Owen Marcus: Pochlap se!


3. prosince 2015, autor Renata Petrickova,



Kniha o dospělosti, která vlastně nikdy nepřišla. Jak vlastně nazvat muže, který prochází životem a nedospěl? Nedostal tu možnost, ale neustále cítí ten obrovský tlak, že mu něco chybí, že něco potřeboval jako dítě, ale nedostal to… Neustále se pak snaží nevědomě brát ze svých přátel, ze svých partnerek, ze své práce a skončí vyčerpaný a nešťastný. Protože nikdo než rodiče, než iniciace chlapce v muže, nemůže tento deficit překonat.

 

No, anebo to může udělat revoluční Evoluční změna, která je dílem amerického autora, „aspergera“, dyslektika, Owena Marcuse, který inspirován ještě proslulejším Davidem Deidou, začal jít po stopách své vlastní emoční vyprahlosti.

 

Pochlap se

 

Handicap autora jako obrovská výhoda pro čtenáře a MUŽE

 

Ano, autorova citová vyprahlost a dezorientace ve světě je prohloubená ještě zdravotním handicapem, protože Aspergerův syndrom je vlastně o chybějících emocích, neschopnosti je prožívat a chápat  a o výbušnosti a snad i agresivitě. Ostatně o tom se bude autor velmi podrobně rozepisovat. A tím mu pomalu, ale jistě, stránku za stránkou budete odpouštět to, že kniha je poněkud strohá, není to hladivý a sexy styl Davida Deidy, ale na druhou stranu tento autor napsat knihu způsobem, který je jako na míru pro většinu mužů. Kteří nemají o emoční inteligenci příliš praktických zkušeností. Teorie možná ano, ale kolik je na světě mužů, kteří mají s láskou otevřené srdce? Málo… a právě těm všem je tato kniha určena.

 

A budete se možná i Owenovi obdivovat, protože on sám šel od naprosté nuly a problémového života, cestou těžkou, a skončil nakonec jako kouč, jako lektor pro podobně postižené muže. Někdy to může budit dojem, pokud bych chtěla být hodně nepříjemná, že snad většina mužů je tak trochu „asperger“… Souhlaste se mnou nebo ne, pravdou je ovšem to, že například se svojí agresivitou, zacházejí vskutku často nešťastně.

 

A plodí tak nešťastné rodiny, nešťastné ženy a vztahy a citově prázdné děti. Nedokáží se dostat přes své vlastní deprese, temné noci svých vlastních duší, nefunguje jim osobní život, nefunguje jim pracovní život, nerespektují ani sami sebe, natož druhé.

 

Problém? Nepřiznáme si ho…

 

„My muži se velmi dobře umíme oddělovat od různých částí sebe sama nebo je odvrhovat. Když tomu  nerozumíme, nemůžeme to ovládat nebo spravit, tváříme se, že to neexistuje. A ze všeho nejvíc se vyhýbáme svému stínu.

 

Carl Jung začal používat termín „stín“ pro ty části nás samotných, které skrýváme, protože je považujeme za špatné. Stín ale není špatný. Je úplně stejný jako stín, který vrháte, když svítí slunce. Je za vámi, doprovází vás, kamkoli jdete. Cokoli jsme nesměli zažít, dokončit nebo pochopit jako děti, často předáváme svému stínu. Jestliže jste například nemohli odporovat svému otci, když se choval neurvale, možná jste se s tím vyrovnali tak, že jste se stali hodným chlapečkem a později pak slušným chlapíkem. Vaším stínem by v takovém případě byl vztek způsobený tím, že se nemůžete bránit. Mohli byste si myslet, že není v pořádku prosazovat se. Za tímhle přesvědčením se může skrývat pocit, že když se budete prosazovat, bude následovat trest.“

 

Jak je logický je život, že? Jak snadné je nést si do života podobně intenzivní zranění a jak těžké je ho na sobě posléze vyléčit.

 

A v tomto pomáhá právě tato kniha, psaná stručně, jasně, po mužsku! Krok za krokem prochází těžkými obdobími mužských životů, probírá jejich bolesti a jednu po druhé léčí. V drobných cvičeních každého dne ukáže nasměrovat vědomí do přítomnosti, zpětně si uvědomovat své chyby, své emoce, a přemýšlet o svém chování.

 

To je něčím, co osloví nejen muže, ale i ženy, které tak dostanou šanci lépe pochopit mužskou logiku. A také si lépe uvědomit, jak působí zátěžová a stresová situace na psychiku člověka, jak obtížný je obecně úděl mužů v dnešní podivné společnosti a hlavně – ze všeho vedou cesty ven. Jen je hledat…

 

A tohle se s Owenem Marcusem daří…

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

O autorovi:

 

Owen Marcus vede mužské skupiny již téměř dvacet let a za tu dobu vytvořil jedinečný program, ve kterém mužům nabízí nástroje a dovednosti potřebné k tomu, aby se stali Pravými muži, přijali své silné stránky a žili naplno a s radostí. Na cestě za tímto snem musel čelit mnoha obtížím, například Aspergerovu syndromu, ADHD a dyslexii. Jeho touha pomáhat ostatním a objevovat nové cesty byla silnější. Nicméně trvalo dlouho, než pochopil, že nejprve musí být opravdu sám sebou, aby mohl stvořit a naplnit svůj život tak, jak si přeje. Během doby potkal celou spoustu úžasným mužů – mužů, kteří usilovali o to samé jako on. Začal tedy vést mužské skupiny a učit něco nového: jak být opravdu sám sebou.

 

Owen Marcus žije svůj sen v Severním Idahu v USA, kde se věnuje Rolfingu a práci s mužskými skupinami. www.owenmarcus.com

 

 

Vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE, 2015, www.synergiepublishing.com







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička