Heather Morrisová: Tatér z Osvětimi


28. července 2018, autor redakce,



Právě vychází román Tatér z Osvětimi přinášející cenné svědectví o událostech, které se staly před více než sedmdesáti lety. Kniha mapuje neuvěřitelné životní osudy slovenského žida Lalea Sokolova, jehož úkolem bylo na ruce vězňů v koncentračním táboře tetovat čísla, která se stala jedním ze symbolů holocaustu. Jeho příběh připomíná děsivé okamžiky v dějinách lidstva a ukazuje, že vedle sebe mohou existovat promyšlená brutalita i nesobecká láska. Román vydává brněnské nakladatelství BizBooks v překladu Vladimíra Fuksy.

 

 


Autorka knihy Heather Morrisová se narodila na Novém Zélandu. Žije a pracuje v australském Melbourne, kde se také v roce 2003 seznámila s Lalem Sokolovem. Toto setkání jim oběma změnilo život. Vzniklo mezi nimi přátelství a Lale, který svou osobní zkušenost z koncentračního tábora dosud tajil, právě ji pověřil, aby světu předala i ty nejniternější podrobnosti z jeho života za holocaustu.

 

Lale Sokolov, rodným jménem Ludwig Eisenberg, se narodil v roce 1916 do židovské rodiny na Slovensku. Ve věku 26 let se dobrovolně přihlásil do koncentračního tábora. Jako jediný z rodiny nebyl ženatý a doufal, že tím své blízké ochrání před deportací. Netušil, jaké podmínky ho v táboře čekají. Když se stal tatérem a musel označovat své spoluvězně čísly vyvedenými nesmazatelným inkoustem, získal alespoň určitou volnost, kterou náležitě využil ve prospěch druhých. Vyměňoval šperky a peníze z majetku zavražděných židů za jídlo, které pomáhalo ostatní vězně držet naživu. Kdyby byl dopaden, potkala by ho jistá smrt. Lale Sokolov velmi dobře věděl, co spoluvězně i jeho samotného čeká, ale byl odhodlán přežít. K tomu mu na tom strašlivém místě pomáhala překvapivě i láska. V řadě vězňů čekajících na tetování stála i zděšená, chvějící se dívka. Pro Lalea – trochu drzého hazardéra – to byla láska na první pohled. Jeho a Gitin příběh, ověřený podle všech dostupných dokumentů, potvrdil jejich syn. Jen sotva mohli tehdy doufat, že se ho dočkají.

 

Heather Morrisová s citem odkrývá sedmdesát let staré události, aniž by milostný příběh převládal nad tím nejdůležitějším – ztrátou domova, utrpením a touhou přežít. Kniha se po svém vydání ve Velké Británii (11. ledna 2018) stále drží na žebříčku nejprodávanějších titulů.

 

„Neuvěřitelný příběh lásky v pekle koncentračního tábora.“ The Independent

 

„Ten nejnapínavější román, jaký jsem kdy četl. Román, který se skutečně stal.“ Amazon

 

 

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička