Hook 29-01-15


29. ledna 2015, autor skraloup13,



Opencard jde do dalšího dějství. Na přechodnou dobu, než se vybere firma, která udělá novou plastovou Opencard za necelý procento, ne, budou papírový kupóny. Většina si je určo pamatujete.
ODS ústy radního Humplíka prohlásila, že je to krok z5. Něco jako zrušení tramvají a návrat ke koňkám. Že se nové vedení města nechová s péčí řádného hospodáře.
Chtěl bych panu radnímu připomenout, že první krok z5 nastal, když se do čela Prahy dostal pan horolezec Bém. Byl to krok z5, který nás dostal kamsi do pobělohorské doby. Nějaký Jirásek o tom napsal knihu. Jmenuje se Temno.
Od té doby jakýkoliv pohyb, na kteroukoliv stranu, je pohybem vpřed. Díky panu horolezci to nejde poplést.

Termín „s péčí řádného hospodáře“ je termín z kategorie dokonalých. Zní tak děsně ušlechtile, že když ho slyším, derou se mi do očí slzy. Je to úžasná doba, ve které žijem. Ještě nikdy v dějinách našeho národa nikdo nebyl obklopen tolika řádnými hospodáři, jako jsme my.
Jasně, lehce se to sere. Občas to skřípe. Ale vemte si, kdyby místo řádných hospodářů tenhle stát vedli nějací zmrdi, co by nás chtěli tak akorát okrást. To by tu byla spálená země. Bitevní pole poseté mrtvolami udiveného plebsu, opuštěného řádnými hospodáři. Strašná představa.
Ne každý se ovšem s péčí řádného hospodáře chová. Třeba ústecký náměstek primátora pan Hausenblas odmítl služební limuzínu a jezdí svým elektromobilem. Opozice ho zcela po právu kritizuje, že se povyšuje. Navíc si auto jednou dobil z magistrátní sítě, takže teď jestli v Ústí napadne sníh, není ho za co uklidit.
Šéf ústecké ODS a poslanec Holeček je ve smyku děsným. S očima rudýma od bezmocného pláče prohlásil, že tohle je moc špatně. Že ať se koukne kam se koukne, tohle auto ne elektriku mimo Hausenblase nikdo nemá. Tak kurva proč Hausenblas provokuje? Ať si doprdele vybere auto benzínový jaký chce, magistrát to zalepí a pojedem podle not, na který jsme zvyklí. Tyhle výstřelky, tahle pseudoekologie, tohle odmítání dojení městskýho rozpočtu, dyť to je do nebe volající. Tohle by nikdy žádný řádný hospodář, co jich tu v republice máme, neudělal. Když už se doprdele dostanu na funkci placenou z peněz, který se sebraly lidem, tak si to užiju. Vydojím to. Vytřu hadrem. A nehraju si na něco, co tu do hajzlu nemá tradici. V české kotlině se kradlo vždycky. A řádní hospodáři tomu veleli. Tak Hausenblas neser a nezaváděj tu móresy. Jasný?
Volby v Řecku vyhrála Syriza. EU lehce ve smyku. Prachy, který se půjčily Řecku, aby se dostalo do ještě větší prdele, než bylo, jsou zřejmě ztracený. No, myslím, že není třeba se nějak bát. Lomit rukama a tak. Myslím, že když si tiskárny éček udělaj pár pracovních sobot, tak že kvantitativně uvolněj mnohem víc, než se nacpalo Řecku.
Navíc, Řekové z těch stovek miliard půjčenejch éček stejně viděli kulový. Drtivá většina šla na půjčky předchozí, tedy ty podivný neestetický bankocentle jen udělaly takový kolečko.
Jsem zvědav, kdy se provalí, co se kdysi událo na Islandu. Sedm let nazpátek. Země šla do kopru. Ekonomicky. Státní dluh bobtnal a všude samý úvěry a žití na dluh a ono to prasklo. A lidi se nasrali.
Bankéře včetně politiků pozavírali a prohlásili, že když ty dluhy nasekali, tak ať je zalepěj.
Jasně, bylo to kapku složitější, ale v kostce šlo o tohle. Nikde se o tom nereferovalo. Nemluvilo. Nepsalo. Oni se totiž všichni Merkelové a Hollandové a podobní tohohle bojí jak čert kříže. Že by se lidi mohli nasrat a vystavit jim účet.
Ufff. Žijeme v překotné době. Plné řádných hospodářů. Akorát si nejsem jistej, jestli je to nějaká výhra.
Tačvúd s Gekonem se mě ráno ptali, kde je Island. Jsem jim řek, že za železnou oponou. Že se tam nesmí, protože tam nemaj řádný hospodáře. Byli smutní.
Dnes bude fajn. Bude svítit slunce. Jaro se blíží. A každej s tím udělá kulový.
Další příště.







Zařazeno v kategorii Četba na pokračování, Glosy od Hooka





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička