Miloš Zeman v Sedlčanech


20. dubna 2016, autor Eva,



Pan prezident v rámci své spanilé jízdy po Středočeském kraji zavítal 19.4. odpoledne do Sedlčan. Místostarosta Sedlčan se s ním setkal ještě předtím, a to na slavnostním obědě v Horním Bezděkově, na němž se účastnili hlavně podnikatelé a šéfové významných středočeských firem.  Pan prezident si místo polévky dal cigáro, prý hubne.

 

Po uvítání na radnici v Sedlčanech měl Miloš Zeman měl mítink s občany města. Zahájil jej pan místostarosta.

 

místostarosta projev

 

Ve své řeči připomněl, že 19. dubna před 71. lety byly nedaleko Sedlčan německými stíhačkami sestřeleny dva americké Boeingy B17. Američtí letci zahynuli při zříceni letadel, ti, kterým se povedl seskok, byli postříleni fašisty, protože Sedlčany byly v té době cvičištěm vojsk SS. Američané, kteří padli při osvobozování Evropy za 2. světové války, mají pomník u Hradišťka a také pomník na sedlčanském hřbitově, kde je kus zříceného letadla. Zachránili se jen dva Američané a ti byli donedávna – do své smrti – v kontaktu se sedlčanskou radnicí.  

Z tohoto důvodu – a nejen z tohoto – zavlály nad Sedlčany americké vlajky. Miloš Zeman je kvitoval.

 

vlajky2

 

 

Zavlály i jiné vlajky, na té sovětské bylo napsáno: Buduj vlast, posílíš mír. Ať žije Zeman – ale jinde.

Domnívám se, že Zemanovi muselo být jasné, že je to narážka na to, že se nás snaží tlačit na východ a vydatně podporuje Putina, který ani nezastírá, že chce obnovit a vybudovat bývalé sovětské impérium. Přesto nahlas prohlásil, že ten který  drží vlajku Sovětského svazu, bohužel nezná historii, protože tato vlajka už dávno neexistuje a ruská vlajka vypadá jinak. Takže tento bonmot se jaksi nepovedl.

 

 

ale jinde

 

Jedna paní se ptala, jak si představuje stabilizaci společnosti podle čínského vzoru. Miloš Zeman upozornil na změny, které se podle něj v Číně a čínské společnosti udály za poslední desetiletí. Podotkl, že otec současného čínského prezidenta Si Ťin-pchinga zemřel v koncentračním táboře za kulturní revoluce a čínský prezident byl za kulturní revoluce v koncentračním táboře vězněn.

V této souvislosti mě napadá, co je to za člověka, který slouží komunistickému režimu, přestože mu zabili otce a sám byl vězněn v koncentráku?

 

Odhaduji, že se sešla 1/3 příznivců Zemana, 1/3 odpůrců Zemana a 1/3 těch, kteří nemají na Zemana vyhraněný názor. A jak to mám já s Milošem Zemanem? Jsem spíše jeho odpůrce, ale nijak fanatický. O nebezpečné orientaci na Rusko jsem se již zmínila, obchodovat s Čínou ano, ale bez toho nechutného tyátru, který doprovázel návštěvu čínského prezidenta. A že mají Tibeťané právo na svobodný stát, o tom snad netřeba diskutovat.

 

S některými názory prezidenta se však ztotožňuji. Zejména v názoru na muslimské uprchlíky, ostatně jako většina společnosti. Neexistuje umírněný muslim, muslim má v Koránu přikázáno nemilosrdně likvidovat bezvěrce. Islám do Evropy nepatří Federico Mogherini!

Také mám shodný názor na držení zbraní. Návrh Evropské komise mi přijde šílený, Evropanům by naopak mělo být usnadněno získat legálně zbraň, aby měli možnost se bránit. Jinak nás ti, co přijdou s nelegálními zbraněmi, postřílí jak holuby.

A inkluze taky souhlas. Dětský kolektiv je krutý a těm "pomalejším" to akorát ublíží a stanou se obětí šikany. Asistent jim nemůže být pořád za zadkem. A navíc to odnesou i nadané děti, protože blbec stáhne toho chytřejšího vždycky k sobě, nikdy tomu nebylo naopak. Místo abychom budovali výběrové školy a vytvářeli elity, kterých je – stejně jako morálních autorit – zoufalo málo, všechny zglajchšajtujeme, vyrobíme další pitomce a pak budeme nadávat, že není koho volit.

 

Zemanovi odpůrci byli během shromáždění na náměstí více vidět, protože kromě obou výše zmíněných vlajek měli s sebou transparenty, červené karty a trenýrky. Jedno vím jistě, tito lidé nedorazili z pražské kavárny, jsou to všechno Sedlčaňáci. A také nutno přiznat, že jejich forma protestu byla velmi vtipná, neházeli žádné předměty a chovali se slušně – až na ten pískot ke konci.

 

1. místo v sarkasmu bych udělila diplomu za 3. místo v kategorii Nejlepší prezident České republiky.

 

diplom

 

Hezkých holek s červenými kartami zde bylo požehnaně.

 

holky a karty1

 

holky s kartami

 

A objevily se tyto nápisy:

 

nápis1

 

napis2

 

napis 3

 

Ani "hradní" trenýrky nechyběly:

 

DANA

 

vlajky a trenyrky

 

V trenýrkách panáčkoval i tento pejsek:

 

pes ternyrky2

 

Na podiu panáčkoval věrný "ovčáček" Jiří:

 

ovcacek

 

A psovi Barta Simpsona, Spasiteli, bych dala 2. místo za vtipnost.

 

spasitel

 

 

Ke konci setkání jedna paní popřála panu prezidentovi hodně zdraví a z řad jeho odpůrců se ozval pískot, což považuji za nemístné a neslušné. Po mítinku zase  někteří důchodci, zastánci prezidenta, ostře napadali lidi s vlajkami a transparenty. Ani tyto projevy do demokracie nepatří. Na druhé straně vím, že pan prezident byl během jednání se zástupci města velice vstřícný a milý, odpustil si veškeré narážky na ODS, která zde vládne od roku 1992, přijel do Sedlčan připravený, o městě toho věděl hodně, takže diskuse na radnici se stočila na téma, zda byl Jakub Krčín z Jelčan a Sedlčan protestant nebo katolík. To je takový český fenomén, opoziční politici jsou schopni se mezi sebou dohodnout – a doposud i museli, protože jim volby rozdaly takové karty – jejich voliči však nikoliv.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 







Zařazeno v kategorii Ostatní literatura, Postřehy, Reportáže, cestování





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička