Ciro Marchetti: Tarot snů


10. května 2016, autor Renata Petrickova,



Tarot snů zůstává právem mezi tarotovou klasikou, po které sahají jak začátečníci, tak i zkušení vykladači tarotu. Je to karetní sada, která jakoby se se dotýkala samotné podstaty lidské duše ve stavu, který všichni důvěrně známe. Polobdění, polosnění. V tu chvíli nejvíce pracuje naše intuice a podvědomí a právě do tohoto stavu vytvořil Ciro Marchetti obrázky a Lee Bursten texty. A pánové se velmi úchvatným způsobem spojili do nezapomenutelného díla.

 

tarot_snu_2016_box_obal

 

Tarotu snů se autor věnoval celý rok. Snažil se, aby výtvarná a technická stránka nepřeválcovala cit a prožitek. Když se na karty zadíváte, tak opravdu uvidíte sem tam nějaký technicky nedotažený detail, ale na každé kartě je množství záchytných bodů – oči postavy, detail, záře, slunce, celkové vyzařování karty, které chytí vaši pozornost a na kterou nebudete moci přestat zírat. A v tu chvíli začne karta mluvit… Začnou se spojovat významy. Líbí se mi i kniha, která je velice dobře zpracovaná a je taková volná, nesvázaná konvencemi, ano nabízí příklad, jak s kartami pracovat, ale je to jen model, který si můžete udělat podle sebe. Je to jen cvičné postavení karet, které vám ukáže, co všechno umí. A pak si je můžete vzít odvážně do rukou a rozložit právě tak, jak vám velí intuice nebo rozum, prostě s nimi rozmlouvat.

 

Karty mají jednu obrovskou výhodu: Jsou snadno čitelné

 

I začátečník na Tarotu snů ocení jednu věc – jsou to karty nesmírně dobře čitelné. Ani nepotřebuejte příručku, abyste z nich alespoň základní linii svého příběhu nevyčetli. A mají dobře propracované detaily, které mohou sem tam hrát obrovskou roli při výkladu. Nemusíte ani vnímat hlavní význam karty, ale roli hraje detail. Jedna zářivá mince, kterou vám onen člověk na kartě ale nepodává…. Pták letící směrem, na kterém je na další kartě les nebo nastavená ruka…. Osoba dívající se na jednu stranu – do druhé karty, která leží vedle.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Kniha je jako snivé čtení, ale plné informací

 

Lee Bursten vytvořil knihu, která je plná velmi dobrých informací. Je to tak trochu encyklopedie, nečekejte nějaké lyrické čtení  na sto procent. Informace jsou řízné, rázné, symbolika jasná. Co o tomto tarotu šlo říct, to je tu napsáno. Proloženo čtivým a strhujícím příběhem každé karty, ve kterém odhaluje moudrost té které osoby nebo situace… Podívejme se třeba na Císařovnu, kterou si všichni ve vší její vládě nad přírodou, růstem a plodností (taková Matka příroda) umíme představit:

 

„Zatímco Velekněžčina svatyně zůstává ve věčném šeru, Císařovna pobývá na lesní mýtině za dne, i když světlo je přece jen tlumen stromy, jimiž prochází. Velekněžka potřebuje ticho, aby se mohla naladit na vnímání tajemného a neviditelného, Císařovna se však raduje ze života v lese, z ruchu a hemžení všech bytostí, které jej obývají. Zatímco Velekněžka spojuje protiklady v celek, který je možné pouze intuitivně cítit, Císařovna vnáší svou tvořivou aktivitu na světlo dne. Z pohledu narození dítěte odpovídá Velekněžka početí a těhotenství, kdy se pramínky bytí začínají tajuplným způsobem splétat, ještě skryté v děloze. Císařovna je zrození, kdy se to, co jsme dosud mohli jen tušit, stalo zjevným…

…Jako Matka příroda byla Císařovna již v prehistorických dobách uctívána pro svou štědrost a současně vzbuzovala strach svými pustošivými výbuchy hněvu. Proto má i tato karta (jako každá jiná) svou temnou stránku. To, co má sílu tvořit, má také sílu ničit.“

 

Pak se zadíváte na jednotlivé karty a náhle se vám otevírají další obrazy. S chutí si berete do ruky další a další a jejich významy se úžasně spojují.

 

Mohu to tak vůbec říct? TAROT SNŮ JE JEDEN Z NEJLEHČÍCH TAROTŮ pro pochopení, pro zamilování si ho.

 

A vždy si představím rok práce samotného autora a říkám si, jak úchvatný to pro něj musel být rok. Jak těžký a zároveň naplněný hlubokou moudrostí, protože se musel pro každou ze 78 karet ponořit tak hluboko do vlastní duše…. Že musel být i neuvěřitelně vyčerpán, když dílo dokončil. Vyčerpán a uspokojen.

 

O autorech

 

Ciro Marchetti:  Jeho první tarotový projekt byl v roce 2003 Zlatý tarot, který dodnes zůstává úžasnou klasikou, ačkoliv to byla jeho první tarotová zkušenost.  Od té doby vytvořil sad více a právě Tarotu snů se věnoval celý rok. Snažil se, aby technická stránka karet nepřevládla nad citem a prožitkem. Podařilo se mu vytvořit prožitkové karty. Jeho tvorba je známá tím, že se věnuje nejmenším detailům na kartách, které potom ve výkladu mohou hrát zásadní roli. Svou pečlivou práci dovedl k dokonalosti a patří k nejlepším tarotovým výtvarníkům současnosti.

 

Lee Bursten: Náhodou se kdysi v roce 2004 bavil s Cirem Marchettim o tarotech a zjistil, že Ciro si právě jen tak pracuje na něčem, co nazval „plochy nálad“ tarotu. Slovo dalo slovo a oběma došlo, že tohle může být dobrá spolupráce. Lee udělá text, Ciro obrazy. Každá karta přišla Lee Burstenovi emailem a on až podle ní tvořil text. Využil symboliku, kterou najdete na okrajích karet a snivé popisy karet jsou potom něčím, co tvoří z celého Tarotu snů, úchvatné dílo.

 

Vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE, www.synergiepublishing.com, 2.  vydání, 2016

 

 

 

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička