Souhvězdí příběhů Evy Hölzelové – autor Marek Řezanka


20. listopadu 2013, autor redakce,



Obloha fascinovala lidi asi od prvních okamžiků, kdy k ní upřeli své pohledy, zvláště pak v noci. Hvězdy, souhvězdí, planety a jejich měsíce, meteority, komety a kdo ví co ještě…
Je to nepopsatelný pocit, uvědomit si, že mnohé z hvězd, jejichž světlo k nám proniká, již neexistují, a to třeba již pořádně dlouho. Vzdálenosti k nim jsou vskutku astronomické.
Ve hvězdách hledáme svůj osud, svou budoucnost, ve hvězdách je vepsána naše minulost. Hvězdy se promítají nejen ve vědách, kde bychom to čekali, jako jsou matematika, fyzika a chemie či astrologie a alchymie, ale prorůstají nám i do kultury. Neodmyslitelně se mi při vyslovení slova „souhvězdí“ vybaví starší česká komedie: Pane, vy jste vdova. Ale naskočí mi i filmy o Zodiacovi, kdy tajemný vrah likviduje své oběti právě podle nějakého hvězdného klíče.


Text Evy Hölzelové, Hvězdná obloha, je jiný. Všímá si příběhů, které jsou spojeny s 88 souhvězdími, jež jsou pro člověka v některém z ročních období pozorovatelná. Více jak polovina názvů těchto souhvězdí spadá do dob antiky.


Autorka se rozhodla, že spojí historické báje a vesmírná tělesa a nenásilnou formou příběhů se přesune ke skutečným souhvězdím, o nichž pak prozradí základní informace.
Připomnělo mi to mé dětství, kdy jsem se poprvé seznámil s planetáriem a kde nám nejdříve byl promítnut pohádkový příběh o psu a medvědici a pak se přešlo k tomu, co tato zvířata dělají na obloze.


Eviny příběhy jsou podávány svěže, přímá řeč v nich proudí se samozřejmostí střídání čtyř ročních období v mírném pásmu. Jsou to příběhy plné citu, odhodlání, osobní statečnosti. Například souhvězdí Lyry přibližuje na lásce Orfea a Euridiky, souhvězdí Corona Borealis na trápení Ariadny a udatnosti Thésea, souhvězdí Draka zase spojuje s jedenáctým Herculovým úkolem, tj. získáním jablek bájných Hesperidek.


Ryby, Beran, Býk, Blíženci, Héraklés, Lev, Hydra, Rak, Panna, Váhy, Štír, Kentauři, Střelec, Kozoroh, Velká medvědice, Malý medvěd, Velký a Malý vůz, Vodnář, Perseus a Andromeda – všechny tyto pojmy ožívají ve vtipných krátkých povídkách až apokryfického ladění.
Celkovým zaměřením je knížka Evy Hölzelové ideální pro děti školního věku, tak od 10 let, ale s chutí si ji přečtou i mnohem starší čtenáři. Člověka každá ze stran poutavých příběhů pohltí a s chutí se pak sklání nad hvězdami, jež mu obyčejně svítí nad hlavou. Celá knížka Evy Hölzelové je takovým světlem v temnotě, něčím milým a hřejivým, pevným bodem ve vesmíru, který se může otáčet, jak chce, ale přináší víru ve stabilitu, v hodnoty, které nepomíjejí ani se zánikem hvězd.

 

Autor recenze Marek Řezanka

 

Více najdete na:

 

https://www.suvicka.cz/?page_id=29472

 

E- kniha:

 

http://www.palmknihy.cz/web/kniha/hvezdna-obloha-6126.htm

 

http://www.alza.cz/hvezdna-obloha-d500817.htm

 

 

Tištěnou knihu koupíte také na knižnich e-shopech nebo u knihkupců.

 

 

 







Zařazeno v kategorii Postřehy



Počet komentářů na “Souhvězdí příběhů Evy Hölzelové – autor Marek Řezanka” - 3


    Ajaja   (20.11.2013 (21.55))

    Velmi dobrý počin :-)


    maya   (29.11.2013 (2.57))

    Pekná recenzia,až mám chuť si knihu objednať.Priznám sa,že si z bájí pamätám veľmi málo,dokonca si nemôžem ani rozpamätať,či som niečo čítala,okrem nejakého povinného čítania v škole...Nuž,hanbím sa,ale zrejme ma nezaujili,neoslovili,možno,že práve knihou od Evy,by som stihla zmeškané.Je niekde aj link na objednávku tej knihy? Ďakujem.Maya


    Eva   (29.11.2013 (12.18))

    Mayo, podívej se tady na rubriku Naše knihy a tam si můžeš objednávat. Knihu jsem už posílala Miro Búranovi, tak se ho můžeš "opýtať", zdali se mu líbila. Jinak je k zakoupení i na slovenských e-shopech, a to jak tištěná (gorilla.sk), tak elektronická (rajknih.sk). Elektronická je trochu jinak koncipovaná, má hvězdnou mapu za každým souhvězdím, má barevné obrázky, kdežto tištěná má souhrné mapy Jaro - Léto - Podzim - Zima a čb obrázky (aby nebyla příliš drahá kvůli barevnému tisku). Je to podle toho, jak knihu čteš, elektronickou za sebou, kdežto v tištěné listuješ.



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička