LONDON – Buckingham Palace – Buckinghamský palác


16. dubna 2023, autor Eva,



Buckingham Palace, Victoria Memorial, The Mall

 

První den – 16. březen – pokračování 

 

První den v Londýně jsme šly (já a dcera) od Regent´ Parku přes Portobelo Road, Nothing Hill, Kensington, Kensingtonskou zahradu, Hyde Park, The Green Park k Buckinghamskému paláci.  

 

Před ikonickými vraty Buckinghamského paláce byl tradiční frmol, lidé se střídali jak na běžícím páse, aby se tu mohli vyfotit.

 

Barča na mě „Mami, běž se tam postavit, ať máš taky nějakou fotku.“ Tak jsem se tam postavila, ať mám taky nějakou fotku.    


 

 

Více než pózování u brány mě bavilo hemžení kolem:

 

 

 

 

Něco o Buckinghamském paláci ve zkratce: Buckinghamský palác je hlavním královským sídlem od roku 1837 s nástupem královny Viktorie. Konají se zde oficiální akce, vítají hlavy států a další důležité osobnosti. Každoročních zahradních slavností, audiencí a recepcí se účastní zhruba 50 000 osob V době, kdy je panovník přítomen, je na paláci vyvěšena královská standarta V roce 1997 zemřela princezna Diana a královna Alžběta byla v té době ve svém letním v Balmoralu, proto žádná královská standarta nad palácem nevisela. Lidé brblali, že nad Buckinghamským palácem nevlaje vlajka na půl žerdi jako symbol smutku. Královská rodina proto porušila protokol a nechala nad palácem vyvěsit na půl žerdi britskou národní vlajku. Od té doby Union Jack visí nad palácem stále, i po dobu nepřítomnosti krále Karla III.

Během 2. sv. války zažil palác několik náletů. Jedna bomba dopadla do vnitřního nádvoří v okamžiku, kdy král Jiří VI. a královna Alžběta byli v paláci. Bylo rozbito mnoho oken, ale žádné větší škody nebyly zaznamenány. Největším poškozením paláce bylo zničení palácové kaple roku 1940. 8. května 1945 byl Buckinghamský palác centrem britských oslav konce druhé světové války a král, královna, princezna Alžběta na pozadí se začerněnými okny zdravili z balkónu shromáždění v ulici Mall.

 

Pomník královny Viktorie před Buckinghamským palácem je vysoký 25 m. Viktorie vládla v letech 1837-1901, celkem 64 let a v délce vládnutí ji v Británii překonala jen Alžběta. Sousoší autora sira Astona Webba bylo odhaleno v r. 1911, 10 let po královnině smrti.

 

 

Andělé po stranách představují pravdu a spravedlnost. Pravda je znázorněna se zrcadlem, spravedlnost s helmou a mečem.  

 

Na straně u sloupu je žena se třemi dětmi symbolizující mateřství.

 

Na vrcholu pomníku se skví pozlacené sousoší vítězství. Pod ním je znázorněna stálost s kompasem a odvaha.

 

V rozích kolem hlavního sousoší jsou rozmístěny bronzové sochy lvů. Žena s ratolestí symbolizuje mír.

 

Žena se srpem představuje zemědělství.

 

 

Kovář s kladivem je zástupcem výroby.

 

 

Lev s mužem s pochodní označuje pokrok. Toho mě však z nějakého nevysvětlitelného důvodu vůbec nenapadlo vyfotit. Vyfotila jsem kdejakého pičmundu, co se ochomýtal kolem, ale pokrokového muže ne.

 

Celému pomníku dominuje socha královny Viktorie, sedí čelem k příjezdové cestě od Trafalgarského náměstí a zády k Buckinghamskému paláci. 

 

 

Sousoší pod královnou symbolizuje Británii jako námořní velmoc.

 

 

 

Od Buckinghamského paláce na Trafalgarské náměstí je to co by kamenem. Ze všech památek, které jsme v Londýně viděly, se mi toto líbilo nejvíce. Proto mu věnuji další samostatnou kapitolu.

 

 

 

 

 

 







Zařazeno v kategorii London, Postřehy, Reportáže, cestování



Počet komentářů na “LONDON – Buckingham Palace – Buckinghamský palác” - 1



Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička