Saga Norén


25. dubna 2016, autor Eva,



 

Saga Norén je policejní vyšetřovatelka z Malmö – teprve teď při psaní jsem zjistila, že slovo detektiv nemá ženský ekvivalent –  a je hlavní postavou švédsko-dánských detektivních sérií Most 1, 2 a 3. A protože se příběhy vždy nějakým způsobem točí kolem Öresundského mostu, který je na hranici mezi Dánskem a Švédskem, musí se Saga při vyšetřování vždy spojit s dánským kolegou.

 

oresundsky-most2

Zdroj: http://www.svedstina.estranky.cz/fotoalbum/oresund/oresundsky-most2.html

 

 

Ola Kjelbye

Zdroj: http://www.chciserialy.cz/serialy/serie/180

 

Seriál je syrový, drsný, mrazivý a pochmurný jak severská zima. Scénář je napsán brilantně a mistrně, dokonale propracovaný, bez zbytečných odboček do soukromí – tedy bez těch, které nemají vliv na celkový děj a jsou zde jen pro zpestření či jakási vata, která nám má ukázat, jaký je hlavní hrdina svalovec a borec úspěšný u žen, do čehož tak hladce sklouzávají např. nové díly seriálu Komisař Moulin. Neohrožených a nebojácných detektivů, kteří dokážou neuvěřitelné a nadlidské kousky, je v kriminálkách jak housek na krámě, a pokud to není pojato se sarkastickou a komediální nadsázkou, jako James Bond, tak už kapánek nudí. 

 

Vražd se v každé sérii děje hodně a jsou prováděny zvlášť krutým a rituálním způsobem. Tyto rituály slouží jako vodítko k další oběti a současně jako sociálně společenská kritika –  v první a druhé části to byla snaha vraha poukázat na skutečnost, že vraždy prominentů se důkladně vyšetřuji, kdežto vraždy prostitutek se mnohdy hází pod stůl. 

 

bron611

Zdroj: http://bloggar.expressen.se/tvbloggen/2015/11/02/njutningen-med-nya-bron-i-svt-sa-har-manga-sag-avsnitt-6/

 

 

Jednotlivé příběhy vás pohltí a nedají vám vydechnout. Během sledování mě ani nenapadne si odběhnout udělat kafe, dolít víno či vyzitýrovat ledničku.  Prostě to dokoukám, ať se děje, co se děje.

 

A jako bonus, který krimi odlišuje od všech ostatních, je postava Sagy Norén. Když jsem začínala televizní seriál sledovat, přišla mi hrozná. Neurvalá arogantní ženská, studený psí čumák. Kamkoliv přišla vyšetřovat, nedokázala ani pozdravit, neuměla projevit soustrast pozůstalým a hned se vyptávala.

 

Postupem času začala získávat mé sympatie. Sága na jedné straně nedokáže dát najevo empatii, soucit, lítost, působí jako dokonale analyzující vyšetřovací robot, v žádném případě to není žena, která by toužila po vztahu, po rodině, po dětech; na druhé straně je spolehlivá, velmi pracovitá, systematická a důkladná – pečlivě studuje všechny materiály a spisy, žádný detail neunikne její pozornosti, vždy ochotna pomoci. A ještě je tu jedna vlastnost, která vyčnívá nade všemi, Saga neumí lhát, je absolutně pravdomluvná, vždy říká, co si myslí – kdo z nás by toto nechtěl, ale jsme svazováni společenskými konvencemi.

 

broen-bron-3-rada-most-3-serie-bron-serial

Zdroj: https://cz.pinterest.com/pin/32580797276010185/

 

Říkala jsem si, že má všechny znaky Aspergerova syndromu – nadprůměrně inteligentní, ale citově oploštělá, bez emocí, problémy s běžnou komunikací, miluje rutinní činnosti, nemá vůbec žádný smysl pro humor, nerozumí sarkasmu ani ironii.

 

Proto jsem o seriálové slečně Norén trochu googlila a moje podezření se potvrdilo. Saga Norén je seriálová postava, který trpí Aspergerovým syndromem stejně jako Sheldon Cooper z Teorie velkého třesku. Ten také nechápe sarkasmus, rozhodí ho každé narušení jeho zvyklostí, jeho denního řádu, jeho prostředí. 

 

Ale pozor, nejedná se o autismus, jak se někde mylně uvádí. Aspergerův syndrom patří do nemocí PAS – poruchy autistického spektra. A autismus je další z nemocí PAS.

 

Sága však na rozdíl od Sheldona neodmítá sex, ba dokonce jej aktivně vyhledává, Ale svérázným způsobem, po barech či na setkání singles. A nebojí se říci naplno: "Jsem Saga Norén, vyšetřovatelka z Malmö a chci se s tebou vyspat. "

 

A když dojde na věc, jenom úsečně prohlásí: "Řekni si, jak to chceš, žádné líbání, žádné hlazení." Dostala takto syna svého dánského kolegy v jedničce a dvojce a v trojce dalšího parťáka z Dánska samotného. Ráno se jej bezelstně zeptala: "Budeme to říkat v práci? Já nevím, jestli se takové věci mají říkat."

 

A kolega chápavě odpoví:  "Takové věci se neříkají."

 

image.php

Zdroj: http://www.bt.se/kultur-noje/norens-femton-basta-repliker/

 

Momentálně běží v České televizi třetí série Mostu a já jsem její hlavní hrdinkou již zcela fascinována. Těším se, jak se zachová v určitých situacích, co řekne nevhodného či výstižného či komického, v každém případě naprosto originálního. Saga Norén je prostě fenomén, který přesahuje oblast filmu a televize a dává nám vědět, že existují i "jiní" lidé, jedinci, kteří se nám zdají "divní", přesto dokážou perfektně odvádět svou práci.

 

Také obdivuji práci psychologů, kteří se podíleli na scénáři. Není jednoduché vymýšlet repliky za člověka, jehož způsob myšlení se zcela vymyká standardům.

 

Poprvé se v seriálu objevuje matka Sagy a jsou zde náznaky čehosi temného z jejího dětství.  I když tato nemoc nevzniká z traumat z dětství,  může minulost v jejím chování leccos vysvětlit.

 

Sagu naprosto věrohodně ztvárnila švédská herečka Sofia Helin, narozená 25. dubna 1972, takže právě dnes je jí 44 let. Všechno nejlepší Sofio!

 

 

 

 

 

 

  

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Ostatní literatura, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička