Nový Jičín


23. května 2018, autor Eva,



Historie malebného města Nový Jičín se píše od symbolického dvojčíslí 1313 a o vzniku jeho názvu se tradují dvě legendy. První vypráví o hrdinné dívce jménem Jitka, která se na záchranu malého chlapce postavila rozzuřenému medvědovi. Oběma přispěchal na pomoc pastýř, který si později vzal Jitku za ženu a nechal jí postavit lovecký zámeček. A protože zámeček byl Jitčin, vyplynulo z přívlastku jméno Jičín. Druhá legenda odkazuje na slovanské slovo dik, což značí divoký kanec. A protože kanců zde bylo v té době požehnaně, dostalo území název Dičín, který se časem přetransformoval na Jičín.   

 

Nový Jičín leží v Moravskoslezském kraji,  nejbližší známá města jsou Ostrava na severu a Olomouc na západě, Frýdek-Místek na východě a Rožnov pod Radhoštěm na jihu. Protéká jím řeka Jičínka, které se vlévá do Odry.

 

Městu se přezdívá "město klobouků", neboť zde sídlí firma Tonak, jejíž historie sahá až do roku 1630.  Firma úspěšně přežila divokou privatizaci 90. let minulého století a její pokrývky hlavy si oblíbili lidé po celém světě, od vznešených dam, divokých dobrodruhů, ortodoxních židů, bolivijských indiánů až po letušky světových aerolinek.

 

Zemřel zde slavný generál Laudon, jehož připomíná pamětní deska na náměstí. Jeho poslední slova stojí za zmínku: "Ach, nemějte mě za takového slabocha a nedělejte ze mne prosťáčka." 

 

V roce 2001 bylo město vyhlášeno Historickým městem roku a v roce 2015 zvítězilo v soutěži o nejkrásnější náměstí v České republice. Masarykovo náměstí má typická středověká podloubí a uprostřed se vypíná Mariánský sloup z roku 1710.

 

 

Roh náměstí se pyšní kostelem Nanebevzetí Panny Marie.

 

 

 

 

Prostor před kostelem zdobí drobné fontánky, kašna se sochou sv. Mikuláše a kašna s plastikou sochaře Fr. Barwiga.

 

 

 

 

Náměstí obklopují honosné historické domy.

 

 

Nalezneme zde zbytky hradeb s Farskou baštou z roku 1613.

 

 

V renesančním Žerotínském zámku v historickém centru města je dnes Muzeum.

 

 

 

 

Všechny výše uvedené fotky pořídil fotograf Jiří Škrobák.

 

 







Zařazeno v kategorii Postřehy, Reportáže, cestování





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička