Hook 08-11-14


8. listopadu 2014, autor skraloup13,



Já dnes chtěl reagovat na vystoupení pana poslance Jandáka, který ve Sněmovně jako snad jediný obhajoval zvýšení poslaneckých platů o čtvrtinu. Nakonec jsem se na to vyflák. Pouze jednu myšlenku pana poslance bych vyzdvih, tedy že „ať se platy zvýší či nezvýší, lidi je – poslance – stejně nebudou mít rádi“.
Před Listopadem lid tehdejší vedoucí činitele taky příliš nemiloval. Tedy ze seznamu toho, co se od minulého režimu změnilo k lepšímu jsem si odškrtl další položku. Dost se to tenčí, vám řeknu.

Spíš registruji – jak se blíží čtvrt století výročí Sametu – jak má každý potřebu nahlas vzpomínat na to, jak rozvracel tehdejší režim. Třeba bývalý nejvyšší Taťka Vašku, který seděl na Hradě ještě než tam nastoupil současný flanelový model.
Taťka Vašku se prvák obul do našeho prvního polistopadového prezidenta. Docela dost. Šije do něj ze všech sil. Vyrovnat účty, srovnat skóre a tyhlety věci. Přitom si vůbec ve své staříkovské umanutosti nevšim, že mu dotyčný neodpovídá, jelikož je mrtvý. Možná by mu to někdo moh šetrně říct.
Bývalý nejvyšší Taťka Vašku také užaslému národu sdělil, že byl za totáče ta úplně největší mánička. Že měl inkoustovou tužkou v podpaží napsáno „Flower is power“, morseovkou, že se hlásil k odkazu Vyšehradských jezdců a v zadní kapse denimových kalhot že měl schovaný kolorovaný obrázek Lysohlávky. Aby při případné osobní prohlídce svedl policii na falešnou stopu, měl onu Lysohlávku vyvedenu v podobě Bedly jedlé. Dále vedl podzemní ekonomické semináře, na kterých objasňoval, že účetnictví není o „má dáti“ – „dal“, ale pouze a jen o „vzal“.
Mimochodem, bývalý Taťka Vašku prý napsal novou knihu. Pracovní název „Ekonom na tripu“. V Levných knihách aby nakoupili další regály.
Když odmyslím Slovensko a vezmu desetimilionovou Českou republiku, tak podle posledních odhadů zde bylo před Listopadem zhruba třináct miliónů odpůrců režimu. Tento zdánlivý matematický rozpor je vysvětlován tím, že někdo byl proti víckrát.
Podzemních seminářů bylo tolik, že když někdo cizí projížděl naší vlastí tak měl pocit, že jsme vymřeli. Všichni v podzemí. Komplet. Od zahrádkářů po zahrádkáře. A když už jsme vylezli ven, byli jsme tak naplněni vzdorem, že jsme pod jeho tíží co chvíli ulehali. Samozřejmě pod zem.
Nabízí se otázka, kdo vlastně tehdy byl na straně represe. Kdo rozháněl, zavíral a šikanoval. Odpověď zformuloval jeden nejmenovaný celoživotní politolog. Tehdejší represe dle něho mají na svědomí nezodpovědní zahraniční míroví aktivisté, kteří k nám jezdili na studijní stáže a naučené si ověřovali v praxi. Příliš se mi to nezdá, ale budiž. Někdo to dělat musel a my jsme to rozhodně nebyli.
Minulý režim podle všeho tvořily dvě nestejně velké skupiny. První, početná asi jako tehdejší středně velká středisková obec byla vládnoucí, nenáviděná a vysmívaná. Zbytek byli odpůrci režimu. Nikdo jiný zde tehdy nežil.
Myslím, že za dalších pětadvacet let bude předlistopadová vládnoucí elita natolik marginalizována, že se zjistí, že vlastně nebyla, a že naši vlast tehdy obývali pouze a jen nasraní protirežimní bojovníci.
Jejich nepochopitelná záliba v životu v podzemí bude vysvětlována určitou latentní paranoiou, případně geneticky vrozenou světloplachostí.
Mno, jasně, přeháním. Trochu. Nejsem korektní. Vůbec. Nicméně fakt se těším, až se sedmnáctého dozvím, kdo další zde před Listopadem bojoval proti establishmentu bez ohledu na následky, i když prokazatelně sloužil, tedy tyl. Tak.
Tačvúd s Gekonem se mě dnes ráno ptali, jestli jsem taky rozvracel režim. Jsem jim řek, že samozřejmě. Jako tehdy každý. Byl jsem na gymplu budovatelský referent a tím, že jsem organizoval brigády na kterých se pracovalo liknavě, jsem stát vědomě přiváděl k hospodářskému krachu. Dívali se na mě děsně obdivně.
Dnes bude hezky. Jelikož to sem dávám až večer, tak spíš – dnes bylo hezky.
To je vše.







Zařazeno v kategorii Četba na pokračování, Glosy od Hooka, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička