LONDON – Portobelo Road Market , Kensington, The Albert Memorial, Royal Albert Hall, Hyde Park, Wellington Arch


14. dubna 2023, autor Eva,



Portobelo Road Market , Kensington, Kensington Palace, The Albert Memorial, Royal Albert Hall, Hyde Park, Wellington Arch

 

Přílet 15. březen

 

Dlouho jsem nebyla na žádné dovolené, a tak jsem nadšeně uvítala nápad dcery Barunky, že bychom se mohly na prodloužený víkend někam podívat letecky a že si mám vybrat, co chci. Vybrala jsem si Londýn. Britskou metropoli jsem kdysi navštívila se sedlčanským gymplem v rámci zájezdu do Walesu (pluli jsme trajektem) a naprosto mě uchvátila.

 

Londýn mě nadchnul i napodruhé, proto bych o něm ráda napsala krátké povídání. Spíše než průvodce Londýnem se jedná o prezentaci fotek, ale myslím, že jedna fotka řekne o daném místě více než sáhodlouhé vyprávění. Navíc fakta si můžeš vygooglit.

 

Před odletem jsem několik dní plánovala, kam všude se podíváme a jak se dostaneme z letiště Stansted, vzdáleného od centra Londýna cca 70 km, do hotelu poblíž Regent´s Parku. Den před odletem mi Google Maps prozradily, že nazítří (15. března) stávkují zaměstnanci metra. Vyloučila jsem tedy možnost přepravy vlakem Stansted Expres, neboť ten navazuje na metro, a vyhledala autobus National Express, který jezdí z letiště až do centra. Ten nás v pohodě dopravil na stanici Baker Street nedaleko našeho hotelu. Pro slabší angličtináře jako já, na letišti a vůbec v celém v Londýně nehledej bus, ale coach….

 

Po příletu jsme si v letištní hale daly něco málo k jídlu a zjistily, že zde můžeš platit jen kartou a že neberou hotovost. To se opakovalo i po příjezdu do hotelu, kde v hotelové restauraci odmítli hotové libry. Značná část restaurací, bufetů, rychlých občerstvení, pouličních stánků či obchodů v Londýně vůbec nevede platbu cash, zřejmě i z důvodu bezpečnosti, protože hospodu bez peněz nikdo nepřepadne a nevykrade. Hotovostí nezaplatíš ani v metru, na veřejných záchodcích apod.
 

První den – 16. březen

 

Hned po snídani jsme vyrazily na Portobelo Road, slavnou ulici v neméně slavné čtvrti Notting Hill. Pěšky od hotelu to trvá něco přes hodinu (něco přes 6 km). Cestu lemovaly typické červené domy.

 

 

Procházely jsem kolem anglikánského kostela St Marylebone Parish Church

 

Minuly jsme knihovnu Paddington Library na Porchester Road.

 

Black cab jsou typické londýnské taxíky. Mají černou barvu, retro design a pro specifické potřeby cestujících je vyrábí společnost Manganese Bronze. Do zadní části taxíku se vejde 6 lidí, zavazadla se ukládají dopředu vedle řidiče. Samozřejmě, že v nich můžeš platit kartou. Dokonce je to preferováno.

 

Portobelo Road Market je kilometr dlouhá tržnice, otevřená každý den. I když se tu právě nepořádaly legendární sobotní bleší trhy, v tržnici bylo rušno, vládla tu příjemná a pohodová atmosféra, prodejci v obchodech i u stánků byli usměvaví a ochotní a lidé na ulicích taky.  


 

 

 

 

 

 

Můžeš tu koupit cokoliv, oblečení, suvenýry, vintage, doplňky, vybavení do bytu apod., nás nejvíce zaujal obchod se starověkými šperky, kde jsme nakoupily dárky. 

 

Nedaleko tržnice mají být legendární modré dveře z filmu Nothing Hill, před nimiž Julia Roberts laškovala s Hugh Grantem. Barča si do mapy v mobilu zadala "blue gate" a vyrazily jsme podle mapy. Mapa nás zavedla ke Gate Underground Station, ke vstupu do metra, které už fungovalo. Takže kašleme na modrý dveře, nemusíme vidět všechno, vlezeme do metra, chvíli bezradně koukáme, neboť jet metrem jsme v tuto chvíli na tomto místě neměly v plánu a ani nevíme, do které stanice bychom chtěly jet, vylezeme z metra a pokračujeme pěšky, neboť přesně to jsme měly v plánu.  

 

Dle plánu jsme došly do Kensingtonu, luxusní čtvrti s honosnými viktoriánskými budovami.

 

Letniční kostel (patří letniční církvi) v Kensingtonu.

 

V ulici Palace Garden Terace se nachází mnoho ambasád, mezi nimi i ambasáda Kuvajtu a Libanonu:

 

Vchod do Kensingtonského paláce, kde žila princezna Diana, se nesmí fotit, tak aspoň fotka jedné z budov zezadu.

 

 

Středobodem Kensingonské zahrady je jezero Round Pond, kde si to náramně užívají jak vodní ptáci, tak i lidi, co vasrfógly krmí:

 

 

 

 

Ač půlka března, zahrada už krásně kvetla.

 

Nevím, odkud je dívka, která má na sobě letní šaty, ale všimla jsem si, že zatímco turisté se v Londýně choulili v zimních bundách, Londýňané se už promenovali v mikinách a jarním oblečení. A ti, co běhali – a že jich bylo hodně – tak  zásadně v tričku a šortkách. 

 

V dolní části Kensingtonské zahrady se vypíná Albertův památník – The Albert Memorial -, zdobený gotický památník k uctění památky prince Alberta, který v roce 1872, tedy 11 let po Albertově smrti, nechala postavit jeho manželka královna Viktorie. Figury v dolní části památníku zobrazují 169 skladatelů, architektů, básníků, malířů a sochařů.

 

Alegorie ve vnitřních rozích představují jednotlivé kontinenty – Evropu, Asii, Afriku a Ameriku.  Alegorie ve vnějších rozích  znázorňují zemědělství, obchod, strojírenství a průmysl

 

Za Albertovým památníkem vykukuje věhlasná a velkolepá Royal Albert Hall.

 

 

 

Po nastudování veřejné mapy jsme zamířily k jezeru The Serpentine, které leží v Hyde Parku.

 

 

 

 

Na břehu jezera je bronzová socha ptáka pojmenovaná po nejuctívanější bohyni starého Egypta ISIS. Isis je řecké jméno pro bohyni Eset (jo jo, ten antivirový program). Eset (Isis) byla vyobrazována jako žena s kravskými rohy, v podobě ptáka hledala roztrhané tělo svého muže boha Usira a máváním ptačích křídel mu vrátila život. 

 

 

V hospodě LIDO u jezera jsme si koupily jídlo a pití.

 

Poté jsme se posadily před hospodou, kde nám ochotně pózovali ptáci.

 

 

 

 

 

 

Do Hyde parku se vchází touto bránou Screen at Hyde Park Corner Entrance – Decimus Burton.

 

 

Na Hyde Park navazují zahrady kolem Buckinghamského paláce, v jedné je Wellingtonův oblouk. Wellingtonův oblouk (Wellington Arch) a Mramorový oblouk (Marble Arch) nechal v 1. polovině 19. stol. postavit král Jiří IV jako symbol vítězství v napoleonských válkách. Kvadriga (čtyřspřeží) na vrcholu zobrazuje anděla míru sestupujícího na válečný vůz a jedná se o největší bronzovou sochu v Evropě. Oblouk je dutý a svého času v něm byla umístěna druhá nejmenší (po stanici na Trafalgarském náměstí) policejní stanice v Londýně. Část oblouku slouží jako ventilační šachta z metra.

 

 

Jízdní hlídka opouští Buckinghamský palác. Po silnici, kolem ní projíždějí auta a motorky a koně jsou v pohodě, jsou zvyklí.

 

 

Pomalu kráčíme k Buckinghamského paláci, kterému věnuji příští vyprávění.







Zařazeno v kategorii London, Postřehy, Reportáže, cestování





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička