Ludmila Bakonyi Selingerová Jez jako kanec


18. prosince 2022, autor redakce,



 

Patálie nad talířem? S dětmi úplně běžné.

 

Problémy s jídlem u dětí jsou velmi časté a sklouzávají k dlouhodobé zátěži v institucích i v rodinách. Nezřídka sešup kolem jídla končí tím, že dítě nejí skoro nic, kromě sacharidových příloh a ze školkové, či školní nabídky do něj nedostaneme ani lžičku.

 

Pokud nejde o přidružený problém k jiným diagnózám, nebo záležitost mechanickou (polykací reflex, potravinové alergie, reflux), jde čistě o společensky-výchovnou záležitost. Dění kolem jídla je prostě o návycích a všechny návyky se dají přenastavit.

 

Maminky se ale často cítí s problémem izolované a nemají příliš opory, ani zastání. Spíše se jí dostane zastaralých rad a poznámek o vybíravosti, které ale v praxi příliš nefungují, nebo nejsou pro děti respektující. Co dělat, když dítě najednou odmítá něco, co ještě před pár dny jedlo a takto vyřazuje z jídelníčku jednu věc za druhou?  A takové období není jen jedno, ale je jich v dětském vývoji hned několik. Je potřeba vědět, že v tom vůbec nejste samy. Děje se to úplně v každé domácnosti, ale jak je každé děťátko jiné, tak se to projevuje i u stolu.

 

Tady je několik základních rad, které mohou pomoci obecně všem.

 

1) Jezte pravidelně, společně a to samé jako děti. Nic nefunguje lépe než výchova vzorem.

2) Vyhýbejte se průmyslovým potravinám a mějte pod kontrolou sladkosti. Pokud si dítě zvykne na umělé chutě, nebude mu přirozené jídlo chutnat.

3) Dělejte si na jídlo čas, vařte doma a zapojte děti. Není důležitý jen obsah talíře, ale celé klima v rodině.

4) Netrestejte, ani neodměňujte. Jídlo je zcela normální věc a neměli bychom ho takto zabarvovat. Potom nikdy nebude dítě o jídle přemýšlet jako o něčem, co dělá pro sebe, ale jen plnit pokyny.

5) Snažte se nepodporovat negativní postoj dítěte k jídlu. Motivujte ho a vyjadřujte mu důvěru, že problémy překoná a zvládne přijímat další položky do jídelníčku. Nikdy to neberte jako neměnnou a trvalou věc.

 

 

Jak ještě děti podpořit a nastavit uspokojivou situaci u stolu?

 

 

Nejlépe hravě, aby to děti pochopily samy. Aby si z dětství odnesly zdravé postoje na celý život. Experimentujte s jídlem, hrajte si, vařte, pěstujte, sbírejte… Je důležité, aby děti braly jídlo jako něco, co jim nemusí nikdo přikazovat, čemu rozumí, co mají motivaci a zájem dělat i bez dozoru a pokynů. Aby si z dětství odnesly zdravé postoje na celý život.

 

 

Právě proto jsem po letech praxe vytvořila knížku “Jez jako kanec”, ve které děti společně s divočákem Bóďou projdou jeho příběhem, dozví se odpovědi na všechny zvídavé otázky kolem jídla a dění ve svém těle. Například co se děje v břiše, jaká jsou úskalí průmyslové stravy, jaký je obsah zdravého talíře, i myšlenky sezónního a lokálního stravování. Zkrátka proč a jak se o naše tělo starat, abychom se cítili dobře.

 

Navíc se pobaví vtipnou pohádkou, krásnými ilustracemi od Alessandra Ceccarelli a písničkami ve formě zpěvníků i studiových nahrávek, dostupných přes QR kódy. Jelikož je náš svět propojený a všechno spolu souvisí, je v knize ilustrovaná i cesta jídla, hodnota lidské práce, prevence odpadu a uhlíkové stopy a ukazuje produkci jídla do souvislosti s ekologií krajiny. Kniha je vhodná pro všechny jedlíky i nejedlíky předškolního i mladšího školního věku, kteří chtějí zjistit, jak tím, co jíme, můžeme měnit nejen sebe, ale i svět kolem nás.

https://www.youtube.com/playlist?list=PLNA012REOeXw5OQyAMNoqR7asSRuGwPqn







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Ostatní literatura, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička