Italské vychytávky


13. října 2010, autor Eva,



V letovisku Mattinata v italském Garganu je pro „běžné“ turisty určena pouze kamenitá pláž, po které se bez bot pomalu nedá chodit, a když vylézáte z moře, tak se kameny pod vámi neustále „propadají“ a mořské vlny vám přitom podráží nohy. Bylo úsměvné sledovat zavalité a neohrabané krajany, jak se ve snaze vylézt na břeh převalují po šutrech jak plejtváci.
 
Ovšem kousek dál je luxusní hotel, který jsem nenašla nikde v prospektech. Patří k němu úžasná písčitá pláž, která je obklopená skálami a není k ní žádný přístup. Mohou ji využívat pouze hoteloví hosté, kteří se na ni dostanou výtahem, instalovaným na skále. Cena za toto báječné soukromí je 780 EUR na osobu za noc.
 
 
 
Kombinace kočárku, nočníku, trojkolky mě tak nadchla, že jsem si ji musela vyfotit.
 
A to je bráška té holčičky.
 
Socialisti v městečku Vieste mají krásně vyšperkovaný dům, že by jim ho Paroubkovi pohrobci mohli závidět.
 
Vieste ještě jednou.
 
Avšak ploty už jim tak nejdou….
 
 
A nejen ploty. Také příkopy či krajnice. Po poloostrově jsme se pohybovali na kole, a protože je zde velmi kopcovitý terén, měla jsem během jízdy do kopce možnost si „vychutnat“ ten šílený nepořádek, který lemuje všechny silnice. Povalovaly se zde láhve od piva či střepy, krabičky od cigaret, džusů, PET lahve, a co mě poměrně překvapilo, i velké množství CD. Představovala jsem si, jak temperamentní Italové sedí v autě a hádají se, jakou hudbu budou poslouchat. Ona vloží do přehrávače něco romantického, on to zlostně vyrve, vyhodí z okna a pustí si death metall. Ona udělá s jeho CD to samé. A podobná situace se odehrává v dalších a dalších autech, jen hudební vkus se liší. Jak jinak by se tam ty cédéčka vzaly?  

A že se Italové umí hádat, nám dokázala i tato tmavovláska ve Vieste, která živě gestikulovala a ječela na celou ulici.


V klášteře sv. Archanděla Michaela v městě Monte Sant´ Angelo panovala poklidná atmosféra. Pokud zde někdo promluvil nahlas, mniši jej hned napomenuli, aby se ztišil. Klášter je podivuhodná stavba, neboť jeho součástí je jeskyně, v níž se kdysi archanděl Michael zjevil, a zvěstoval boží přání postavit na tomto místě křesťanský chrám.
 
Monte Sant´ Angelo leží ve výšce 843 m, takže se musíte trochu opřít do pedálů.

 
Ale odměna stojí za to.
 
 
 






Zařazeno v kategorii Postřehy, Reportáže, cestování



Počet komentářů na “Italské vychytávky” - 4


    P.F.Zarken   (14.10.2010 (22.09))

    Slunná Itálie je krásná i divoká. Záběry jsou to hezké***


    Ivna   (15.10.2010 (18.48))

    Hmm, pěkná reportážička, povedla se Ti :-)))


    fotoeva   (17.10.2010 (22.40))

    hezké čtení i fotky....


    Eva   (17.10.2010 (23.53))

    děkuji vám všem ...



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička