Hradisko u Rožnova pod Radhoštěm


23. března 2018, autor Eva,



Lokalit a památek pod názvem Hradisko je na Moravě a v Česku celá parta. Hradisko je starší název pro hradiště, takže se vesměs sestává ze zbytků hradebních zdi či opevnění a z bývalého vodního příkopu s valem. Nejinak tomu je u Hradiska, které se nachází nedaleko Rožnova pod Radhoštěm. Toto Hradisko navíc ještě stojí na kopci Hradisko – otázkou je, zdali kopec dostal název od hradu, nebo hrad od kopce, ale řekla bych, že to první je správně.

 

 

 

 

Zřícenina hradu Hradisko u Rožnova pochází ze 13. století. Hrad tehdy společně s hrady Hukvaldy a Helfštýn chránil Moravany před uherskými nájezdníky. Vládl zde rod z Kravařů, Cimburkové, sedmihradský vévoda Petr a loupeživý rytíř Jan z Messenberka. Hradisko leží v hlubokém lese, a proto se zde v 15. století usídlili zbojníci. Císař Ferdinand I. rozkázal hrad rozbořit, aby zbojníky vystrnadil,  čímž však započala jeho zkáza.

A protože se Hradisko nachází na kopci v lese a má tajemnou a mystickou atmosféru, je oblíbeným místem turistů a fotografů po celý rok. Kopec Hradisko a zříceninu Hradisko u Rožnova pod Radhoštěm ve všech ročních obdobích zachytil rožnovský fotograf Jiří Škrobák:

 

 

 

 

 

 







Zařazeno v kategorii Postřehy, Reportáže, cestování, Výtvarno, foto





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička