Lavička Spejbla a Hurvínka na náměstí Republiky v Plzni


29. července 2020, autor Eva,



7. července doputovali do Plzně Spejbl a Hurvínek. Pohádkový taťka se synkem se usadili v nadživotní velikosti na lavičku na náměstí Republiky. Tuto bronzovou sochu, která slouží zároveň jako lavička, neboť si k nim můžete přisednout, vytvořila sochařka Lea Vivot. Pracovala na ní dva roky. Prohlásila: „Jejich humor přežil dlouhá léta. Dobrá i zlá. Udělala jsem je v nadživotní velikosti, ne jako loutky. Abychom k nim mohli mít vztah jako k lidem.“

 

Lea Vivot se narodila jako Drahomíra Hekelová v roce 1948 na Moravě, vystudovala Střední uměleckoprůmyslovou školu v Praze. V roce 1968 utekla do Itálie, kde se živila např. jako biletářka, novinářka, módní návrhářka, modelka či herečka, pomocnice v domácnostech i restauracích či šperkařka. V Miláně absolvovala sochařské kursy na akademii výtvarných umění. Z Itálie odešla do Severní Ameriky a vystudovala univerzitu Ontario College of Art v Kanadě a v New Yorku V současné době žije v Ontariu-Kleinburgu v Kanadě. Jejím prvním manželem byl Argentinec Albert Antonio Vivot, jehož jméno nosí dodnes, jméno Lea si dala po své zemřelé přítelkyni. Ve své tvorbě se zaměřuje na bronzové sochy v životní velikosti dost často posazené na bronzových lavičkách.

 

Sousoší Spejbla a Hurvínka bylo vytvořeno ke 100. výročí vzniku loutky Spejbla a nechal je zhotovit Nadační fond Plzeň sobě. Figurky hýbou hlavou, Hurvínek dokonce protáčí oči a kdo jim sáhne na uši, bude mít prý „za ušima".

 

Josef Skupa se narodil ve Strakonicích, mládí však prožil v Plzni. Skupa nakreslil loutku Spejbla na obyčejný balicí papír a řezbář Karel Nosek ji v roce 1920 dle jeho návrhu přivedl na svět. Spejbl měl být karikaturou přechytralých měšťáků, což se Skupovi povedlo úplně dokonale, neboť Spejblovo poučující a přitom směšné mudrování má přesah dodnes. V roce 1926 nachystal Noskův synovec Gustav pro Skupu překvapení a vyrobil zmenšenou kopii Spejbla, kterou pojmenovali Hurvínek. Skupa brzy vytvořil z obou loutek populární dvojici zmateného taťky a vykutáleného synka, po čase přibyla i Mánička. V roce 1930 Skupa založil v Plzni pro své loutky Divadlo Spejbla a Hurvínka. Během války bylo divadlo zavřeno a po válce jej Skupa přestěhoval do Prahy.

 

 Fotky ze slavnostního odhalení sochy zaslala Věra Tudy:

 

 

 

 

 

 

 







Zařazeno v kategorii Postřehy, Reportáže, cestování



Počet komentářů na “Lavička Spejbla a Hurvínka na náměstí Republiky v Plzni” - 1



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička