Moje nejoblíbenější kniha – Pýcha a Předsudek


9. ledna 2016, autor Ideal Alien,



Stále se nemohu nabažit krásou této knihy. Již od začátku jsem věděla, že je to jedna z nejúspěšnějších knih na světě, proto jsem ani v nejmenším nepochybovala, že by se mi nelíbila. Traduje se, že knihy, které už několik set let dobývají srdce čtenářů, by si měl každý alespoň jednou v životě přečíst. Já s tímto tvrzením souhlasím více, než kdokoli jiný, protože jsem zastánce klasické literatury. Slovy nedokážu popsat, jak jsem si knihu vychutnala.

 

 

Někteří si myslí, že Pýcha a předsudek je jen o dobovém způsobu sňatků, neboli jinými slovy, jak matka potřebuje dobře provdat svých pět dcer. Je to hloupost poslechnout tento naivní názor. Příběh v sobě skrývá něco individuálního, co musíme objevit sami. V této knize jsme svědky boje proti sňatku z rozumu. Pro ty, co nemají ani potuchy, co to znamená, tak se jedná o vkročení do svazku manželského z donucení (třeba kvůli majetku). 
 

„Ohlížej se nazpět jen tehdy, přináší-li ti to potěšení.“

 
Dovoluji si pronést můj osobní názor na Elizabethiny sestry. Myslím, že se všechny kromě Jane a již zmiňované Lizzy chovaly naprosto jako afektované husyDíky dvě nejstarší sestry těchto příšerných vlastností byly ušetřeny. A kdyby nedejboženebyly, tak by asi Pýcha a předsudek nebylo celosvětově známé dílo.
 
Zde se musím přiznat, že jsem využila svojí náklonnosti k vážné hudbě. Věřte mi, že ať vám dám radu jakoukoli, tato, si dovolím říci, je nepostradatelná. Kombinace Pýchy a předsudku Beethovena dělá opravdové divy. Když jsem dlouhé zimní večery trávila čtením (jak jinak), tak mi tato hudba dovolila se do příběhu z  první poloviny 19. stoletívžít. A tak, jsem tento překrásný příběh nepřečetla, ale zhltala
 
 
 
K tomu, aby se kniha v mém žebříčku stala bestsellerem číslo 1, nepotřebuje originální zápletku ani jiné zvláštnosti. Ale ten styl slov vycházejících z pera Austenové, je svojí prostotou půvabný. Je to také jedna z knih, kvůli které si ženy a dívky pro své ideální partnery nastavily velmi vysoká měřítka. Já jsem asi jedna z nich. Nevím, zda toho mám litovat, ale za toto rozhodnutí jsem ráda. 
 

„Nevadila by mi jeho ješitnost, kdyby nezradil tu mou.“

 

Kniha si bezpochyby zaslouží plný počet bodů.

 

Autor: Jane Austen
Originál: Pride and prejudice
Vydání: Pevná vazba
NakladatelstvíKnihy Omega
Počet stran: 368

 

 

 

 

 

 

 

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze



Počet komentářů na “Moje nejoblíbenější kniha – Pýcha a Předsudek” - 2


    Eva   (10.1.2016 (21.51))

    Ahoj, vítáme tě na webu a děkujeme za recenzi. Každá náctiletá dívka by si měla přečíst nějakou romantickou klasiku, bez toho to nejde. Já jsem tehdy milovala hlavně Daphne du Maurier, od té jsem přečetla úplně všechno. A taky Charlotte Bronte nebo spisovatele jako David Herbert Lawrence, Thomas Hardy, André Maurois.


    Eva   (10.1.2016 (21.52))

    Ještě technickou: Upravila jsem trochu text, aby mohl být na titulu - to znamená, že jej vložíš do rubriky Postřehy (do Fotogalerie nepatří), zalomíš pomocí insert more break (16. ikona zleva, druhý řádek). A pro příště se prosím vyvaruj intextové reklamy, zde to stejně nefunguje a nevypadá to hezky.



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička