„Falešné léky jsou velkou hrozbou,“ říká úspěšná autorka románů z afrického prostředí Hana Hindráková


25. února 2017, autor redakce,



Na svém kontě má již osm knížek. Začínala psaním cestopisů a postupně se přeorientovala na beletrii z afrického prostředí. Jako první napsala Děti nikoho, strhující příběh o životě na ulici v Keni… Tuto zemi navštívila pětkrát jako koordinátorka rozvojových projektů. Vloni vyšel Haně Hindrákové v nakladatelství Grada román Lovci lebek, thriller z českého policejního prostředí a v současné době dokončuje román Smrtící byznys, který vyjde v září 2017 a jehož hlavním tématem je problematika falešných léků.

 

1. Máte vydáno již osm knížek. Začínala jste psaním cestopisů a postupně jste se přeorientovala na beletrii z afrického prostředí.Jako první jste napsala Děti nikoho, strhující příběh o životě na ulici v Keni. Jak to celé vzniklo?

Ke knize Děti nikoho mě inspiroval příběh mého kamaráda Davida. David osiřel, dostal se na ulici a několik let fetoval lepidlo. Jako jednomu z mála se mu podařilo ze závislosti dostat a teď vede vcelku normální život.

 

Děti nikoho obálka

 

2. Chystáte se s některou z dalších knih ještě vrátit k tématice života dětí ulice?

Ano, mám to v plánu, protože si myslím, že v knize Děti nikoho jsem plně nevyužila potenciál tohoto tématu. Ráda bych to v nové knize zpracovala daleko víc do hloubky a zvažuji propojení tohoto tématu a keňské sekty Mungiki.

 

3. Jaké další knihy z afrického prostředí Vám vyšly?

Nejdříve to byla kniha Karibu Keňa, oddechový příběh s tématikou voodoo, poté Dobrovolnice a nakonec Očarovaná.

 

 

Dobrovolnice obálka

 

4. Na čem pracujete nyní?

Právě dokončuji thriller Smrtící byznys, který se odehrává v Ugandě a jehož hlavním tématem jsou falešné léky dovážené z Číny. Kniha vypráví příběh Ellen Hradecké, která přijíždí do Ugandy, aby tam společně s doktorem Michaelem Lewisem pracovala na klinice jako zdravotní sestra. Na ugandské klinice dochází k podezřelým úmrtím dětí na malárii. A pak jednoho dne najde Ellen na klinice deník doktora Ogota, který před časem záhadně zmizel a dozvídá se šokující věci. Léky na malárii obsahovaly toxické chemikálie a jedy. Ellen kontaktuje Organizaci pro boj s falešnými léky a začíná spolupracovat s Rebeccou Mutule. Ve falešných lécích nehraje hlavní roli jen čínská mafie, ale i vysoce postavení úředníci z Ministerstva zdravotnictví. Důkazy mizí a lidé, co měli s falešnými léky něco společného, záhadně umírají. Ellen, Michael a Rebecca vědí, že nyní jsou na řadě oni. Začíná boj o jejich život. Nemohou nikomu věřit a žádné místo už pro ně není bezpečné. Podaří se jim zastavit smrtící byznys, nebo mu obětují život?

 

Kniha bude napínavá a doufám, že bude působit také jako osvěta, protože si myslím, že falešné léky jsou velkou hrozbou. Zejména v rozvojových zemích. Možná si řeknete, že se Vás to netýká, ale stačí, když pojedete na dovolenou do některé z těchto zemí, onemocníte a budete si tam muset koupit léky.V lepším případě budou místo účinné látky obsahovat mouku nebo cukr, v horším případě jed na krysy, rtuť nebo nemrznoucí kapalinu.

 

5. Kdy kniha vyjde?

Smrtící byznys vyjde v polovině září 2017 a na konci září by kniha měla být k dostání ve všech knihkupectvích.

 

6. Z Vašich webových stránek jsem zjistila, že nově děláte besedy pro školy. Pro jakou věkovou kategorii jsou besedy určené?

Ano, dělám besedu Keňa očima spisovatelky, kde dětem přibližuji Keňu z různých úhlů pohledu a dále jim vyprávím o spisovatelském řemesle. Besedu mám rozdělenou pro první stupeň a potom pro druhý stupeň a střední školy.

 

7.Jak děti reagují? Zajímá je to? Na co se ptají?

Děti z prvního stupně se zajímají hlavně o zvířata a o to, co se v Keni jí. Děti z druhého stupně zajímají chudinské čtvrti a život na ulici. Když jsem dělala besedu v jedné škole v Poděbradech, nejvíc dotazů bylo právě na děti ulice a na jejich život.

 

8. Už jste procestovala téměř celý svět. Je ještě nějaká země, kam byste se chtěla podívat?

Hodně mě láká Namibie.

 

9. Plánujete letos nějakou cestu?

Chystám se s rodinou na Kanárské ostrovy. Pro mého dvouletého syna to bude první let letadlem a první setkání s mořem a věřím, že si to moc užije. Na konci roku bych ráda letěla do Keni načerpat inspiraci pro další knihu, ale záleží na tom, jaká tam bude bezpečnostní situace. Přece jen mám malé dítě a nechci moc riskovat.

 

http://www.hindrakova.cz

 

Portrét maly

 

 

 

 

 

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Ostatní literatura, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička