Jiří Máška


26. října 2017, autor redakce,



Pokud budete mít cestu na Národní třídu, kde je Topičův salon, nenechte si ujít výstavu Jiřího Mášky. Jiří Máška emigroval v 80. letech minulého století do USA poté, co komunisti rozprášili skupinu avantgardních malířů, do které patřil. Nyní žije a tvoří ve Strakonicích. 

 

 

Jeho provokativní, originální, ale i humornou tvorbu podtrhují sarkastické názvy mnoha obrazů – Baba Jaga píše otevřený dopis ČSSD, Komunista na kole, Želví Ninja tančí kozáčka na Rudém náměstí, Úplně nahý opat jde do svatého města, Princezna z kamenolomu, Hrabě Drákula vás zve na transfuzi, Slučovací sjezd ČSSD a KSČM, Marťani hledají Paroubka / Chtějí jej odvést do psychiatrické léčebny, Prezident Klaus bojuje s Evropskou Unií, Brouk Pytlík se učí masturbovat, Obr Koloděj se učí kouřit, Obama Bin Barak dostal Nobelovku.

 

Jeho obrazy visí v mnoha galeriích po celém světě – „Komunista na kole“ byl opakovaně zapůjčován do Musea of Modern Art v N.Y.) -, jen letos již vystavoval v Bruselu, Košicích, New Yorku, Pekingu a po skončení téhle výstavy jede vystavovat do Bologně, kam byl vybrán jako jeden z 12 nejzajímavějších současných umělců.

 

Níže uvedená fotografie je z vernisáže v Topičově salonu. Na výstavě jsou 4 modely DNA,  a to jmenovitě Václava Klause (samé tenisové míčky),  Donalda Trumpa (samé stodolarovky), severokorejského prezidenta Kim Čong-una (samé granáty a rakety) a nakonec Miloš Zemana. Tento model nabízí nejvíce, jakousi přidanou hodnotu, neboť po vyfasování brčka a štaflí člověk může z jeho DNA zásob sát vodku, Jacka Danielse, rum a pochopitelně Becherovku, o kterou z neznámých důvodů nikdo na vernisáži nejevil zájem a lahvičky zůstaly plné.

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy, Reportáže, cestování





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička