Prokletí královské rodiny


3. února 2018, autor Eva,



Tereza měla sestru Markétu a ta se vdávala za prince Marka ze sousední země. O svatební hostině přelezl královně Bedřišce, jejich matce, přes okraj talíře velký pavouk.

Královna pavouka zabila ubrouskem a zvolala: „Kéž by taková havěť na světě vůbec nebyla a všechna vychcípala i s tou jejich královnou!“

Jako blesk z čistého nebe se před ní zjevil obrovský pavouk. Byl velký jako člověk, dokonce měl lidskou tvář a černohnědé pavoučí tělo s osmi končetinami.Svatebčané zkameněli hrůzou. Tak strašlivé, odporné a úděsné stvoření ještě nikdy neviděli. Tak ona existuje! Královna Arachnita! O pavoučí královně se v zemi Bodravsko vyprávěly legendy, stala se předlohou mnoha lidových říkanek a písní. Lidé si však mysleli, že to jsou jen povídačky. Pověsti, které se přenášejí z generace na generaci, báchorky ke strašení neposlušných dětí.

Arachnita zahřměla: „Jestliže si přeješ naši smrt, poznáš, jaké by to bylo bez nás.“

Popadla do svých pavoučích hnátů Markétu a v tu ránu obě zmizely, jako by se propadly do země.

 

 

Sálem to zašumělo a šokovaní lidé se nezmohli ani na slovo. Pak se zničehonic objevilo v místnosti obrovské hejno much a komárů a sneslo se na královnu. Začali roj odhánět a mlátit vším, co jim přišlo pod ruku. Když se jim podařilo zbavit královnu toho příšerného hmyzu, vyskočila ze židle a utekla do svých komnat.

„Od té doby maminka nevychází z pokoje, dává si vše za vinu a hrozně se souží. Kromě mě a tatínka nechce nikoho vidět,“ zakončila své vyprávění Tereza. Ovšem neřekla mu zdaleka všechno, z úcty ke své matce a také z ohleduplnosti ke svému otci.

Královně po napadení hmyzem vyskákaly po těle a hlavně po obličeji ošklivé štípance. Ty se přeměnily v odporné mokvavé boláky a z královny se stala zrůda. Jenom polehávala a posedávala, protože se jí neustále motala hlava a nedokázala se pořádně postavit na nohy. Doktoři si s ní nevěděli rady. Zkoušeli všechno možné, ale nezabíralo nic. Prokletí pavoučí vládkyně Arachnity nedokázal nikdo zlomit. A tak královna Bedřiška trpěla, zesláblá, s ranami na těle i na duši, které se nehojily.

Trpěl i král Bohdan, že ztratil dceru a že nedokázal své ženě pomoci. Kromě lékařů, dcery a manžela nikdo ke královně nesměl, děsivé rodinné tajemství bedlivě střežili.

Terezu proto Adamův vzhled nijak nezaskočil. Díky nemoci své matky věděla, jaké to je žít s takovým postižením a že nelze lidi soudit jen podle vzhledu.

 

Ukázka z knihy Arina, ilustrace Jana Vlková.

 

Více o knize zde:

https://www.suvicka.cz/?page_id=29472

 

 

Můžete koupit zde:

 

https://www.zbozi.cz/vyrobek/arina-holzelova-eva/

 

https://www.kosmas.cz/knihy/237292/arina/

 

 

 

 

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička