Útočíme na všechno, co má kuličky


25. září 2013, autor Eva,



„Máme prdíky, když se vzbudíme, jsme pokakaný, po kojení se vždycky poblinkáme, už chodíme na nočníček, roste nám zoubek, už umíme říct táta apod.,“ slýcháváme od mladých maminek. Ano, nevypráví o svých potomcích ve třetí osobě, ale vyjadřují se jako Jeho Veličenstvo či dobrotivý monarcha.
Jestli si myslíte, že je to znakem hormonální nevyváženosti po porodu či laktací, tak se mýlíte. Takto běžně mluví plno pejskařů, které potkávám, když jdu na procházku s naším chodským psem Benym. Ti ještě navíc kladou otázky v množném čísle.
Ze začátku jsem byla trochu zaskočena dotazem „Jste holka nebo kluk?“ Ale pochopila jsem, že se to týká pouze našeho psa a že na moje pohlaví se neptají, neb je zřejmé.
Takže na „Nemáte blechy?“ po pravdě odpovídám, že nevím, protože já je sice nemám, ale mému psovi do kožichu zas až tak nevidím. S jistotou však reaguji na otázku „Perete se?“ Já tedy ne a hafík taky ne.
A pejskaři mi, podobně jako maminky těch nejmenších prcků, sdělují informace o svých miláčcích. A tak se dozvídám, že: „My se háráme, my honíme slepice, my štěkáme na velký psy, nás pokousal vlčák, my se u rybníka vždycky vyválíme v chcíplý rybě, my jsme jak popelnice a na zahradě okusujeme i angrešty, my zahrabáváme granule, my milujeme vajíčka, my utíkáme za fenama, my spolu spíme v posteli, my si umíme otevřít dveře, my podle oblečení poznáme, že jdeme na procházku, my nikoho nepustíme na gauč.“
Ovšem nejvíce mě dostala paní, která venčila kokra. Na dotaz, zda jsme pes nebo fena, jsem odpověděla, že pes.
Paní se zhrozila: „My totiž útočíme na všechno, co má kuličky.“
Než jsem jí stačila odpovědět, že já ani můj pes na všechno, co má kuličky, neútočíme, ba naopak, že takovou společnost vítáme a vyhledáváme, byla paní i s pejskem pryč.
 
Z e-knihy Třpytkaři:
 
 
 
 
 
 
 






Zařazeno v kategorii Ostatní literatura, Postřehy



Počet komentářů na “Útočíme na všechno, co má kuličky” - 2


    Katka   (26.9.2013 (7.37))

    Pěkně, vtipně napsáno. Mluvení v množném čísle, to je asi furt ta pupuční šňůra nepřestřihnutá..) U pejsků se asi zase uměle vyrobila.. Já jsem to nikdy nepoužívala, říkala jsem ona, ona, on. Byla jsem ráda, že je mám "z břucha" všecky tři venku..)))


    Eva   (26.9.2013 (14.00))

    Katko, já jsem si všimla, že na Moravě používate on, ona, ono i v těch větách, kde bychom to v Česku neřekli.



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička