedlejší účinky zase další, a tak pořád dokola, asi nemusím vysvětlovat).
Ještě vám poradím dobrou vychytávku na snadnější zhubnutí. Mám to od kamaráda doktora, takže by to mělo fungovat. Těsně před tím, než vyběhnete nebo vyrazíte na výše zmíněné kolo, vypijte silné kafe. Kafe podpoří látkovou výměnu a rychlejší spalování tuků. Až se vrátíte domů, tak se hned nevrhejte na ledničku ještě v cyklistických rukavicích  (dělala jsem po mnoho sezón). Počkejte hodinu, než něco sníte. Tělo je totiž stále v režimu spalování a přijaté jídlo by si hned uložilo „do zásoby“. Dejte si radši strečink na protažení svalů a pak sprchu a hodinka vám uběhne jako nic.
A ještě něco k vitamínům. Jistě si pamatujete ze školy, že vitamíny A, D, E, K  (pro něž existuje úžasná mnemotechnická pomůcka ZADEK) jsou rozpustné v tucích. V praxi to znamená, že tělo je zužitkuje pouze v kombinaci s tuky. Pokud se tedy cpete výhradně zeleninou horem dolem a myslíte si, že budete úžasně zdraví, tak se moc mýlíte. Za prvé vám chybí bílkoviny, které potřebujete ke stavbě svalů, a při hubnutí vám místo hnusných špeků ubývá tolik potřebné svaloviny. Za druhé tělo vitamíny dostatečně nezpracuje. Nemusíte notně ke každé mrkvi sníst krajíc chleba se sádlem, stačí, když si zeleninový salát pokapete olivovým olejem. A když mluvíme o mrkvi, dejte pozor na vitamín A. Tělo se neumí samo zbavit přebytečných vitamínů rozpustných ve vodě. A pokud zkonzumujte nadměrné množství vitamínu A, může dojít i k smrtelné otravě. Takže všeho s Mírou (to je ten, co se mnou jezdí na kole).







Zařazeno v kategorii Ostatní literatura, Postřehy



Počet komentářů na “Tak trochu osvěty” - 1


    P.F.Zarken   (9.7.2013 (22.52))

    Máš pravdu, děvče... ☺



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička