Tana French Na Věrnosti


28. května 2020, autor Eva,



Román Na Věrnosti v sobě skrývá dvě roviny. Jednak je to napínavá detektivka s neobvyklou zápletkou a dokonale vystavěným příběhem, jednak je to sociální sonda do života na předměstí malého irského města, kde se v nuzných poměrech v neudržovaných a zdevastovaných domech tísní desítky chudých rodin, které díky absenci soukromí o sobě vědí všechno. Autorka Tana French zde opět dokazuje, že co se týče psychologického přesahu svých thrillerů, jen málokdo jí dokáže konkurovat. Vykreslení charakterů postav a nezdravých vztahů v rámci rodiny je zde naprosto precizní.

 

Hlavní hrdina Frank Mackey má otce despotu, alkoholika a v podstatě šmejda. Nikdy si nenašel pořádnou práci, odevšad ho vyhodili kvůli chlastu, svými alkoholickými eskapádami uzurpuje a týrá celou rodinu. Frank, jeho dva bratři, dvě sestry a hlavně matka tím nesmírně trpí. Když taťka přijde domů opilý – ano, tomu tyranovi paradoxně říkají taťka, i když si takové něžné označení vůbec nezaslouží -, nejstarší sourozenci se musejí postarat o ty mladší, aby jim otec v alkoholickém rauši neublížil.

 

Mamka, jak jí všichni říkají, se snaží vše navenek zahladit, nedávat před sousedy najevo, jak její muž v opilosti vyvádí, jak ji mlátí.  Avšak místo aby byla mamka starším dětem oporou a vděčna, že vše takto trpně snášejí, neskutečně je komanduje a sekýruje. Jakmile si někdo ze starších bratrů najde dobrou práci a má šanci se odstěhovat a začít sám a někde jinde, zjistí, že to nejde. Přeci tam mamku nemohou nechat! Taťka by ji zabil!

 

Rodina Mackeyových se nenávidí s rodinou Dalyových. A Frank Mackey se zamiluje do Rose Dalyové. A jako Montekové a Kapuleti obojí rodiče vztahu nepřejí, všemožně mu brání a zakazují mladým, aby se spolu stýkali. Frank a Rose se rozhodnou. Utečou spolu do Londýna. Už tady v tom nemohou žít, musí se vymanit z toho kolotoče malosti, omezenosti, nevraživosti, nepřejícnosti, nemožnosti žít, jak by sami chtěli. Naoko se jako rozejdou, potají si našetří peníze a koupí letenky do Londýna. Před odletem si sbalí nejnutnější a domluví se, že se sejdou mezi půlnocí a jednou hodinou v nedaleké ulici, taxíkem odjedou na letiště a pak hurá nový život v Londýně! V den D a hodinu H se však Rose na místo srazu nedostaví. Frank na ni čeká do časných ranních hodin, když však nepřijde, odletí na poslední chvíli do Londýna sám.

 

Po několika letech se vrátí do Irska a stane se policejním vyšetřovatelem v Dublinu. Ožení se, narodí se mu dcera, rozvede se. S exmanželkou má navýsost přátelské vztahy, dceru si pravidelně vyzvedává o víkendech, ale se svou rodinou z předměstí se vůbec nestýká, nemohou mu odpustit, že utekl a ještě k tomu do Anglie, země, jež pro Iry představuje odvěkého nepřítele. Ani Frank moc nestojí o to vidět svého věčně zpitého taťku a diktátorskou a mentorskou mamku. Komunikuje jen se sestrou Jackií a ta si kupodivu velmi rozumí s jeho exmanželkou a dcerou a pravidelně je navštěvuje.

 

Ale to se vše ze dne na den změní. Po dvaceti letech od Frankova útěku do Londýna najdou v opuštěném bytě, který byl místem oblíbených schůzek Franka a Rose, kufr. Frank začíná tušit. Vrátí se do svého rodiště a chtě nechtě se usmíří s rodinou. Jeho zlé tušení se potvrdí, kufr opravdu patřil Rose. Pátrá dále a najde i její mrtvolu. Poté se rozjede vyšetřování, které až na dřeň obnaží vztahy v rodinách Mackeyových a Dalyových, rozpitvá vztahy Rose s ostatními lidmi, jakož i všechny události, které předcházely jejímu zavraždění. Věděl někdo o připravovaném útěku? Řekla to Rose nějaké ze svých kamarádek? Svěřily se někomu? Bylo to příčinou Rosiny vraždy? To vše musí Frank rozplést. Podezřelých postav je hodně. Která to je? A pak dojde k další tragédii…

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička