Kamila Nováková – Tohle by se kovbojkám přeci stávat nemělo


24. března 2014, autor Eva,



Vešla jsem do ordinace. Pan doktor se mě neptal, kolik vykašlávám. To bylo krajně podezřelé! Dokonce si pamatoval, jak se jmenuji, a usmíval se na mě. I sestřička se usmívala. Byly to úsměvy z kategorie úsměvů soucitných. Poslali mě do nemocnice. Následovalo další vyšetření.

Paní doktorka, z jejíž tváře jsem žádný soucit nepřečetla, se mi zdála dost od rány. Usoudila, že mě hnedle tak něco nepoloží.

Rovnou, bez servítků, kudrlinek a soucitných slov, bez přípravy na mě vybafla: „Vypadá to, že máte leukémii!“

Začaly mi téct slzy. Styděla jsem se za ně. Má drsná image byla nenávratně v čudu. Leukémie – rakovina krve. Už slovo rakovina zní příšerně.

„Měla bych si o leukémii něco přečíst, něco optimistického, pokud možno,“ napadlo mě.

Jak mám tuto nepříjemnou, veskrze trapnou situaci sdělit rodině? A zachovat přitom dekorum?

Jedna z největších lží na světě je tvrzení, že všichni chtějí znát vždycky pravdu. Mám to na ně vyklopit rovnou? Nebo oklikou? Nebo prostě mlčet? Mám použít humor? V tomto případě by byl humor jen skrývané zoufalství.

Tohle by se přece kovbojkám stávat nemělo! Matkám a manželkám a dcerám také ne.

Lékařka mi usnadnila situaci, snad uměla číst myšlenky. „Dejte mi číslo k vám domů a počkejte na chodbě,“ řekla a zavolala kovbojovi.

„Nějak mi vyschlo v krku. Napila bych se.“ Na stěně visel plakát s kouřícím šálkem.

„To je ono! Dám si kafé z automatu! Snad nebude tak zle. Třeba se paní doktorka spletla.“ Promlouvalo ke mně mé optimističtější já.

Šla jsem po šipkách na chodbu za roh, do schodů a dál. Hlavou se mi honily samé černé myšlenky. Automat na kávu pořád nikde a šipky ukazovaly opačným směrem.

„Že bych ho přehlédla?“

Vrátila jsem se. V místě, kde se setkávaly šipky, zela díra ve zdi.

„Káva tedy nebude!“ kňourala jsem.

Odkudsi z hloubi mého mozku se náhle vynořila zasunutá vzpomínka na obrázkovou knížku. Děti v ní potrestaly zlou želvu. Od moře k velikému mraveništi postavily šipky s nápisem: „Salát zdarma“. Chamtivá želva se vydala po šipkách. Mravencům neunikla, zůstal z ní pouze krunýř. Připadala jsem si jako ta hloupá želva. Chtělo se mi brečet.

Přišel kovboj. Doktorka ho vtáhla do ordinace. Vůbec ho nešetřila. Je horší dozvědět se o nemoci své nebo o chorobě toho, koho máte rádi? Zní lépe slovo leukémie nebo slovní spojení rakovina krve?

 

(z knihy Co by se kovbojkám stávat nemělo)

 







Zařazeno v kategorii Postřehy, Půjčovna myšlenek





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička