Kalifornská mlha


1. srpna 2020, autor Eva,



Sedlčany jsou od Osečan co by kamenem dohodil a Sedlčaňáci (to říkám jen já, protože jsem náplava, jinak místní si říkají Selčaňáci) s oblibou jezdí do osečanského zámku na divadelní představení, která pořádají majitelé zámku Matěj Stropnický a Daniel Krejčík. Okázalé zámecké prostředí nabízí mimořádný zážitek.   

 

Osečanské divadelní léto se představuje na stránkách https://www.zamekbude.cz/divadlo a je každoročně vyprodáno. Na stránkách Zámek Osečany bude https://www.zamekbude.cz/ se dozvíte něco o historii zámku, o rekonstrukcích, které zde majitelé provádějí, o prohlídkách zámku, na které všichni pějí jen slova chvály, jsou nejen erudované, ale i vtipné, nakonec aby ne, když provázejí sami herci. Také se tu dočtete o brigádách na obnovu zámku a kdy i vy můžete přiložit ruku k dílu. Zámek je tak otevřený každému.

 

Viděla jsem představení Kalifornská mlha. V hlavních rolích zde excelují Matěj Stropnický a Daniel Krejčík.

 

Příběh líčí kratičké setkání dvou lidí naprosto odlišného naturelu a společenského postavení, barmanky Maud a experta na výtvarné umění Lionela. Maud je živočišná a jednoduchá ženská, ráda se napije – v podstatě celé představení prochlastá, vyjadřuje se dost přisprostle a říká, co jí slina na jazyk přinese. Nemá ani ánunk o umění a umělcích, což vede k vtipným přežblebtům –  Michelangelo je dle její americké výslovnosti "Majkl Anželo" apod.  Zprvu se zdá příliš povrchní až primitivní, ale to je jen první dojem. Po odvyprávění svého životního příběhu si na ni Lionel poopraví názor.

 

Lionel je bývalým ředitelem Metropolitního muzea, v současné době uznávaným odborníkem na výtvarné umění, upjatý, bez smyslu pro humor, nudný, typický suchoprd, povýšený, arogantní, sebestředný až narcis. Vyjadřuje se jak odborná příručka, nepije alkohol a nevyžívá se v jídle, dalo by se říci, že je asketa. Je přesvědčen o své neomylnosti a dokonalosti, avšak toto jeho vysoké sebehodnocení nahlodá až Maud.  

 

Maud koupila ve frcu obraz, který se jí nelíbil, a koupila ho jen proto, aby jím obdarovala a zároveň naštvala svou přítelkyni. Přítelkyně darovaný obraz odmítne, protože ho také považuje za ošklivý, a obraz tak zůstane Maud. Jednou jde kolem Maudina obytného přívěsu ředitel místní galerie, spatří nechtěný obraz a barmance prozradí, že se jedná o věhlasného Jacksona Pollocka a že má obrovskou cenu.

 

Maud požádá experta Lionela, aby potvrdil pravost obrazu. Lionel přijede a rozehraje se vtipná konverzačka a pře, zda se jedná o Pollocka, či ne.

 

Autorem divadelní hry je Stephen Sachs, slavný americký dramatik a režisér. Kalifornská mlha získala v roce 2009 v USA cenu za nejlepší hru i inscenaci roku.

 

Ve hře kdysi zářila i Vilma Cibulková. Dovedu si představit, že byla skvělá. Viděla jsem ji v divadle ve hře Výstřely na Brodway, kde ztvárnila hereckou divu a stárnoucí alkoholičku Helen Sinclair. Od té doby ji považuji za jednu z nejlepších českých divadelních hereček.

 

Daniel Krejčík jako Maud je také vynikající – to, že ženskou hraje chlap, vůbec nevnímáte – a Matěj Stropnický jako suchar Lionel rovněž. Představení bylo vyprodáno, seděly jsme s kamarádkou na zadní vysoké lavici – takové té školní, které tam přistavují, když je více diváků než kapacita hlediště – a ač byla lavice pěkně tvrdá a bez opěradla, představení uběhlo v pohodě a v příjemné atmosféře a velmi mě bavilo.

 

Na závěr Daniel Krejčík poděkoval všem divákům a oznámil, že veškerý výtěžek divadelních představení jde na rekonstrukci zámku, což velmi oceňuji, nečekat na milodary s číslem konta, ale odpracovat si to. Skvělý počin. Oběma pánům moc fandím.  A vy doufám taky.

 

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička