LONDON – Wild Table of Love


28. března 2023, autor Eva,



Když jsme shlížely (já a dcera) z katedrály sv. Pavla v Londýně, Barunku zaujaly sochy zvířat na náměstí Paternoster Square.

 

 

Sochy jsme poté vyhledaly a byly z nich doslova unešeny.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bronzové sousoší se jmenuje Wild Table of Love a jeho autory jsou Gillie a Marc Schattnerovi. Znázorňuje dvanáct zvířat, jež zasedla ke stolu plnému těch nejlahodnějších pokrmů. Hostiteli jsou paní Králíková a pan Pes – Rabbitwoman a Dogman -, dvě alegorické postavy, které šíří poselství lásky, tolerance a porozumění. Jejich hosty jsou koala, tygr, slon, žirafa, hroch, lev, nosorožec, gorila, zebra, šimpanz, deset nejoblíbenějších savců na světě, včetně několika nejohroženějších druhů. Paní Králíková a pan Pes přivítali zvířata do své rodiny, nabízejí jim prostřený stůl jako symbol lásky a podpory a slibují, že je budou všemožně chránit. Dvě místa u stolu zůstala volná, aby se kolemjdoucí mohli posadit ke zvířatům a vychutnat si parodující hostinu.

 

Sousoší je umístěno na náměstí Paternoster Squar od 8. června 2022 do 15. května 2023, tedy po dobu 11 měsíců.

 

Umělci Gillie Schattner a Marc Schattner jsou z Austrálie a proslavili se výmluvnými a naléhavými sochami ohrožených zvířat, které vystavují na všech kontinentech jako apel pro jejich záchranu.

 

Alegorické postavy paní Králíkové a pana Psa – Rabbitwoman a Dogman – vytvořili v roce 2005. Od té doby se tyto pro oba umělce ikonické postavy, symbolizující to lepší v nás, objevují v mnoha podobách v různých sousoších a cestují po celém světě.

 

 

První A Paparazzi Dog – pes, který drží foťák – vznikl v roce 2013 a brzy k němu přibyli další.

 

V březnu roku 2018 byla na Astor Place v New Yorku odhalena 17 stop vysoká socha The Last Three. Představuje tři nosorožce, samce Súdána a samice Nájin a Fatu, poslední žijící bílé nosorožce severní na světě.

 

Bohužel tři dny po instalaci sochy samec Súdán zemřel. Socha se tak nechtěně stala pomníkem posledního nosorožčího samce. Lidé nosili k podstavci sochy květiny.

 

Samice Nájin a Fatu, poslední zástupkyně svého druhu, žily v ZOO ve Dvoře Králové, odkud byly v roce 2009 převezeny do rezervace Ol Pejeta v Keni, aby ve svém původním prostředí přirozeně zabřezly. To se bohužel nepovedlo, a tak byly samicím v rámci programu BioRescue, vedeného Safari parkem Dvůr Králové, od roku 2019 odebírány vajíčka s tím, že budou oplodněna zmraženým spermatem již uhynulých samců bílých nosorožců severních, a to Suniho (zemřel v roce 2014) a „našeho“ Sudána. Poté se z nich vědci pokoušeli v laboratoři vytvořit embryo a vložit ho do náhradní matky příbuzného nosorožce bílého jižního. V roce 2021 byla Nájin kvůli vysokému věku (věku 32 let) z reprodukčního programu BioRescue vyřazena. Poslední šancí pro asistovanou reprodukci tak zůstala vajíčka od mladší samice Fatu.

Druhou částí programu BioRescue na záchranu nosorožců je vytvoření umělých reprodukčních buněk z odebrané tkáně žijících nosorožčích samic. V roce 2022 se mezinárodnímu týmu vědců BioRescue podařilo vytvořit zárodečné buňky z kmenových buněk severního bílého nosorožce. Na důležitém objevu mají zásluhu hlavně vědci z univerzity v Ósace. Získali primordiální zárodečné buňky ze severní samice Nabiré, která uhynula ve Dvoře Králové v roce 2015 (U organismů, které se rozmnožují pohlavně, jako například lidé, nosorožci nebo myši, jsou primordiální zárodečné buňky embryonálními předchůdci spermií a vajíček, které předávají genetickou a epigenetickou informaci z jedné generace na druhou. Aby se mohly vyvinout z kmenových buněk, potřebují velmi specifické prostředí. Vědcům se poprvé v historii podařilo vytvořit takové prostředí v kultivačním systému pro velké savce).

 

A nyní zpět k Gillie a Marcu Schattnerovým. Tato plodná dvojice také stála za sochami šimpanzů poblíž London Bridge a výstavou bronzových lvů poblíž Waterloo.

 

V roce 2020 bylo poblíž londýnského mramorového oblouku Marble Arch instalováno 21 bronzových slonů, které Gillie a Marc vytvořili po návštěvě sloního sirotčince nadace David Sheldrick Wildlife Trust. Tento domov pro osiřelá slůňata se nachází na okraji Nairobského národního parku v Keni. Daphne Sheldricková, která s manželem Davidem Sheldrickem nadaci založila, napsala o sloním sirotčinci knihu Africký příběh lásky (vyšel v češtině). Bronzové sochy slonů v životní velikosti se souhrnně nazývají The Elephants of Tomorrow.

 

 

V roce 2020 byla v New Yorku vystavena největší socha gorily na světě s názvem King Nyani, aby se zvýšila informovanost a finanční prostředky pro kriticky ohrožené druhy goril.

 

Bronzová socha Rise up Rhino byla instalována v londýnském Westfieldu v roce 2022. Je replikou samce severního bílého nosorožce v životní velikosti a zvedají ho paní Králíková a pan Pes. Vyzývají veřejnost, aby se posadila na volná místa k jejich nohám a připojila se tak k poslání znovuzrodit nosorožce a stát se jeho ochránci.

 

To je jen krátký výčet děl obou umělců, zde jsou jejich webové stránky, odkud jsem si půjčila obrázky a kde se můžete dočíst další: https://gillieandmarc.art/ A garantuji vám, stojí to za to.

 

 







Zařazeno v kategorii London, Ostatní literatura, Postřehy, Reportáže, cestování





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička