České americké brambory


17. července 2013, autor Eva,



Označení „český“ začíná být, alespoň v gastronomii, marketingovou značkou. Cedule u silnic nás lákají na české třešně a české meruňky. Lidé se předhánějí v nakupování českého česneku. I když zde není zcela stoprocentní, že se vždy jedná o český česnek, neboť zemědělci tvrdí, že obnovení sadby česneku, která byla tak úspěšně zlikvidována německými obchodními řetězci, bude trvat mnoho let. 
Pokud jste někdy jezdili po šumavských cyklostezkách, tak vývěsky před hospodami oznamují „česká kuchyně“. Což by jaksi mělo být v Čechách samozřejmé, že se zde vaří česká kuchyně, ale časy se, jak vidno, mění.
Předpokládám, že brzy se v těch „echt“ českých hospodách změní i jídelní lístky, které budou vypadat asi takto:
Americké brambory z českých brambor
Moravský vrabec z českého prasete
Kachna na českém medu
Kynuté knedlíky z českých meruněk
Španělský ptáček z českého býka
Jablečný závin z českých jablek
Zmrzlinový pohár s českými jahodami
Jenom snad francouzské brambory by mohly zůstat s moravským uzeným.
Přimlouvám se, aby i v jiných restauracích uváděli, že špagety aglio olio jsou z českého česneku, mexické fazole z českých fazolek a taky by jim nic neudělalo, kdyby napsali smažený Hermelín ze Sedlčan.







Zařazeno v kategorii Ostatní literatura, Postřehy



Počet komentářů na “České americké brambory” - 1


    Ajaja   (15.7.2013 (20.42))

    Jo!



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička