Socha cyklisty v Hradci Králové


22. ledna 2019, autor Eva,



Nedávno jsem si po letech prošla Staré město v Hradci Králové a do oka mě praštila socha cyklisty na Malém náměstí. Dočetla jsem se, že socha byla instalována v roce 2017, představuje architekta Alexandera Pura (31.1.1947 – 19.11.2011), vášnivého cyklistu, jenž má zásadní podíl na význačných architektonických projektech 2. poloviny minulého století, jako byla např. rekonstrukce Klicperova divadla a divadelního studia Beseda či výstavba budovy České pojišťovny a bytových domů Na Střezině.  Autorem sochy je sochař Tomáš Misík.

 

Protože se Klicperovo divadlo a divadelní studio Beseda nachází poblíž Malého náměstí, umístili hradečtí radní symbolicky sochu sem. Což si myslím bylo dost nešťastné rozhodnutí, neboť takto extravagantně pojatá socha v kubistickém stylu do historického centra města vůbec nesedí. Prostě se s tím okolím tluče. Celkovou disharmonii ještě podtrhuje vedle stojící barokní kašna se sousoším svatého Jana Nepomuckého a dvou andělů, kterou vytvořil žák Matyáše Brauna. To je jako byste Vilu Tugendhat zasadili do Zlaté uličky v Praze či do podhradí Českého Krumlova. Gočárovi a Kotěrovi by se to asi taky nelíbilo.

 

Kovový cyklista je celkem fajn, ale viděla bych ho spíše někde v parku či v modernější zástavbě. Ale třeba jsem jen konzerva, která nerozumí umění. Nakonec posuďte sami:

 

 

 

 

 

 







Zařazeno v kategorii Ostatní literatura, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička