MATHIAS ÉNARD: ULICE ZLODĚJŮ


22. listopadu 2017, autor redakce,



Ulice zlodějů je výjimečný román. Na příběhu marocké­ho chlapce Lachdara nám Mathias Énard odhaluje krutou současnost na obou březích Středozemního moře. Chudoba, nesvoboda, obyčejná chuť žít narážející na příkazy a zá­kazy víry i v té nejradikálnější podobě na marocké straně a deziluze, marnost, nenaplněné představy na druhé straně Gibraltarského průlivu, konkrétně v Barceloně. To vše na pozadí právě probíhajícího arabského jara. Jedinou jistotou v takovém světě jsou sny, láska a četba detektivek.

 

Ulice Zlodějů vypráví příběh osmnáctiletého Lachdara, který se narodil a vyrůstal v marockém městě Tangeru. Poté co je přistižen nahý se svou sestřenicí Merjem, ho rodiče zapudí a vyhodí z domova. Chvíli se potlouká po Maroku, než ho bída a stesk dovedou zpět do rodného města. Přidává se ke Sdružení pro šíření myšlenek Koránu. Přivede ho tam jeho věrný kamarád Bassám, s nímž od dět­ství sedával nad Gibraltarskou úžinou a oba snili o holkách, svobodě a životě v Evropě. Ve Sdružení Lachdar prodává Korán a různé knížky s náboženskou tematikou.

 

 

On sám je náruživý čtenář, baví ho klasická arabská literatura, a hlavně detektivky francouzských autorů. Jejich četbou se zdokonaluje ve francouzštině, ale také z nich čerpá informace o světě za mořem, především mu však pomáhají utíkat před smutnou a těžkou realitou.

Osudovým setkáním je i jeho láska se španělskou studentkou Juditou. Lachdar se potřebuje dostat do Španělska, aby jí mohl být nablíz­ku. Tím začíná jeho nová, velmi dlouhá cesta za poznáním a svobodou. Nebude však jednoduchá, ani snadná, ač jeho různé způsoby výdělku zprvu vždy vypadají velmi lákavě a zajímavě. Svět kolem něho žije politickými událostmi arabského jara a Lachdar přemýšlí o jeho záměrech i zis­cích. Mladíkův osobní život se ovšem s ideály míjí: dostá­váme se s ním až na dno, mezi chudé obyvatele Tangeru a Barcelony, a ještě mnohem níž…

 

 

Mathias Énard (1972 v Niortu) je arabista, spisovatel a překladatel. Během studia arabštiny a peršti­ny pobýval několik let na Blízkém a Středním východě, roku 2000 se usadil v Barceloně a žije zde dodnes.

 

 

Debutoval v roce 2003 ro­mánem La Perfection du tir (Přesný zásah), výjimečný ohlas zaznamenal jeho pětisetstránkový román v jed­né větě Zone (2008, Pásmo), díky němuž byl přirovnáván k Proustovi, Joyceovi či Poundovi. Parle-leur de batailles, de rois et d’éléphants (2010, Vyprávěj jim o bitvách, krá­lích a slonech, česky 2012), příběh o pobytu sochaře Michelangela Buonarottiho v tureckém Istanbulu, je plný zámlk a náznaků, historická fakta se zde mísí s imaginací, jde o silný příběh o lásce ke kráse a umě­ní.

V románu L´Alcool et la nostalgie se přesunul z Istan­bulu počátku 16. století do Ruska plného mýtů a dávných přeludů. Následovala Rue des Voleurs (2012, Ulice Zlodějů). Zatím poslední Énardův román Boussole (2015, Kompas), zachycující vášnivý milostný příběh v kontextu překypují­cím fascinujícími informacemi o kultuře Středního výcho­du, získal nejprestižnější francouzské literární ocenění, Goncourtovu cenu.

 

 

„Ulice zlodějů okouzlí jazykem a zapálením pro věc, pou­tavým podáním s bohatými odkazy na literární a básnic­ká díla. Énard je kouzelný vypravěč.“

— Mohammed Aïssaoui, Le Figaro littéraire                                                  

 

 

„Nespoutaný iniciační román místy připomíná dílo egyptského nositele Nobelovy ceny za literaturu Nagíba Mahfúze.“

— Elisabeth Philippe, Les Inrockuptibles

 

 

„Mathias Énard je v tomto svém velkém románu proro­kem. (…) Jeho přirozený, přímý, epický, plynulý a úchvat­ný styl uvádí do pohybu soukolí bezchybného literárního díla. (…) Podobně jako Stendhal o dvě staletí dříve chce Mathias Énard stvořit dokonalý románový text.“

— Antoine Perraud, Mediapart

 

 

„Ulice zlodějů je román, který plyne jako veliká řeka, jež do svého proudu strhává nesnáze a násilí naší doby.“

— Christophe Ono-dit-Biot, Le Point

 

 

„Ulice zlodějů je kronika světa plného válčení a krve, má podobu reportáže: je to text psaný se znalostí věci, s prožitkem a pevným názorem. Mathias Énard vytvořil nový literární žánr, novinářskou pohádku, jež halí skuteč­né události do hávu černé magie.“

— Marine Landrot, Télérama

 

 

Zajímavosti

• Ulice Zlodějů pronikla mezi finalisty prestižní Goncou­rtovy ceny a potvrzuje, že je málokterý francouzský spisovatel tak ambiciózní jako Énard a že málokterý tolik drží prst na tepu doby.

• Román Ulice Zlodějů je držitelem Liste Goncourt/Le Choix de l’Orient, Prix littéraire de la Porte Dorée a Prix du Roman-News.

• Ulice Zlodějů (Carrer d‘En Robador) je skutečnou ulicí v Barceloně, kde se sdružují „feťáci, zloději, opilci a děv­ky“. Právě zde Lachdar završí svou cestu za svým snem, aby zjistil, že ani ve vytoužené Evropě není žádný ráj, že dokonalý svět je pouze v jeho oblíbených knihách.

 


 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička