Josef Jonáš, Jiří Kuchař: Tvoje strava je tvůj osud


8. prosince 2015, autor Renata Petrickova,



Lze jen pochválit. Další z řady knih pojednávajících o pravdě o jídle je opravdu vydařená. Dobře shrnuje mnohé, co už tito dva autoři uvedli v předchozích svých knihách, ale pro prvočtenáře to může být poněkud informační šok. Nejen cukr, sůl, plasty, chemie v jídle, ale mne osobně třeba překvapilo i to, že v pitné vodě zůstávají nejen zbytky hormonů z antikoncepce, ale i zbytky třeba z léků na bolest. A zbytky ibuprofenu ve vodě nejsou z dlouhodobého hlediska nic zdravého.

strava_900

 

Jsme úžasní, že přežíváme

 

Koneckonců nakonec zůstane jediný pocit.  Žasnete nad úžasnou regenerací a schopnosti detoxikace našich těl. Anebo se nedivíte tomu, v jakém zdravotním stavu většinou jsme. Naše strava hodně ovlivňuje náš osud, a i když je kniha opravdu informační bombou, jistě si z ní vyberete ty základy.  Od základů, které znaly už naše babičky, až po nejmodernější vědecké výzkumy nebo prozatím pouze hypotézy, jež čekají na své ověření delším časovým obdobím. Takže vše o bílých i jiných jedech, o rizicích chemicky upravované stravy a o kumulaci těchto škodlivých látek v těle.  O tom, jaké potraviny mohou stát za některými konkrétními nemocemi a pochopení příčin a souvislostí mezi stravou a naším zdravím.

 

A dost o tom negativním!

 

Toho životadárného je plná náruč!

 

Druhá strana mince je na této knize mnohem optimističtější. Naše strava může nás osud ovlivňovat i pozitivně. Varianty pro různé pečení, mouky, varianty rostlinných mlék – to jsou oblasti, které tu autoři velmi pečlivě zpracovali do nejmenších podrobností. A vlastně nejde jen o rostlinná mléka, třeba takové léčivé účinky jačího, kobylího nebo kozího mléka! Oproti tomu stojí konvenčně a ve velkém „vyráběné“ kravské mléko a rázem vidíte obrovský rozdíl mezi tím, co jedli a pili naši předkové, a co se servíruje nám. Že mléko může být někde potravina a jinde by pro svou nesnadnou dostupnost mělo zůstat jako pochutina či lék. Nakonec u této knihy začnete přemýšlet nejen o každém soustu a jeho vlivu na organismus, ale také o dopadech naší stravy na přírodu, na svět, na smysluplnost světa. Možná pochopíte vegetariány, vegany… a to nejen proto, že maso, a zvláště pak v chemicky nasolené a vyuzené formě, není pro pravidelnou stravu vhodné, ale ani etické.

 

„Obrovský počet nemocných, kteří se po přechodu na plnohodnotnou vegetariánskou stravu uzdravili, nebo jejich nemoc výrazně polevila, je výmluvným důkazem, že konzumace masa skutečně není nutná. Můžeme bez obav předpokládat i to, že strava, která je schopná přivodit uzdravení, je výhodná pro zdravého člověka a je vhodná k prevenci onemocnění.“

 

A jde i o kvalitu jídla. Postupně se tu dozvíte, že jíme i příliš mnoho a tím tíhneme k méně kvalitnímu jídlu. Kvalitní jídlo v menším množství pak nakonec bude mnohem levnější než obžerství lacinými „potravinami“. Což je navíc perfektní kšeft pro výrobce.

 

„Jídlo musí být přitažlivé a levné a s přírodními potravinami mívá jen málo společného. Jako spotřebitelé se už nedokážeme orientovat v tom, co všechno může skrývat gulášová polévka v konzervě, co přesně je ve vepřové pečeni z chladicího boxu, kandované tyčince u pokladny v supermarketu, v ovocném džusu, nesoucím lákavé označení nektar, ve zmrzlině, ale i v obyčejných houskách, sardinkách v oleji nebo ochuceném mléčném nápoji. S lupou chodí do obchodu málokdo, a tak si sotva přečte drobné údaje tištěné na obalu. Zevšedňující zástěrkou pro substance, které mohou být klasifikovány jako neškodné, nebo nebezpečné, je pojem přídatné látky. Už jsme si zvykli, že jsou skoro ve všem. Jejich konzumace se proto dramaticky zvyšuje.“

 

Jak zlepšit svůj osud, své zdraví, své vyhlídky a také psychický stav?

 

Možná tohle všechno vědět, čas od času do této knihy nahlédnout a opět zastavit svou ruku, která bude v obchodě sahat po něčem, co není zrovna ideálem, ale byli jsme zvyklí si to kupovat. A jít, podívat se jinam, pohledat si nové recepty, vařit z prvosurovin a hledat trendy v kuchařských knihách. Inspirovat se. Nezahálet.

 

Vyvíjet se a uzdravovat.

 

Knihu vnímám jako dobrý protiklad a doplněk ke všem těm raw kuchařkám, bezlepkových a bezmléčným knihám, jež nabízí praktická řešení. Tady máte černé na bílém stovky důvodů, PROČ. Proč sáhnout raději po hrachu než po antibiotiky vyhnaném kuřecím prsíčku.

 

křest knihy, foto, fb

 

O autorech:

 

MUDr. Josef Jonáš a Jiří Kuchař společně napsali knihy Svět přírodních antibiotik, Zdraví v ohrožení – Hořká pravda o sladkém cukru a její volné pokračování Tak chutná štěstí s recepty na sladká jídla bez použití rafinovaného cukru. S jejich články a příspěvky se můžete pravidelně setkávat v měsíčníku Regenerace.

 

Vydalo nakladatelství Eminent, 2015, www.eminent.cz

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička