Bratrstvo neporazitelných


6. srpna 2010, autor Eva,



     Během doby, co se potuluji po literárních serverech, jsem vysledovala, že zde působí lidé, kteří by se dali zhruba rozdělit do 3 úrovní či typů:
 
     …1. úroveň jsou autoři, kteří něco umějí. Bývají to často redaktoři různých nakladatelství nebo literárních serverů, novináři, básníci či prozaici. Jejich kvality už jsou prokázány tím, že vydali minimálně jednu knihu a na literární servery chodí spíše pro pobavení. K dílu dokážou napsat erudované komentáře, šetří s nimi však jak šafránem, neboť nechtějí mrhat svou potencí literárního kritika na díla, která za to nestojí. Nejsou záludní ani závistiví, protože jsou na špici a jsou to oni, k nimž ostatní vzhlížejí a snaží se dostat na jejich úroveň.

2. úroveň jsou ti průměrní. Píší solidní povídky či básně a pokud na sobě pracují a nechají si poradit od zkušenějších z levelu 1, mnohdy i prorazí. Někteří zvládnou napsat fundovaný komentář k ostatním dílům na serveru, jiní se o to aspoň pokouší.
 
.     …3. typ je bohužel velmi častý. Jsou to pisálkové, kteří zahlcují literární weby díly nevalné úrovně, které však freneticky obhajují a nepřijímají vůbec žádnou kritiku. Tyto typy se rychle najdou a přihopkají k sobě jako králíci. Sdružují se, vytváří klany a bratrstva, podporují se ve své malosti a podprůměrnosti. Vzájemně si dávají komentáře jako „mluvíš mi z duše“, „obsahově se mi to líbí“, „ani nevíš, jak ti rozumím“ a „je to moc hezké“. Pod díly často řeší své osobní problémy, které nesouvisejí s publikovaným dílem a literatury se většinou vůbec netýkají.
 
Co se týče komentářů k jejich dílům, na typ 1 si nedovolí, protože to jsou přece jen „uznávané autority“, a tak všichni zajedno atakují level 2. Komentujícím spílají, že jejich veledílo vůbec nepochopili a ignorují tím fakt, že tištěné knihy k sobě také nemají žádný manuál „Jak to vlastně autor myslel“.
 
Často svá díla uvádějí vysvětlením, že to je “jen pro pobavení“, čímž se snaží čtenáři vsugerovat, že by se mělo jednat o humorné dílo. Humor však nahrazují vulgarismy, takže text přestává být humorný, ale je jen nechutný. Jak známo, humor je jedna z nejtěžších kategorií a všichni opravdoví velikáni humoristické tvorby – pánové Jiří Žáček, Jan Werich, Jiří Suchý, Miroslav Horníček, Zdeněk Svěrák či Ladislav Smoljak se sprostým slovům úzkostlivě vyhýbali a používali je jen sporadicky jakou údernou pointu.
 
Pokud autory typu č. 3  někdo z levelu 2 upozorní na lacinost užívání vulgarit a podbízení se čtenářům, reagují většinou dost podrážděně a těm „arogantním a nafoukaným pitomcům“ vyčtou nedostatek smyslu pro humor, prudernost a sucharství. Je-li komentujícím žena, přidají něco o premenstruačním syndromu, hysterce či frigidce , ti jazykově „zdatní“ (a že takových mezi nimi je!) dokonce o histerce či frygidce.
 
Na tyto lidi zkrátka žádné – byť sebesofistikovanější – argumenty neplatí, oni mají svou pravdu, oni dle svých představ páchají kvalitní díla, považují se za dosud neodhalené představitele „nové vlny, prokletých básníků či rozhněvaných mladých mužů.“ A protože je jich hodně, tak dokážou i „ovládnout“ literární server, vyhnat kvalitní autory, kdežto oni zůstávají, plácají se na svém bezvýznamném písečku prostém invence, nápadů a kreativity.
 
Promítnu-li si výše uvedené třídění do jiných oblastí lidské činnosti, vyskytují se v nich samozřejmě všechny tři typy. Je ovšem zvláštní, že nejhlasitěji se často projevují právě ti z typu číslo tři. Závistivci, kteří nenávidí ty úspěšnější, spojují se proti nim, házejí jim klacky pod nohy a snaží se je svrhnout na svou úroveň. Nedej Bůh, aby tito jednou převládali a ovládli tento svět.






Zařazeno v kategorii Postřehy



Počet komentářů na “Bratrstvo neporazitelných” - 4


    Ivna   (8.8.2010 (10.50))

    Máš jistě pravdu. Bohužel, každá pyramida má svůj základ a závist je špatný rádce. Horší než ta, je však nepřejícnost, jak kdysi pravil pan Voskovec.


    Lili   (19.8.2010 (15.40))

    a pravda vždy zabolí... :)) dobrý článok.. ;)


    Eva   (19.8.2010 (15.45))

    Lili vítám Tě, slovensky píšící autorku tu ještě nemáme, takže to bude příjemné osvěžení... díky za komentář, sama tyto "podpásovky" z levelu 3 znáš velice dobře:-))


    Lili   (19.8.2010 (16.38))

    jo... :) a ďakujem za milé privítanie... ;) (ešte sa tu potrebujem však zorientovať)



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička