LONDON – Chinatown, Covent Garden


27. dubna 2023, autor Eva,



Druhý den – 17. března 2023

 

Carburton Street, Chinatown, Gerrard Street, Lisle Street, Oxford Street, Leicester Square, Coventry Street, Swiss Centre, Swiss Court, Cantonal Tree, Picadilly Circus, Shaftesbury Memorial Fountain, Covent Garden

 

Hned po snídani jsme z hotelu Holliday Inn, který se nachází v ulici Carburton Street, vyrazily směrem na jih a za mírného mžení, chvílemi přecházejícího do silnějšího deště, jsme pěkně procházkou došly do Čínské čtvrtě na jihu Soho, kde se, jak již název napovídá, soustředí početná asijská komunita. Nepleť si s Čínskou čtvrtí v Los Angeles, kde Jack Nicholson (stejně jako ve svém životě) zjistil, že jeho matka je jeho sestra. Čínská čtvrť se teprve probouzela k životu, atmosféra však nebyla ospalá, ale rušná a čilá, Asiati prostě neumí být líní. Stánkaři rozkládali své stánky, dodávky navážely zboží a prodejci je vykládali.

 

 

 

 

 

 

Ulice byly plné lidí, turistům vytrvalý déšť nevadil a Londýňanům, jedno z jaké komunity, už teprve ne.

 

 

 

 

 

 

 

Typické pro tuto část Londýna jsou tradiční čínské červeno-žluté lampióny, rozvěšené hlavně v ulicích Gerrard Street a Lisle Street.

 

 

 

 

 

 

 

Ulice s luxusními obchody Oxford Street mě nikterak neohromila. Ale to bude asi tím, že nejsem žádná shopaholička. Na křižovatce náměstí Leicester Square s ulicí Coventry Street je Swiss Centre (Švýcarské centrum), vybudované na znamení trvalého přátelství mezi Švýcarskem a Spojeným královstvím, a v jeho středu oblíbená turistická atrakce Swiss Court.  Nachází se zde Cantonal Tree, který zobrazuje znaky 26 švýcarských kantonů, a jako prvek švýcarského dědictví je pod hodinami umístěna zvonkohra složená z 23 zvonů.

 

 

 

Coventry Street vede na veleznámé náměstí Picadilly Circus. Vzpomněla jsem si na film „Luther: Pád z nebes“. Film se mi líbil, hlavní hrdina detektiv Luther v podání Idris Elby je obrovský sympaťák, Andy Serkis hraje záporáka a úchyláka přímo geniálně, ale podruhé už bych film vidět nechtěla, neb je dost brutální. Ve filmu je velmi působivá a velmi drsná scéna z Picadilly Circus, v níž lidé skáčou z výškových budov. Idris Elba o tom vypráví zde:  

Idris Elba and Andy Serkis on the Intense Piccadilly Circus Scene | Luther: The Fallen Sun | Netflix – Bing video

 

Picadilly Circus je proslulé neonovou reklamou:

 

 

 

 

Náměstí je rovněž nejznámějším dopravním uzlem v Londýně. Uprostřed náměstí je Shaftesbury Memorial Fountain z roku 1893. Fontána byla postavená na památku Antonyho Ashley Coopera, 7. hraběte ze Shaftesbury, odpůrce katolicismu, politika a kancléře za Olivera Cromwella a hlavně člověka, jenž věnoval svůj život dobročinnosti. Na vršku fontány stojí na jedné noze anděl křesťanské charity, známý jako Eros.

 

 

Vydatně pršelo a na velké procházení to nebylo, z Picadilly Circus jsme metrem popojely na stanici Covent Garden.

 

V Covent Garden se nachází řada londýnských divadel a velká tržnice Apple Market. A protože pořád lilo, prošmejdily jsem tržnici skrz naskrz.

 

 

Dá se tu koupit leccos.

 

 

 

Barunka si koupila dva nádherné ručně šité kožené diáře, jeden pro sebe a jeden pro manžela.

 

Já si koupila sůvičku, která se točí ve větru. Když jsem ji uviděla, musela jsem ji mít. Pak jsem se s tím objemným krámem, který se nevešel do batohu, musela tahat po Londýně, takže sůvička navštívila Katedrálu sv. Pavla a Tower, báječně se povozila v metru, když jsme omylem vlezly do jiné soupravy. V londýnském metru totiž na jedné koleji jezdí více linek a musíš sledovat konečnou stanici přijíždějící soupravy, jinak tě to zaveze úplně jinam.

Když jsem doma sůvičku pověsila na dvorku, manžel, profesionální a permanentní rypák, jen sarkasticky poznamenal: „To jsem měl o těch Angličanech lepší mínění“.

 

 

Vystupuje tu řada pouličních umělců. Shlédly jsme koncert vážné hudby, účinkující hudebníci byli skvělí, žádní šumaři.

 

 

Kolega koncertujících muzikantů obcházel diváky, kteří přihlíželi z horního ochozu, a ptal se, zdali na ně chceme přispět. Chtěly jsme a dotázaly se, kolik se tak obvykle dává. Pán nám sdělil, že pět liber. Začaly jsme štrachat v batohu a hledat pětilibrovku, ale pán mezitím vytáhl platební terminál a naťukal 5 liber. Jen jsme přiložily kartu a bylo hotovo. Ani tady nebylo potřeba hotovosti. Pán nám ještě věnovat cédéčko (posléze jsme zjistily, že ani jedna si ho nemá doma na čem přehrát, že CD přehrávač už doma nemáme) a přistoupil k další dárkyni.

 

 


Jelikož nepřestávalo pršet, z Covent Garden jsme popojely metrem ke Katedrále svatého Pavla, což bude příště.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 







Zařazeno v kategorii London, Postřehy, Reportáže, cestování





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička