Sheleana Aiyana: Staň se tou pravou


14. prosince 2022, autor Renata Petrickova,



Když se vyrovnáme se svou minulostí, když najdeme zpět svou sebehodnotu, když pochopíme svá traumata a slabiny, naučíme se s nimi žít – pak máme naději najít si zdravého člověka pro vztah. Jednoduše proto, že právě takový člověk zaujme naši pozornost.

 


 

Většina neúspěchů ve vztazích je dána tím, že naši pozornost poutají lidé, kteří jsou také zranění a kteří také hledají nás pro to, aby své rány nevědomě rozrývali. To je princip, který asi znáte.

 

Co ale může tato kniha nabídnout více než jiné, které se podobným tématem zabývají?

 

V první řadě je tu celkem slušný návod na to, jak pochopit svou minulost, co kde se mohlo pokazit a uvědomit si především, že téměř všichni jsme nějakým způsobem minulostí poznamenaní.

 

„Jsme vztahové bytosti, naší přirozeností je být ve vztahu. Hluboko v srdci všichni chceme prožít pravou lásku, ale milostný vztah nás nečiní úplnými. Proto všem, kdo hledají lásku, vždy radím, aby nejdříve hledali uvnitř sebe. A nezapomínali, že nemusejí čekat, až je ostatní lidé utvrdí v tom, že jsou úplní.“

 

Pojďme si sami sobě potvrdit, že jsme úplní. A může to trvat roky, to oceňuji, že autorka pravdivě přiznává. Desetiletí trvající bolesti duše nelze vyléčit za pár týdnů. Sama vytvořila program, který pomáhá cítit se ženám v sobě samých zase jako doma a ozdravit tak své, nejen partnerské, vztahy. A o část programu, svých i klientských zkušeností, se dělí.

 

Co vystupuje nejvíce na povrch?¨

 

Ačkoliv samozřejmě záleží na tom, co přesně vám kniha osloví, pro mne to byly například:

  • Velmi silné prožitky autorky, sama byla týraná dcera týrané matky a emotivní rozepisování zážitků mírnilo jen obdivuhodná energie vypořádanosti se s tím. Prostě fakta. Porozumění i velmi těžké minulosti. Je dobré, že když toto dokázala autorka, můžeme to dokázat také.
  • Jednoduché tipy na samostatné domácí cvičení, přemýšlení o sobě, o minulosti, o změně návyků a myšlenek o sobě. Třeba takové rande sám se sebou – to se mi líbilo. Psaní si deníku.
  •  

To ostatní je velmi zdařilou směsí laskavého popsání unavených situací, které ve vztazích zažíváme, bezmoci z nás samotných a lehkého navracení se k tomu, proč tomu asi tak může být – a co s tím můžeme teď a tady dělat. Jako první pomoc. Co můžeme dělat později a kam vlastně směřujeme s tím ozdravením našich situací.

 

Učí zdravé myšlení, aby nás zajímali zdraví lidé.

 

Kniha se vrývá do myšlenek, umí cílit na emoce, abychom lépe pochopili, zbystřili a vytvořil se v nás aha efekt.

 

O autorce: Sheeleana Aiyana je zakladatelkou Rising Woman, více než třímilionové komunity čtenářek. Párová terapie, zděděná traumata, rodinné systémy, vědomé vztahy, somatická léčba a rostlinná terapie se prolíná její prací, pohlíží na vztahy jako na duchovní cestu. Žije se svým manželem na ostrově xwenen´eč v Britské Kolumbii. Prošla obtížným dětstvím s týranou matkou, sama byla vystavena nejrůznějším formám násilí a vydala se cestou individuálního procesu, jak být zase doma ve svém těle i duši a o tyto zkušenosti se v knize zaměřené na vztahy (k lidem i sobě) dělí.

 

Knihu vydalo nakladatelství Alferia, https://www.alferia.cz/stan-se-tou-pravou/

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička