Mladý Čech svým románem ohromil USA, teď s ním míří domů


18. května 2017, autor redakce,



Doslova raketový start zaznamenal v USA se svým literárním debutem Spaceman of Bohemia Jaroslav Kalfař. Zahraniční média nešetří superlativy, deník The Guardian přirovnává autorův román k „Solaris s humorem, lekcí z dějepisu a zabijačkou“. Český překlad satirického románu Kosmonaut z Čech vydává v těchto dnech nakladatelství Plus. Kalfař přijíždí vydání svého románu podpořit do Prahy osobně. Ve středu 24. května ho představí ve Vzducholodi Gulliver na střeše Centra současného umění DOX.

 

 

„Kalfařův hlas je dostatečně jiný, aby zanechal stopy. Má skvělý čich na absurdno,“ míní The New York Times. Jaroslava Kalfaře přirovnávají média ke Stanislavu Lemovi nebo Franzi Kafkovi. „Chtěl jsem, aby můj první román byl o České republice. Stále totiž o Česku přemýšlím jako o své domovině. Chtěl jsem ho proto přiblížit mezinárodním čtenářům. Doufám ale, že příběh pobaví i Čechy a že se v tom trochu poznají. Je to satira, ale psaná s láskou,“ říká o své knize autor. Svůj román označuje i za "milostný dopis rodné zemi“. Zajímalo ho také téma malé země, která se může prosadit ve světě supervelmocí.

 

Jaro roku 2018. Teplého dubnového odpoledne se oči českého národa upíraly z vrchu Petřína směrem k státem vlastněnému brambořišti, odkud startovala kosmická loď Jan Hus 1… Aneb kam nemůžeš poslat sondu, tam pošli člověka. Tím se řídí i malá země z Evropy, když se ve sluneční soustavě objeví podivný oblak, slibující odhalení mnohých tajemství vesmíru. Stane se kosmonaut Jakub Procházka nejslavnějším mužem na Zemi? Nebo je celý projekt předem určený k nezdaru – ať už pro neznámou podstatu oblaku, nebo proto, že si s sebou Jakub vedle vědeckých zkušeností veze i břímě minulosti? A dozvíme se, zda jsme ve vesmíru sami.

 

 

Jaroslav Kalfař se narodil a vyrůstal v Praze, od patnácti let žije USA. Studoval na New York University, kde navštěvoval přednášky renomovaného amerického spisovatele Jonathana Safrana Foera, a získal prestižní stipendium E. L. Doctorow Fellowship. Knihu Kosmonaut z Čech v překladu Veroniky Volhejnové vydává nakladatelství Plus.

Autor knihu čtenářům osobně představí v Praze 24. května od 19:00 ve Vzducholodi Gulliver na střeše Centra současného umění DOX. Kosmonaut z Čech vychází 25. května.

 

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička