Enneagram


7. května 2023, autor Renata Petrickova,



Enneagram nám ukazuje, která centra (hlava, srdce, tělo) nejvíce prožívají svět. Na co a čím nejvíce reagujeme – a tím poskládáme svůj vlastní pohled na svět, své myšlenky, své úvahy o světě. A své reakce. To je ve zkratce to, o čem tento systém devíti číselných typů je. V každém najdete i další charakteristiky, které pomáhají si lépe uvědomit, jak reagujeme, proč a co s tím můžeme dělat, aby se nám obecně žilo lépe.

 

 

Jak o sobě něco zjistím? Který typ vám nejvíce odpovídá?

 

V některých knihách zabývajících se tímto tématem stačí si přečíst začátek. Tady ovšem autoři začínají příběhy, které mohou být do oka bijící, ale nemusí. Mne zaujaly až další části charakteristiky a v příběhu jsem zas tolik nenašla. Zajímavé je se pak k příběhu vrátit a hledat znovu souvislosti, když už chápete díky popisu celého typu svůj princip fungování. Ne všechno musí sedět, samozřejmě, to ani autoři nerozporují. Ale minimálně některé základní vlny, výchova, reakce na život – jsou prostě dané.

 

Dobře nám ale také napovídají:

 

– Ptejte se lidí, jak vás vidí, protože někdy svůj typ neumíme správně určit a je inspirující vidět, jako jaký typ nás vidí druzí!

– Co o sobě víme, poznáme. Co nám  na textu vadí, může klidně být něco, co o sobě nevíme, potlačujeme to nebo s tím nechceme bojovat.

 

Jak se poznat opravdu do hloubky a jak s tím vším něco udělat.

 

Jsou tu dobré návody na to, jak ze svých slabin udělat silné stránky, nebo se s těmi slabinami naučit velmi dobře „kulhat v běžném životě“. Jak si odpustit, že nejsme v něčem dobří, protože prostě nemůžeme být dobří, ani kdybychom se rozkrájeli. Protože to vnímáme jinak, nebo jsme to byli naučeni v děstství. Typický je ten naučený strach, snížené sebevědomí – s tím se dá dost pracovat, ale ty hluboké vyryté díry v našich duších z dětství musíme brát často jako trvalou součást naší duše.

 

Kniha je vyčerpávající studnicí základních informací s dobrým návodem na seberozvoj, nápravu a pochopení.

 

 

A určitě otvírá dveře dalším typům knih na podobné téma.

 

O autorech: Beatrice Chesnut je psychoterapeutka s licencí, koučka a bussines konzultantka v San Franciscu. Systému enneagram se věnuje více než třicet let.

Uranio Paes je facilitátor s pětadvaceti lety zkušeností z firemního prostředí, studuje jiné duchovní tradice, je certifikovaným učitelem enneagramu a je učitelem školy Narativní tradice Palmerové a Danielse, který spoluautorka knihy také absolvovala.

 

Vydalo nakladatelství Synergie Publishing, www.synergiepublishing.com

https://www.synergiepublishing.com/cs/shop/knihy/osobni-rust/000556_enneagram-pruvodce-probuzenim.php

 







Zařazeno v kategorii Knihy, recenze, Postřehy





Přidat komentář

Pro vložení komentáře je třeba být přihlášen/a




Copyright © 2010 Literární net Sůvička